Raspberry Pi 4 B 4GB RAM jako desktop

Raspberry Pi 4 B 4GB RAM jako desktop
« kdy: 04. 10. 2019, 09:55:11 »
Jakozto clovek vyrostly na x86 a Windows bych rad vyzkousel Raspberry Pi 4 B 4GB RAM jako jednoduchy desktop na internet, kancelarinu, atd. Pred koupi bych se na par veci radeji zeptal:

1. RPi ma microHDMI, muj monitor ma VGA, DVI a DisplayPort. Lze ocekavat nejake problemy s redukcemi z microHDMI na HDMI a pote z HDMI na DisplayPort? Rozliseni je 1920x1200.

2. Ma smysl nejak resit trvanlivost pametove karty s OS? Rad bych koupil rovnou s nahranym Raspbianem, coz by mela byt 32GB SanDisk microSDHC UHS-I U1. Vim, ze existuje prumyslove karty s vetsi vydrzi, otazka je, zda ma cenu zkouset je shanet.

3. Chlazeni - videl jsem nejake krabicky s ventilatory, coz ovsem degraduje bezhlucnost tohoto pocitace. Topi RPi tak moc, aby melo aktivni chlazeni smysl? Zase ho ho nechci provozovat na vysokych teplotach snizujicich zivotnost nebo frekvenci procesoru. Minimalne vzhledem k nenazranosti dnesnich webovych stranek ocekavam, ze procesor dostane zabrat.

4. Mikrofon - dle popisku ma RPi "čtyřpólový 3,5mm jack - výstup zvuku a kompozitního videa (PAL a NTSC)", v originale "4-pole stereo audio and composite video port". Chapu to spravne, ze nema mikrofon a ten je treba pridat napriklad USB zvukovkou?

Jinak k nemu budu pouzivat beznou USB mys a klavesnici, reproduktory v monitoru (3,5 jack) a originalni RPi zdroj, zde neocekavam problem.

Re:Raspberry Pi 4 B 4GB RAM jako desktop
« Odpověď #1 kdy: 04. 10. 2019, 10:15:23 »
2) Na SD kartu jde případně dát jen boot, systém může jet z připojenýho SSD, to asi bude trvanlivější.
3) Prej topí dost, pokud to chceš používat jako desktop tak to bude topit jak kráva, nějakej větrák k tomu kup.

RPi jako desktop si moc neumím představit, RAMky to sice má dost, možná i na dva taby ve Chromu, ale ten procák je tragickej.

mjakl

« Odpověď #2 kdy: 04. 10. 2019, 10:15:50 »
1) nezkoušel jsem, ale problémy bych tady neočekával.
2) micro sd karty jsou hrozný šmejd a odchází jako na běžícím páse i ty lepší. Takže použít jenom na boot a vlastní systém mít z NFS nebo USB. Případně je už k dispozici beta fw, co umí pxe boot, ale usb ne.
3) ventilátor se vyplatí, mám a není to slyšet
4) nevím

« Odpověď #3 kdy: 04. 10. 2019, 10:18:16 »
Ad video - mám k ní DVI monitor přes microHDMI -> HDMI  a HDMI -> DVI a pro FullHD zcela bez problémů.

Ad chlazení - hřeje se, ale ventilátor mi přijde zbytečný. Mám na cestě celoplošný chladič/zároveň kryt https://www.ebay.com/itm/Fit-For-Raspberry-Pi-4B-Protective-Box-CNC-Aluminum-Alloy-Case-Cover-Enclosure/392383854476 , tak snad bude OK.

Ad karta - pokud počkáš, v RPi Foundation dělají na upgradu firmwaru s podporou bootu přes USB. Pak dle mého názoru bude nejlepší řešení klasické SSD, 120GB za 500 Kč.

« Odpověď #4 kdy: 04. 10. 2019, 10:36:44 »
ten procák je tragickej.

Měřil jsem výkon nějakého výpočtu v Julia a jedno jádro RPi4 zvládlo cca polovinu toho co jedno jádro staršího Xeonu X5xxx  myslím že na 2.4GHz. Dost mě to překvapilo. Zase takový průser to není.

Blíží se 64bitové distribuce pro RPi, které by měly být výkonově o malý kousek dál.

« Odpověď #5 kdy: 04. 10. 2019, 10:39:24 »
1) redukce z HDMI na displayport musí  být s aktivním převodníkem ... něco jako https://www.ugreen.com/product/UGREEN_HDMI_with_USB_power_to_DisplayPort_Converter_Cable_Support_Resolution_up_to_4K-en.html    pak by to asi nemělo být problém ani pokud bude předtím redukce z microHDMI .

« Odpověď #6 kdy: 04. 10. 2019, 11:33:07 »
Ad chlazení - hřeje se, ale ventilátor mi přijde zbytečný. Mám na cestě celoplošný chladič/zároveň kryt https://www.ebay.com/itm/Fit-For-Raspberry-Pi-4B-Protective-Box-CNC-Aluminum-Alloy-Case-Cover-Enclosure/392383854476 , tak snad bude OK.
Pouzivam ciste pro pihole bez X

- default krabka ~70C (fail!)
- bez vrchniho krytu behem veder v lete ~60C
- po opadnuti veder v pokojovce 23/24 ~54-55C
- po namontovani https://www.ebay.com/itm/254277995339 ~43-44C stejna pokojovka

Throtlovat zacne Pi4 nekde kolem 80C, takze asi bych si aspon pasiv na desktop poridil nebo dle fora zavesit vertikalne.

« Odpověď #7 kdy: 04. 10. 2019, 11:42:47 »
RPi topí celkem dost, pořídil jsem krabičku s malým ventilátorkem upravil na velmi nízké otáčky (slyšet jen uchem na blízko) a teplota spadla tak, že to provozuju na 2GHz do cca 70C.

Horký vzduch se musí prostě někam odtáhnout... žádná tragédie to ale není.
SD karty nerady obecně zápis malých bloků kvůli write-amplification, ideální tedy je logové soubory umístit do RAMdisku.

Na server jsem si dal tohle

tmpfs /tmp                      tmpfs    defaults,noatime,nosuid,size=100m   0 0
tmpfs /var/tmp                  tmpfs    defaults,noatime,nosuid,size=30m    0 0
tmpfs /var/log                  tmpfs    defaults,noatime,nosuid,mode=0755,size=100m  0 0
tmpfs /var/spool/mqueue         tmpfs    defaults,noatime,nosuid,mode=0700,gid=12,size=30m 0 0
tmpfs /var/lib/samba            tmpfs    defaults,noatime,nosuid,mode=0755,size=10m 0 0
tmpfs /var/lib/nginx            tmpfs    defaults,noatime,nosuid,mode=0755,size=100m 0 0
tmpfs /var/lib/php/sessions     tmpfs    defaults,noatime,nosuid,mode=1733,size=10m 0 0
tmpfs /var/lib/systemd/timesync tmpfs    defaults,noatime,nosuid,mode=0755,uid=100,gid=102,size=1m 0 0

Nebo to opravdu raději napojit na USB3 storage, protože ta SD karta opravdu padne a záruka na tohle neplatí.
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

« Odpověď #8 kdy: 04. 10. 2019, 12:05:54 »
1. Tedy beru jako bez problemu
2. Otazka je, zda jako Linuxovy zacatecnik budu schopen nastavit bootovani/system na USB. Nastesti v tom nebudou data, co by nebyly zazalohovany jinde, takze pripadna smrt karty bude jen otazka jeji vymeny. Dalsi vec je, zda treba flashdisk by vydrzel vice nez karta, SSD by znamenalo nutnost nejake dalsi redukce SATA nebo M.2/USB plus to cele potom nebude jedna mala kompaktni krabicka ale chuchvalec spojeny dratama. Osobne prave uloziste povazuji za nejslabsi cast RPi.
3. Chtel jsem koupit tuhle hezkou temer kompletni sadu s pasivem, ale jak vidno to chlazeni by asi nestacilo:
https://rpishop.cz/raspberry-pi-4b/1576-set406.html
Takze patrne to chce jinou krabicku a minimalne tohle:
https://rpishop.cz/raspberry-pi-4b/1655-zonepi-chladici-sada-galaxy.html

Jeste me napadla jedna vec - nepodarilo se mi najit nejaky 2xUSB prepinac, abych mohl mit jednu klavesnici, mys a monitor stridave s RPi a soucasnym PC, nevite nekdo o necem? Nasel jsem jen neco s jedinym portem, duvod je malo mista na stole.

Jinak bych rad podekoval vsem za postrehy.

« Odpověď #9 kdy: 04. 10. 2019, 14:40:05 »
https://www.alza.cz/dataswitch-21-usb-manualni-dsu-21-d4156725.htm v kombinaci s nějakým levným usb-hubem by toho měl být schopen.  Popř. nějaký pokročilejší KVM switch.

« Odpověď #10 kdy: 04. 10. 2019, 14:47:05 »
RPI4 neznám, mám jen 3+.
Ale na reálnou práci bych asi připlatil 1000,- a koupil repasovaný desktop - namátkou vidím třeba HP Compaq Pro 6300 MT se 4GB RAM, HDD 500GB a Win7 Pro, záruka 12 měsíců.
Linux tam pojede taky, navíc možnost dualbootu s Win7 se může někdy hodit.

_Jenda

• 1 622
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #11 kdy: 04. 10. 2019, 14:56:07 »
1) redukce z HDMI na displayport musí  být s aktivním převodníkem ... něco jako https://www.ugreen.com/product/UGREEN_HDMI_with_USB_power_to_DisplayPort_Converter_Cable_Support_Resolution_up_to_4K-en.html    pak by to asi nemělo být problém ani pokud bude předtím redukce z microHDMI .
Proto je rozumnější koupit redukci na DVI, které se od HDMI liší jen pinoutem a tedy redukce je jen levný kabel (případně se dá koupit kabel co je na jedné straně HDMI a na druhé DVI).

« Odpověď #12 kdy: 04. 10. 2019, 15:04:37 »
TechnikTom: Tohle je neco, co chci vyzkouset, jinak desktop tu mam a podstatne vykonnejsi.

Jenda: Diky, tohle jsem nevedel. V DVI mam soucasny desktop, tak puvodni myslenka byla, abych to nemusel furt prehazovat. Nejak to vymyslim, aby to bylo co nejjednodussi a nejspolehlivejsi.

JBB

« Odpověď #13 kdy: 04. 10. 2019, 15:11:28 »
ad 1) proč aktivně konvertovat HDMI na DP když tazatel má DVI?

ad 2) Nevím proč by měl SSD nebo USB flash vydržet více než SD stejné velikosti? Používají stejnou technologii a pravděpodobně i stejné čipy. Wearleveling zařizují jejich řadiče ve všech třech případech. Mám v provozu mnoho let cca 200ks průmyslových karet Apacer 4GB, EXT4, logy atd. denně cca 1MB a zatím nechcípla ani jedna. Dají se lehce sehnat např u SOS electronic.
Nebo např v telefonu mám několik (asi 5) let tu samou 32GB, měsíčně 500MB mapy + focení jak kdy, semtam video.

ad 4) Nevím jak RPi4, ale 1 a 2 nemá mikrofon.  A zvuk je dost strašný, nemá HW regulaci hlasitosti, takže se reguluje SW se ztrátou bitového rozlišení. Bez externí zvukovky to nejde použít.

k3dAR

• 3 168
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 04. 10. 2019, 15:19:37 »
ad 2. bud jak bylo receno USB3-Flash nebo lepe USB3-SSD + microSD jen na boot (nez upravej FW kterej na RPi4
bude umet z USB bootovat naprimo), nebo poridit microSD industrial, mam vyborne zkusenosti s touto ADATA, nebo bych zkusil i tuhle Transcend...
z praxe vim ze ta ADATA (tu Transcend sem v ruce nemel) je zaroven mnohem rychlejsi v praxi, benchmark sice neoslni, ale v praxi napr. aktualizace balicku je znatelne rychlejsi a zaroven lze desktop pri tom(=aktualizaci) provozovat, s beznou (resp. neindustrial ale kvalitnejsi) se pri aktualizaci neda desktop pouzivat protoze je zahlcena

ad 3. nez pidi aktivni vetrak, bych spis (praxi nemam ale dle testu je to dobre) sel do celo-chladicoveho-pouzdra abys mel rezeru pri vyssim vytezovani a/nebo pretaktovavani... tedy jak psal dirka12345, neco jako tohle

ad 4. ten jack je opravdu jen audio_stereo + compozitni_video vystupy, na mikrofon, bud poridit drazsi ale kvalitnejsi zvukovku co se zasuna na GPIO, nebo nejakou USB zvukovku za $1 a ebay :)

RPi jako desktop si moc neumím představit, RAMky to sice má dost, možná i na dva taby ve Chromu, ale ten procák je tragickej.
ty si to predstavit neumis, ale lidi co misto predstavy to vyzkouseli a zaroven nemaji nesmyslne pozadavky (patrim mezi ne), vedi ze i RPi3 s pomalejsi CPU a jen 1GB RAM, lze pouzivat jako "jednoduchy desktop na internet, kancelarinu, atd.", Chromium ma pripravenou HW akceleraci a neni problem otevrit (dle narocnosti) az 20tabu (samozrejme aktivni uBlockOrigin a PrivacyGadger doplnky)