Pokracovani vlakna: "Doporučte programovací jazyk pro Windows "
https://forum.root.cz/index.php?topic=22582.0Ja delam v Jave a posledni dobou jsem nucen v praci programovat v Pythonu. Snad to nebude mit dlouheho trvani, protoze strasne nerad se ucim nadbytecne veci. A co me na Pythonu pobavilo je zjisteni, ze nekde od roku 2015 tam postupne pridali specifikaci datovych typu i DataClasses kde si muzu definovat domenove tridy. A dale me pri googleni docela pobavilo, ze vlastne pythonisti doporucuji podobny programatorsky styl, jako se pouziva v Jave. Takze timto gratuluji vsem Pythonistum, ze se postupne v prubehu dlouhych let dopracovali k tomu, jak je Java poskladana od zacatku
Navic v Jave ve Spring frameworku, ktery dneska vladne vsemu, je ta vyhoda, ze tento programatorsky styl je VYNUCOVAN.
Coz teda v urcitych situacich muze byt nevyhoda a v tom vidim, ze vede Python - tzn. ze se da narozdil od Javy puzivat i ke skriptovani. Ale ja na skriptovani stejne jako kazdy spravny Javista pouzivam Bash, takze naco Python... A dalsi vec co muze byt fajn u Pythonu, avsak ja treba tuto vlastnost u jazyku nesnasim, je dobra skalovatelnost, kde nekdo neco muze naprosto nabastlit a hotovo - Python mu to umozni. Ja to nemam rad, protoze odmitam tyhle srajdy po druhych programatorech cist, ale u webdevelopmentu kde se neco musi nejak uplacat a hotovo to muze byt vyhodna vlastnost.
Co jeste povazuju na Pythonu za nevyhodne, ze jaksi kvuli jeho nic moc perfromance se u knihoven dost casto pouzivaji Ceckove binarky, a zrovna nedavno jsem zabil vikend tim, ze jsem jednu tuto binarku nemohl zaboha rozjet na specifickem linuxovem image. Neco takoveho jsem v zivote nemusel s Javou resit.
Naopak super vlastnost Pythonu je ono "Batteries included", tzn. globalni knihovna, takze se v tom dobre delaji prave ty skripty.