Zamyšlení na nedělní večer : proč by lidské jazyky měly být "logické"? Nereflektuje snad jazyk naše přemýšlení? A ty procesy, které nám běží v hlavách by taky měly být "logické"? Nebo na které úrovni -- subatomární fyzika, atomy, ..., organely, buňky, ..., mozek, člověk -- se ta "logika" zjeví?
To "přepsání do logiky", o kterém jsem psal já, je zachycení významu sdělení. Tj. nějaké "statické" záležitosti, ne procesu přemýšlení.
Z hlediska formální logiky začínají zajímavé věci právě tam, kde význam přenáší něco "nelogického" - např. někdo může tvrdit něco, co není pravda. Nebo může i tvrdit něco, co vůbec nedává smysl ("Včera jsem viděl kulatý čtverec." - to je pořád "platná věta", která je jakýmsi způsobem srozumitelná). V klasické logice by se takové sdělení zhroutilo (z nepravdy vyplývá cokoli). Takže potřebuješ nějakou speciální logiku, která dokáže takový "nesmyslný význam" přenést a přitom ho "nevyhodnocovat". Na škole jsem měl dva semestry transparentní intenzionální logiky a tam bylo zajímavý, že se používal obrat hodně podobný "quote" z programovacích jazyků - formule se dá použít jako celek ("citace kódu") a její nesmyslnost se případně projeví až v případě, že se taková formule "spustí". Hrozně mě bavilo, když nám prof. Materna ukazoval, jak pomocí TIL zachytit významy různých problematických vět