Ahoj komunito,
prosím o pomoc s odbornou radou, která by mi ukázala správný směr, jak ideálně rozšířit stávající wi-fi.
ZáměrVe starém rodinném domě (metrové zdi) jsem v minulosti řešil rozšíření wi-fi signálu po domě za pomocí
dLan (230 V), které sice funguje, ale se vzdáleností kvalita a rychlost přenosu významně klesá. Nyní potřebuji wi-fi rozšířit tak, aby vykryla celý dům (navíc stodola), ale také celou zahradu.
Současný stav i požadovaný záměr shrnuje zjednodušený plánek (viz níže), kde stávající vykrytí wi-fi 2,4 GHz je vyznačeno zeleně a
požadované vykrytí červeně.
Moje zjednodušená představaPředstavuji si nějaké AP odolné povětrnostním podmínkám, u nichž by přenosová rychlost s rostoucí vzdáleností významě neklesala, resp. aby v nejzazším konci zahrady nebyla rychlost omezena.
Technologické otázky a překážkyNeznám přesný model stávajícího wi-fi routeru, do kterého je přiveden WAN (dům je rodičů a nemám teď přístup), ale bude to nějaký levný model od Tp-linku se čtyřmi LAN porty (dodal poskytovatel internetu - StarNet). Přes půdu vedu z tohoto routeru dva UTP kabely (cca 50 m) až do stodoly. Do jednoho UTP je zapojen NAS Synology, druhý je k dispozici. V obytné části domu jsem řešil LAN přes silovou síť 230V, protože přes zdi se mi opravdu nechtělo (metrové zdi z kamene). Přes půdu mohu téměř kamkoli.
Aby budované řešení nějaký čas vydrželo, nevím jestli v případě zahrady řešit jen 2,4 GHz wi-fi nebo současně 5 GHz. A rozhodně netuším, jak to celé propojit, resp. jaké prvky pořídit.
Plánek
Můžete, prosím, poradit ideální nebo alespoň vhodné a funkční řešení? Díky za každou radu.