Pekny teda, takze kdyz nekomu je 31 let a delal treba 24 praci, muze A - jit do toho a nebo B radsi zdrhat pac to ani nedolozi a zvlast potom co se stehoval nekde ruzne
Me prislo ze cim vic je nekde prace tim se bere min Tudiz bych tomu i takto veril, udelam klidne Prisne Tajne, a pak me mozna i po roce zrusi misto
Kazdopadne jsem to chtel vedet od zkusenejsich, nebot jak rikam znelo to jak zde zminene Tesco Club Card
Proste nezavisle potkas pana a ten ti povi... co mas za problem? V StB jsi byl? Komunistickej strane? No tak vidiiis, prece dolozis, pokejves hlavou a mas proverku T a plat jako zakladni IT 50 000kc fakt nic to neni
Hele pokud do 31 let stihneš 24 zaměstnání, tak jsi fakt borec. Řekněme, že dokončíš střední a jdeš hned pracovat, to máš skoro 2-3 změny práce ročně v průměru. Ale ono bohatě stačí, když měníš práci jednou ročně, dolož všechny smlouvy, výstupáky, pásky za posledních 7 let, když jsi měnil práci jednou ročně.
Stejně tak dokládání jak udáváš najemních smluv apod... Jako ten background check je v různých firmách různý, ale rozhodně je to věc, která dokáže odradit.
Moje osobní zkušenost, přesně jak uvádíš, děláš víc, bereš míň. Často si lidi myslí, že když děláš nebezpečnou, stresující, náročnou nebo třeba reprezentativní pozici, že to automaticky je placeno líp, kdyby to tak bylo, nejvíc berou policajti, hasiči a hostesky.
Naopak je to často o tom, že děláš něco, po čem je poptávka, zejména v IT. Letí nějaká technologie, tak se jí naučíš a jdeš vydělávat, děláš admina, teď letí OpenShift nebo Kubernetes, tak si uděláš kurz a jdeš se tím živit, v první práci prachy průměr, za 2 roky bereš 2x tolik jako senior člověk na danou technologii, kterou tolik lidí neumí.
Třeba když jsem před půl rokem hledal práci, tak všichni sháněli Kubernetes, byla po tom obrovská poptávka. Nebo hodně letí Javascript, naopak Linux je spíše na ústupu, a i když jsi hodně dobrej v Linuxu, tak to není až tak ceněný skill.
Stejně tak před 15-20 lety letěli sítě, měl jsi Cisco certifikaci, byl jsi bůh. Paradoxně Cisco je dneska hodně okrajový obor, jako začátečník to není moc výnosné, na druhou stranu, když se v tom staneš extrémní senior - třeba po 5 letech usilovného studování a práce, tak to může být tím, jak je to okrajové, a ty certifikace co máš ty bude mít v ČR 10 lidí, tak to může být velmi výnosná a jednoduchá práce.
Paradoxně stát se velkým expertem v něčem jako fakt masově rozšířeným (Linux) může být poměrně problém.
Moje doporučení, pokud nechceš na pozici zestárnout, uvažuj o profesní kariéře, ne o jedné firmě. Být fixovaný na jednu firmu, jeden stát je poměrně riskantní krok. Osobně bych řekl, že ideální je být fixovaný na jednu firmu jako její konzultant, typicky konzultant Cisco, RedHat apod. Zaplatíš si on-line školení, uděláš 2 větší certifikace za rok (náklad 10.000 Kč ročně) a za 5 let jsi certifikovaný expert a 50.000 Kč měsíčně budeš brát jako sranda prachy.