Jak a kdy se zeptat na plat

Jak a kdy se zeptat na plat
« kdy: 10. 02. 2020, 11:49:24 »
Mám na vás takový juniorský dotaz. Zatím jsem vždy sháněl práci přes agenturu, a tak jsem neměl problém se narovinu zeptat na rozmezí platu pro danou pozici. Jak to mám ale udělat v případě, že posílám žádost přímo do firmy?

Vím, že třeba v Anglii by bylo dost velké faux pas ptát se na jejich rozpočet hned v prvním e-mailu. Na druhou stranu se mi nechce jít do firmy na pohovor, strávit tam půl dne a pak se dozvědět, že mi nabídnou třicet klacků.

XX125

Re:Jak a kdy se zeptat na plat
« Odpověď #1 kdy: 10. 02. 2020, 11:56:27 »
Neřešil bych to písemně, ale zavolal bych tam a v rámci předběžného, rychlého dotazu na konkrétní pozici bych se zeptal i na peníze (alespoň rozmezí), jestli vůbec má smysl do toho investovat více času.

« Odpověď #2 kdy: 10. 02. 2020, 17:22:48 »
ano, udělal bych to podobně. Pokud se mi do firmy nechce jít na pohovor, tak jim napíšu, že bysme mohli mít 15 minut přeběžný telefonický screening, jestli to má vůbec pro obě strany smysl. U lepších firem je toto standard.

« Odpověď #3 kdy: 10. 02. 2020, 20:05:31 »
Reknu ti to takhle, na nejake kecy o fo pa co si muzes precist na clancich na Internetu se uplne vykasli, pisou to zpatecnici a je to jak z 90. let, v nasem oboru jsme uplne nekde jinde. Na plat se ptej rovnou a uplne v klidu. Pokud na tebe bude nekdo zvedat oboci kdyz zminis plat, tak to jsem jeste nevidel a v takovem pripade v te firme fakt pracovat neches, takze rychle zdrhej.

A nezapomen, ze to ze to tak mame je proto, ze vsechny ty zastupy programatoru, kteri meli kuraz, nam to tak udelali, svym jednanim, svymi odchody a svymi prichody. Tem za to vdecime. Takze se nezdrahej ve sve budouci kariere taky nekdy prosadit svou navzdory stadu, nebud dycky jak nejaka ovce. Do te firmy jdes pracovat za prachy, ne pro dobry pocit, takze plat je az na prvnim miste a rovnou o nem mluv.

Kdybych tohle napsal pred 18 lety tak bych dostal od ovci beztak zdupa, ale nastesti budoucnost nepatri slabochum.
« Poslední změna: 10. 02. 2020, 20:13:00 od PetrK »

« Odpověď #4 kdy: 11. 02. 2020, 10:01:45 »
budoucnost nepatri slabochum.

Mozna, ale silactvi nepatri urcite....

« Odpověď #5 kdy: 11. 02. 2020, 10:44:57 »
Z pohledu toho kdo lidi prijima: kdyby ses me zeptal hned ze zacatku jaky plat ti dame kdyz te prijmeme tak bych ti nedokazal odpovedet. Ne ze bych nechtel ale kdyz te vubec neznam a nevim co umis tak tezko rict.

Jsou kandidati kterym se vyplati nabidnout hodne protoze vypadaji fakt schopne. Pak jsou juniori kteri maji potencial ale bude potreba je nejaky cas vodit za rucicku. Tem nabidnu min. No a pak samozrejme “experti” kterym praci nenabidnu a nema cenu se s nima vybec bavit o penezich.

V tomhle oboru fakt zalezi jak je clovek schopny a jaky ma potencial. Podle toho ho zaplatim. Ale to nedokazu rict dokud s nim nebudu mit ten pohovor.

Jestli chces vedet predem kolik dostanes jdi do statni spravy. Tam maji tabulkove platy a hned budes mit jasno :)

tap

« Odpověď #6 kdy: 11. 02. 2020, 11:47:37 »
Nedaj sa odradiť rečami, že odmenu Ti môžu povedať až po n-tom kole pohovoru. Keď sa firma hanbí zato koľko platí tak určite má dôvod. Firma vždy pri obsadzovaní miesta už má veľmi konkrétnu predstavu koľko ponúkne. Iné by bolo keby firma vytvárala nový team a hľadala by viacero pozícií tak vlastne uchádzača by na pohovore zaraďovala na nejakú pozíciu - ale nemyslím že je to bežná prax že HR potrebuje ušetriť a nedá viac samostatných inzerátov pre každú pozíciu zvlášť.

Raz som zažil pohovor, ktorý sa vyvíjal vcelku ok primerané nadšenie na oboch stranách a potom na konci sa ma spýtali na predstavu o plate, a potom že sa ozvú. Potom sme si ešte vymenili nejaké maily snáď boli dovolenky či čo tak nemali čas na rozhodnutie. A potom po viac ako po mesiaci mi došiel list poštou! že ma neberú. Tak som im mailoval že v čom bol nakoniec problém nech viem v čom sa mám zlepšiť. Až po telefóne šéfka ich HR ,,neoficiálne'' povedala, že kvôli mne sedeli aj s najvyšším vedením že či by predsa mi nedali čo som požadoval a neprešlo to - a to som požadoval možno 20% nad trhový priemer v tom čase a možno ani nie, ich predstava bola diametrálne iná.

alex6bbc

• 1 689
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 11. 02. 2020, 12:14:08 »
Nedaj sa odradiť rečami, že odmenu Ti môžu povedať až po n-tom kole pohovoru. Keď sa firma hanbí zato koľko platí tak určite má dôvod. Firma vždy pri obsadzovaní miesta už má veľmi konkrétnu predstavu koľko ponúkne. Iné by bolo keby firma vytvárala nový team a hľadala by viacero pozícií tak vlastne uchádzača by na pohovore zaraďovala na nejakú pozíciu - ale nemyslím že je to bežná prax že HR potrebuje ušetriť a nedá viac samostatných inzerátov pre každú pozíciu zvlášť.

Raz som zažil pohovor, ktorý sa vyvíjal vcelku ok primerané nadšenie na oboch stranách a potom na konci sa ma spýtali na predstavu o plate, a potom že sa ozvú. Potom sme si ešte vymenili nejaké maily snáď boli dovolenky či čo tak nemali čas na rozhodnutie. A potom po viac ako po mesiaci mi došiel list poštou! že ma neberú. Tak som im mailoval že v čom bol nakoniec problém nech viem v čom sa mám zlepšiť. Až po telefóne šéfka ich HR ,,neoficiálne'' povedala, že kvôli mne sedeli aj s najvyšším vedením že či by predsa mi nedali čo som požadoval a neprešlo to - a to som požadoval možno 20% nad trhový priemer v tom čase a možno ani nie, ich predstava bola diametrálne iná.

a kdyby rekli hned, ze chcou mlade ucho za 5 korun, tak jste si vsichni mohli usetrit cas a namahu.

Ink

• 670
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 11. 02. 2020, 14:08:28 »

Vychazis zrejme z korporatnich zkusenosti. U mensich firem se celkem bezne stava, ze se plat vyjednava na miru uchazecovym schopnostem a pozadavkum. U nas se treba lidi ptame dopredu, co by si +- predstavovali a pokud je oboustranny zajem spolupracovat, bavime se konkretne.

tap

« Odpověď #9 kdy: 11. 02. 2020, 15:33:29 »
Citace
U mensich firem se celkem bezne stava, ze se plat vyjednava na miru uchazecovym schopnostem a pozadavkum.
a potom sa bezne stava to ze vedla seba sedia dvaja rovnako pracujuci ibaze majuci rozdielne odmeny. Dozvie sa to ten menej odmenovany (spravidla ten dlhsie vo firme), a utecie. Nakoniec sa tie ,,mensie firmy'' vyplakavaju nad fluktuaciou. Hranie s otvorenymi kartami a definovanymi pravidlami sa dlhodobo vyplaca.

« Odpověď #10 kdy: 11. 02. 2020, 16:07:03 »
Citace
U mensich firem se celkem bezne stava, ze se plat vyjednava na miru uchazecovym schopnostem a pozadavkum.
a potom sa bezne stava to ze vedla seba sedia dvaja rovnako pracujuci ibaze majuci rozdielne odmeny. Dozvie sa to ten menej odmenovany (spravidla ten dlhsie vo firme), a utecie. Nakoniec sa tie ,,mensie firmy'' vyplakavaju nad fluktuaciou. Hranie s otvorenymi kartami a definovanymi pravidlami sa dlhodobo vyplaca.

Ale veď vždy môžeš požiadať o zvýšenie platu... A po 1 - 2 rokoch je to aj praktické. Žijeme v systéme kde peniaze neustále strácajú hodnotu - štát nás skryto okráda pomocou inflácie, dnes si za 100vku kúpiš to načo ti pred 5timi rokmi stačilo 50 € veď už aj obyčajný rohlík stojí 10 (slováci si hovoria že šak 10¢ je nič ale to sú celé 3 koruny kedysi stál rožok 40 halierov dnes stojí 7x viac), preto aj platy musia ísť permanentne hore. Život v Bratislave je nákladný.

Ink

• 670
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 11. 02. 2020, 16:44:37 »
Citace

Tomu se rika smluvni cena. A jeste jsem nepotkal v jednom tymu dva lidi, kteri meli stejnou hodnotu, at uz to meris relevantnim vzdelanim a zkusenosti, mnozstvim napadu, peclivosti atd., jenze na to v soukromem sektoru nejsou tabulky a rozhoduje se to pocitove - kazdy manazer ma predstavu, kdy se mu dany clovek jeste vyplati a kdy uz ne. A jak nekdo psal vyse, pokud mas pocit, ze beres malo, res to.

L..

• 310
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 11. 02. 2020, 17:38:57 »
Citace
a potom sa bezne stava to ze vedla seba sedia dvaja rovnako pracujuci ibaze majuci rozdielne odmeny.

To se naopak stává velmi zřídka, protože lidi mají různou výkonnost. A problém je, že vzhledem k Dunning-Krugerovu efektu ti méně výkonní nepoznají, že jsou méně výkonní. Takže pokud jsou platy veřejné, tak neustále prudí, jak to, že mají nižší plat, vždyť jsou přece stejně dobří nebo i lepší, než ti, co mají plat vyšší. Často i útočí na ty s vyšším platem (= schopnější) a klidně je z firmy vyštípou. Což fakt nechceš. Proto jsou v IT oboru mzdy většinou soukromou záležitostí mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Závist je svinstvo.

Abych nebyl úplně OT, tak k tématu: Záleží, jak se to podá. Pokud se v úvodní výměně zeptáš "Moje představa o platu je zhruba taková a taková, je to u vás reálné?" tak je to relativně cajk. Ale pokud je první otázka kandidáta "Jaký budu mít plat?!" tak bude muset být fakt dobrý, aby jsi ho vzal.

tap

« Odpověď #13 kdy: 11. 02. 2020, 20:59:30 »
Myslím že všetci máme rovnaký názor podstatný je trh. Len trh na mikroúrovni vie vygenerovať optimum a jedna z podstatných podmienok pre fungovanie trhu sú informácie. Akékoľvek bránenie šírenia informácií je deformácia trhu ktorá generuje len neoptimálne a neefektívne prostredie. Informácia o plate je veľmi podstatná pre rozumné trhové rozhodnutia. Ako na strane ponuky aj dopytu. Akékoľvek vychýlenie sa od trhového optima generuje neefektivitu. Je nezmyslom preplácať blbca (firma stráca) rovnako ako neplatiť schopného človeka (programovo s fláka, rieši svoje veci, utečie aj s know-how).

JurajP

• 370
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 11. 02. 2020, 21:18:04 »
Na Slovensku je povinne uverejnovat mzdu pri inzerate. A osobne si myslim, ze kazda seriozna firma nema problem uviest mzdu (bez toho, aby jej to prikazoval zakon).