Ve sto lidech se nenašel ani jedinej, kterej by řekl, že podá výpověď, jestli tohle myslej vážně?
Těch sto lidí se vzalo kde, oni nevyrostli z nějakého menšího rozměru? Nemají mezi sebou nikoho, kdo se doteď staral o síť, aby jim řekl, že je to kravina? Nebo se šéfům nepříjemé věci neříkají?
Wifi na seriózní práci nefunguje prakticky ani ve chvíli, kdy jste na APčku sám. On se vždycky najde někdo, kdo si připadá děsně osvobozenej, že nepotřebuje ten kus drátu s kostkou na konci - a chodí a prudí, že mu nefunguje to či ono, databáze že se vleče, mailserver že se "kouše", práce s daty na fileserveru ho zdržuje... až si nakonec připojí ten drát a zjistí "tvle, ono to všecko jede jak z praku, že já vůl jsem se takovou dobu trápil wifinou". Komu není rady, tomu není pomoci.
Pamatuju si stesky v jedné debatě na OpenWRT fóru, že atherosí rádia (mluvilo se o konkrétním modelu), která se používají v mnoha APčkách různých výrobců, mají nějaké omezení ve firmwaru, že reálně utáhne řádově nízké desítky asociovaných klientů (dá se to trochu ladit snad alokací paměti ve firmwaru nebo co = uvnitř toho rádia = zkoušet různé buildy firmwaru). Ale uklidňuje mě, že desítky současně pracujících klientů na Wifi se budou chovat cca jako učebna ve škole blahé paměti na 10Mb koaxovém Ethernetu - už z hlediska sdílené kapacity. Takže na to omezení ve firmwaru nejspíš ani nedojedou.
Kamkoli jsem přišel, mají softwaráři nejnabušenější hardware (pravda trochu soutěžej se strojařema-konstruktérama). Sdílenou práci budou mít na serveru. A LAN pro seriózní práci budou řešit wifinou? Jako vážně? Víte jak se chová microsoftí sdílení disků (CIFS) když mu každou chvíli upadne konektivita na server?
Pravda je, že GIT umožňuje pracovat do značné míry v režimu "disconnected operations", a jednou za čas poslat push nebo merge request nebo jak se to jmenuje... ale teda...
Pokud do toho půjdou, tak to podle mého skončí kabelama po podlaze. Pokud budou mít rozum, tak ten daisy-mesh postaví na managed switchích a aspoň na páteřích si dají trochu záležet.
Wifi je tak do zasedačky pro hosty, pro mobilní telefony a pro zaměstnance, kteří rádi běhají při práci s noťasem po place.