Fedora má za sebou Red Hat, má za sebou Debian taky nějakého komerčního hráče? (Nic jsem nenašel).
Taky jsem tímto stylem přemýšlel o Fedoře. Ja jsem chtěl přejít na Fedoru právě proto, že má za sebou Red Hat a protože na rozdíl od Debianu se výrazně podílí na rozvoji sw na linuxu. Moc se mi nelíbí anitikapitalistické výkřiky, že linux, který vyvíjí nějaká firma je špatný. Pokud by neexistoval
Libvirt nebo
VFIO, tak by pro mne přechod z Win na Linux byl složitější. Za oběma projekty stojí právě Red Hat. Samozřejmě těch projektů co dělá Red Hat je mnohem více.
Bohužel jsem u Fedory zažil zklamání. Měl jsem ji na zkoušku v dualbootu. Když jsem si ji po několika měsících znovu spustil, tak byla rozbitá. Přitom když jsem ji opouštěl byla OK. Zřejmě se zaktualizovaly GNOME Shell Extensions, které nebyly kompatibilní se starou verzí Fedory. Taky jsem měl problém při instalaci přes Gnome Software. Myslím, že jsem instaloval Redshift. Dal jsem instalovat a nic se nestalo. Pak se mi to povedlo přes nějakého jiného správce balíčků. No a to byla další věc co mi vadila, že není jeden hlavní správce balíčků. V Gnome Software totiž bylo jenom něco (aplikace) a balíčky jsem musel hledat zase jinde - v PackageKit. Jenže PackageKit byl hrozně jednoduchý - mám dojem, že mi tam scházely vypsané závislosti jednotlivých balíčků. Na netu jsem našel chválený
yumex, jenže jsem zjistil, že Fedora přestala používat yum a přešla na dnf
Skončil jsem u dnfdragory. Když jsem zase za nějaký čas zapl Fedoru, že jí dám ještě šanci, tak jsem ji chtěl zaktualizovat, jenže moje verze byla -3 verze oproti aktuální verzi a nešlo ji jednoduše zaktualizovat. Vše se stáhlo, ale po restartu nedošlo k aktualizaci, jestli si dobře pamatuji, problém byl v GPG keys. Celkem jsem se s tím natrápil.
Fedoru jsem úplně nepohřbil, ale moc mě zatím nepřesvědčila. Mám dojem, že Red Hat má hodně stabilní RHEL a pak hodně testovací Fedoru. To co je mezi tím vyplňuje Debian a další distra.
Chtěl jsem vyzkoušet openSuse, na ten jejich YaST jsem zatím slyšel jen chválu, ale po přečtení
recenze se mi do toho moc nechce - nevypadá to stabilněji než Fedora.
Mám Manjaro s Xfce, žádný zásadní problém jsem neměl, ale občas se
nějaká chyba objeví takže taky se dívám po novém stabilnějším distru a vypadá to, že asi skončím u Debianu s Xfce nebo na Xubuntu.
Prohrabal jsem se různými distribucemi a z nějakého důvodu postupně dospěl k Manjaro s KDE. Proč zrovna Arch linux, sám nevím.
Já vím. Protože Archlinux má nejlepší dokumentaci ve vesmíru
a ze všech dister co jsem zkusil má nejlepší GUI package manager - rychlý, přehledný, jednoduchý a zároveň se všemi potřebnými informacemi o balíčcích.
Jako začátečníkovi ti mohu Manjaro s Xfce doporučit. Díky Archwiki, která je jednoduchá a přehledná, rychle vyřešíš konkrétní problém a zároveň nahlídneš pod pokličku linuxu. V dokumentaci Debianu budeš hledat řešení déle - nemají ji graficky formátovanou. Přejít pak z Manjara na jiné distro není problém. Když si v Xfce uděláš pár změn, např. použiješ ikonky Faenza, přidáš nějaký vysunovací dock, tak to bude i krásné. KDE Plasma má asi hezčí efekty, ale nikdy mě nezlákalo, abych přešel. Naopak čím jsem starší tím víc se mi začíná líbit jednoduché čísté prostředí bez efektů a zbytečností. Zkusil jsem si ve VM i MacOS (s plnou 3D akcelerací) a taky mě to nenadchlo.
Snad ti můj názor bude nějak užitečný.