Fanless L2(L3) switch nízké řady není dnes problém i se 48G porty.
No, to si nejsem uplne jist. Treba Ubiquiti EdgeSwitch Light (skutecna spotreba 17W, meril jsem to) ktery byl puvodne vyraben jako fanless, dostal v dalsich revizich maly vetracek (coz jiste melo nejaky duvod).
Souhlasím s Vámi, že 48 portů GbEth už je dost. On každý metalický port potřebuje nějaký minimální výkon přinejmenším ve výkonovém konci. Pravda je, že to dávno není 1 Watt per port, jako za starých časů... přesto i po čtvrt Wattu to na 48 portech dost naskáče. A třeba optické transceivery taky něco žerou. Našel jsem k tomu jakousi
studii z roku 2012 - zajímavé čtení, resp. spíš obrázky (grafy). Je tam porovnání nějakého starého Cisca proti novějšímu levnému noname switchi.
17 W se dá důstojně pasivně uchladit, pokud máte žravé čipy přivázané na vnější žebrovanou plochu šasi o velikosti nejméně cca 5,25" CD-ROM mechaniky (lépe 2x tolik). A ta žebrovaná plocha musí samozřejmě zářit do prostoru, což 1U skříň nacpaná v racku mezi další 1U skříně splní dost těžko.
Bohužel podle mého Ubiquiti a Mikrotik u svých "all in one" produktů (včetně venkovních WiFi rádií) na můj vkus poddimenzovávají chlazení (tepelnou vazbu a teplosměnnou plochu). Některé jejich modely se cca dožijí konce dvouleté záruky.
Starší D-linky mívaly větráky, ale s postupným zlepšováním křemíku (jemnější litografie, nižší spotřeba) už jsou asi 3-4 generace bez větráků, včetně modelů 24+4 porty. Jestli mi to připadá úplně zdravé je jiná věc. Že jsem kutil, tak obvykle počkám na konec záruky, vlezu dovnitř, nahradím elyty polymerem a přidám podtočený větrák. Dřív jsem klempířil díru do šasi, dneska třeba jenom vyrobím uvnitř tiché dmychadélko, které říká vzduchu "tímhle směrem se budeš zvolna pohybovat". Pravda je, že u poslední generace už mě tohle nutkání opouští. Provozuji takových výtečníků pro vlastní potřebu asi 5-6 kusů a nejstaršímu je snad 12 let. Původní elyty to vzdaly cca po třech letech, polymery mě už asi přežijou - spíš mě štve starý firmware, který měl některé opravdu dementní vlastnosti... (tabulka MAC adres jenom per port apod.).
Jinak pokud nekdo ma tip na fanless 1G switch s mensi spotrebou (idealne <10W u non-manag,24port) v cenove kategorii <5kKc, tak ho velmi uvitam.
Koukám k D-linku že, rozdíl mezi nejnižším unmanaged 24port modelem a trochu lepším 28port modelem s managementem je asi dvojnásobek v ceně, ale jenom 2W ve štítkové spotřebě (15 vs 17 W). Což by odpovídalo - samotný management CPU není nijak výkonný, většina spotřeby jde na vrub switchovací matice a PHY čipů. Mám trochu pocit, že ta štítková spotřeba je nadsazená, ale nechce se mi tahat klešťák a řešit kam ho chňapnout...