Mno, offtopic jako prase, ale budiž...
Jaké konkrétní vychytvávky jsou na MacOS a nejsou na XFCE? [...] MacOS má akceleraci a líp se na to kouká, to jo, ale když člověk animace nepotřebuje...
Sis docela odpověděl sám
Těch věcí je miliarda a popravdě nemám v hlavě, jestli třeba některý z nich do XFCE už pronikly nebo ne.
Co mám třeba já rád a často to používám:
- pokud chceš vzít soubor z okna souborovýho manažeru a vhodit ho do okna video přehrávače, tak tím "zvednutím" souboru se ti ten Finder NEpřesune do popředí, takže tuhle operaci můžeš udělat i když máš videopřehrávač skoro přes celou obrazovku a finderu vidíš jenom kousek (možná to není z popisu úplně jasný, ale je to geniální věc, která ušetří spoustu času a nervů)
- když chci v nějaké aplikaci otevřít soubor a mám ho zrovna po ruce ve Finderu, prostě ho hodím na to dialogový okno "Otevřít soubor" a nastaví se mi tam celá cesta k němu (používám např. když chci otevřít souboru o složku výš, bezvadně šetří čas)
- Docker: kliknutím na ikonu NEotevřu nový okno, ale to, co už tam případně mám (šetří čas a drahocenný místo na monitoru)
- pokud je název souboru dlouhý a do sloupečku se nevejde, stačí dvojklik na okraj a sloupeček se rozšíří na potřebnou šířku
- celkově je výhoda v tom, že není oddělený window manager, který zná jenom okraj, a aplikace, která zná jenom vnitřek - tj. např. okno jde přesouvat i táhnutím za vnitřek okna (extrémně šetří čas - nemusím lovit nějakou patnáct pixelů vysokou lištu na druhé straně obrzovky, než mám ukazatel
- jednotný look&feel, nemám polovinu aplikací KDE, polovinu Gnome, pět nevyhraněných a jednu prehistorickou v Motifu
- společný menu pro všechny aplikace (opět šetří místo na monitoru)
- kontextový menu "services", který mi nabízí, co
s právě vybraným objektem můžu všechno udělat (prakticky nepoužívám, ale považuju to za jednu z nejgeniálnějších myšlenek NeXTSTEPu)
- veškerá systémová konfigurace je přehledně na jednom místě a opravdu funguje (to se bohužel o XFCE říct nedá)
K tomu máš samozřejmě různý ty expose, dashboard, a miliardu pičičmund, který já osobně nepoužívám, ale prostě ten desktop je jako celek s XFCE naprosto nesrovnatelnej. A to, znovu opakuju, mám XFCE rád. Ale MacOS má prostě za sebou genialitu NeXTSTEPU, cizelovanou dalšíma dvěma dekádama vývoje. XFCE je fajn, ale je to prostě nejenom jiná liga, ale úplně jiný hřiště.