Ahoj všichni, jakožto autor
prvního příspěvku považuji za slušnost poskytnout zpětnou informaci, jak celý projekt pokrytí wifi signálem dopadl. Zabralo to sice nějaký čas, ale už je konečně hotovo.
RealizaceJedna věc je to celé zplánovat na papíru, druhá je samotná realizace. Co nás zaskočilo jako první jsou metrové kamenné zdi, které opravdu poctivě filtrují veškeré signály, ať už wifi nebo GSM. Záměr co bude statické bude na kabelu se ukázal jako nejpracnější (vrtání, protahování, úchyty).
Rozmístění wifi prvků jsme řešili poměrně amatérským způsobem za pomoci aplikace
WiFiman pomocí obyčejného notebooku, iPhonu i Androidu. Co jsme večer považovali za ideální rozmístění se ráno ukázalo jako nedostačující. Zlatá oboustranná páska, která nám umožnila pohodlné přemisťování. Nakonec se podařilo a celý objekt, včetně zahrady je pokrytý. Jižní cíp zahrady má sice slabší příjem, ale v nejzazším bodě drží 20 mbps up/down spolehlivě.
Problémy se železemCo mě překvapilo, tak to je velká nespolehlivost kontroleru "Cloud key", ke kterému se bylo možné připojit přes BT podle toho, jak se mu chtělo. Také se čtením originál přiložené SD karty měl z počátku problém. Jednou ji načetl, podruhé ji neviděl - bylo to dost o nervy a musel jsem dvakrát resetovat všechny prvky, abych se dostal do nastavení. To samozřejmě není problém, ale když už se musí lítat po žebřících, tak to nakrkne. Kdybych tam měl novější NASku, určitě bych Cloud Key řešil přes Docker.
Navíc se mi povedlo zničit USG bránu

V pracovně jsem umístil
USG a
8W switch, jen jsem - idiot - prohodil napájecí koncovky a zapojil je obráceně. Konektory jsou úplně stejné, ale napětí je na každé jiné, takže se USG odporoučel do věčných lovišť. Reklamaci mi ale uznali, takže to dopadlo dobře, ale i s reklamovaným kusem jsem chvíli zápasil. Resetovací tlačítko umístěné vzadu zkrátka neresetuje a jediná možnost, jak ho k resetu donutit bylo přes SSH.
ZkušenostiKdyž pominu prvotní problémy, musím podotknout, že nastavení sítě Unifi jako celku je jednoduché a zvládne to i laik. Oceňuji hlavně informaci, co je do jakého portu ve switchi zapojeno, hrozně to usnadňuje identifikaci kabeláže. Generovaná mapa zapojení infrastruktury včetně připojených klientů, tak to se vývojářům povedlo. Taková pitomost, ale kdokoli neznalý se na schema podívá, bude hned vědět. Za to palec do Ubiquiti nahoru! Všechny mesh prvky mám připojené přes POE, tedy přiložení POE injetory jsem ani nepotřeboval. Nejdelší úsek kabelu do mesh je 64 metrů a maká spolehlivě - tam jsem netušil jako to dopadne.
Suma sumárum na mě produkty Ubiquiti působí jako solidní střední třída, se kterou si poradí kde kdo. Nejvíc mě krká Cloud Key a jakmile to půjde a zapojím novou NASku, půjde do Dockeru. Za ty prachy je to poměrně nespolehlivý.
Kdyby se mě dnes někdo zeptal, jestli bylo to řešení ideální a mohu jej doporučit, řekl bych ano, ale upozornil bych, že všechny switche i usg mají pasivní chlazení a opravdu hodně topí. Ruka se na tom udržet dá, ale Turris Omnia, co mám doma je proti tomu vlažná (a že topí dost). V domě jsme prvky rozmístili tak, aby vyzářené teplo nikomu nevadilo, ale v malém panelákovém bytě bych to nechtěl. A také zvolené mesh prvky nepodporují wifi 6, což teď sice nevadí, časem ale možná bude. Kdybych byl nyní na začátku projektu, volil bych cíleně na šestku.
Závěrem mohu říct, že síť přede jako dobře namazaný stroj a wifi signálu si mohou bohatě užít i sousedé

My máme plně pokryto!
Použité HW prvky1x
Bezpečnostní brána UBNT UniFi Security Gateway 1x
Kontroler UBNT UniFi Cloud Key1x
Switch UBNT UniFi Switch 8 150W2x
Switch UBNT UniFi Switch 8 3x
UBNT UniFi AC Mesh1x
UBNT UniFi HD In-WallTímto všem dodatečně děkuji za náměty, rady a tipy! Dííííky moc!
A finální mapa: