Hodnota zlata byla, a IMHO stále je, definována poptávkou, která je založena na spolehnutí se "kdyžtak to vždycky mohu prodat".
To je přesně to, co říkám. Prodat totiž chceš za vyšší nebo alespoň stejnou cenu (ne nominální, ale reálnou). Takže přesněji to zní "spekuluju na to, že to kdyžtak kdykoli prodám stejně nebo dráž".
Kdepak. Ta úvaha je jinak: "Když tak to prodám, možná na tom kousek vydělám, ale každopádně na tom moc neprodělám." A to není to co tvrdíš ty ;-)
Já totiž tvrdím, že těch 150 krav je zcela arbitrárních. Stejně tak by to mohlo být klidně 1500 krav a dávalo by to úplně stejný ekonomický smysl
IMHO není.
Těch 1500 krav to prostě nebude. Množství zlata a množství krav přesně určí
3, jakou to bude mít hodnotu. A jediné, s čím se dá hejbat je množství krav. Takže jediné co mění hodnotu jsou ty krávy - fixuju podle nejstabilnějšího prvku.
Chápu tu úvahu, ale obávám se, že to neodpovídá skutečnosti. Zlato ztrácelo výrazně hodnotu snad pouze v dobách hladomoru. A naopak, inflace se ho dotkla například v šestnáctém století z pochopitelných důvodů.
Jak to? Vždyť ten graf lítá nahoru dolů o sto šest každou chvíli
Jak říkal @Karlosek, za 3Kg
1 zlata sis mohl postavit barák
2. Dnes, před třiceti lety, před sto lety, před dvěmi sty lety.
1) Já teda nevím, kde tu cifru @Karlosek sebral, a nehodlám se za ní prát, a berme ji jako ilustraci.
2) Samozřejmě ten barák se opět musí počítat podle něčeho. Takže třeba podle toho, kolik dělníků na tom dělalo, kolik stály suroviny, etc. To by mohlo být celkem stabilní.
3) Ne, nechtěj po mě, abych to počítal :-)