Tak to bylo trochu teorie a teď nějaká čísla z praxe (reálné rozvody v paneláku) na několik let starých kabelech Cat5e:
Přípojky do vzdálenosti 45m mají 100 procentní úspěšnost se slinkovat na 10Gbps
Přípojky o vzdálenostech 50-66m se už chovají dle místních podmínek – někdy 10Gbps, někdy jen 5Gbps.
Přípojky o vzdálenostech 70-80m se už chovají dle místních podmínek - někdy 5Gbps, někdy jen 2,5Gbps
Přípojky o vzdálenostech 100-110m vždy 2,5Gbps (ale jednou dokonce 5Gbps).
Přípojky o vzdálenostech 110-116m se už ani jednou neslinkovali na 2,5Gbps, vždy jen 1Gbps.
A ještě, aniž bych chtěl být primitivně uštěpačný, zato zcela určitě technicky zvědavý:
Pokud správně chápu, to "měření" probíhalo pomocí dvou 10-gigabitových portů. Celá ta 10Gb norma používá o něco fajnovější modulaci a kódování, směrem k vyždímání co nejvíc kapacity z těch mizerných měděných drátů. Je to podobný vývoj, jako byl napřed u telefonních modemů, pak u kabelových a ADSL modemů. Ohledně modulace a kódování jsem našel bohužel jenom
něco dost uleželého z dob, kdy se 10GBase-T objevilo na trhu - takže tam není ani řeči o 5Gb, 2.5Gb (=802.3bz) případně o dual-rate 10/1Gb hardwaru. = ta norma v průběhu let dál košatí.
Kam tím mířím: není to náhodou tak, že multirate 10G/5G/2.5G/1GBase-T síťovka (resp. dvě proti sobě) mají obecně lepší šanci, vyždímat maximum z konkrétního kabelu, než tradiční 1000Base-T hardware? Tzn. jestli u toho hodnocení "gigabit nám prakticky chodí na 110m CAT5e" nechybí dovětek "ale jenom s 10Gb multirate síťovkami"... Pravda je, že jsem nenašel zmínku, že by 10Gb multi-rate síťovka v 1Gb režimu používala modulační schéma "10Gb generace" = vyšší bitovou hloubku, pokročilejší "ekvalizaci" a vůči chybám odolnější kódování. Z druhé strany, multirate 10Gb síťovka používá pro 1Gb režim tentýž hardware jako pro 10Gb, takže může mít alespoň dílčí výhodu v tom, že třeba zpracovává 1Gb variantu modulace fajnovějším DSP a má širokopásmovější trafo. Aspoň kdyby se 10Gb síťovky dokázaly i na gigabitu domluvit na nějaké pre-ekvalizaci = natrénovat přenosovou křivku linky a přeslechy, a pak to pre-ekvalizovat / před-odečíst (hardware na to mají, součástí handshaku pro 1Gb protokol to není).
Jinak se v povídáních o 10GBase-T pravidelně objevují poznámky o "alien crosstalk" = přeslechy mezi různými spoji. A zatímco interní přeslechy v rámci kabelu (4 páry) dokáže transceiver eliminovat (odečíst na vysílači), tak mezi kabely navzájem to nejde - alespoň jsem si nevšiml, že by se vyráběly 10GBase-T accessové switche, které by dělaly "vectoring" tak jako třeba moderní DSLAMy. Takže je fajn si to změřit na jenom kabelu v ideálních podmínkách, ale otázkou je realita nějaké koncentrovanější strukturky... Samozřejmě zrovna s tímhle do jisté míry pomůže stínění. Lépe vícevrstvé. Ale zase bacha na efekty v "pavučině společných zemí" apod. A už jsem hodně off topic.