Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: skrzjdouci 06. 08. 2019, 19:15:27

Název: Fanless 1Gbps switch
Přispěvatel: skrzjdouci 06. 08. 2019, 19:15:27
Zdravím, k rozšíření sítě jsem použil switch Cisco SG350X-48 a optický modul MGBSX1. Narazil jsem na velmi zákeřný problém, switch je hodně hlučný a to i bez zátěže. Je mi jasné že rack switche jsou navržené do oddělené serverovny kde hlučnost nevadí. V mém případě je optika vyvedena do jedné z kanceláří a switch je umístěn hned vedle monitoru. Je mi líto zaměstnance který u toho musí sedět celý den. Na stránkách cisca jsem našel že 24portová verze SG350X-24 má také ventilátor. Existuje nějaký 1Gbps fanless switch do kterého by šel dát modul MGBSX1, stačil by i 12 portový.
Název: Re:Fanless 1Gbps switch
Přispěvatel: František Ryšánek 06. 08. 2019, 23:06:35
D-Link DGS-1210-20 . Stojí asi o stovku víc, než ten cisco-originální MM transceiver ;-) Jo a transceiver možná budete potřebovat nový (netuším, zda má originální Cisco transceiver SPD EEPROMku kompatibilní s SFP MSA. Čínské "cisco-compatible" padělky s SFP MSA kompatibilní nebývají.) SFP transceiver do switche D-Link: buď "značkový" D-link, nebo se podívejte co umí Alternetivo.cz nebo FS.COM. Odhadem by v tom měly chodit transceivery kompatibilní s SFP MSA. Normální gigové SERDESové (na SGMII kašlat).
Název: Re:Fanless 1Gbps switch
Přispěvatel: DgBd 07. 08. 2019, 09:45:57
Osobně bych doporučil něco od HP (dnes řada Aruba 2530), některé jsou bez větráků. SFP většinou nekladou odpor a nevyžadují originální kousky od výrobce.
https://h20195.www2.hpe.com/v2/GetDocument.aspx?docname=4AA4-4245ENW

akorát si nejsem jistý tím, který operační systém ty switche používají ComWare/Procurve/ArubaOS, v každém případě bude libovolná varianta asi lepší než D-link (nic proti D-linku).
Název: Re:Fanless 1Gbps switch
Přispěvatel: Roman Priesol 07. 08. 2019, 10:46:42
Z Aruba 2530 rady je len J9777A Aruba 2530 8G Switch (536 €) / J9774A Aruba 2530 8G PoE+ Switch (704 €) bez ventilatora - oba maju 8 portov + 2 SFP/RJ45. Potom je este moznost L3kovy  JL258A Aruba 2930F 8G PoE+ 2SFP+ Switch (1420 €). Od Cisca su jedine pouzitelne WS-C2960CX-8TC-L ($1160) pripadne WS-C2960CX-8PC-L ($1430) s PoE a od Ubiquiti je bez ventilatora viac modelov ES-8-150W ($199), ES‑10X ($115) , ES‑10XP ($129) - vsetky maju 8 portov + 2xSFP a ES-24-LITE ($240) - 24 portov + 2xSFP (rada Unify vyzaduje kontroler, tak ich neuvadzam).

Vacsie prepinace s viac ako 8/10 portami su naozaj vynimocne bez ventilatora a spomenuti vendori ich neponukaju. Btw, niektore spominane prepinace umoznuju PoE passthrough (napajanie zariadenia a casto aj dalsieho PoE zariadenia z PoE uplinku) a v pripade kancelarskeho prepinaca by som siel touto cestou.

Vsetky ceny su zo standardneho GPL cennika, takze za beznych okolnosti cena bude podstatne lepsia v zavislosti od partnerstva.

A zabudol som na SFPcka - Cisco, aspon dakedy davno, nezozralo ine SFP ako Cisco (spominany switch spolu s SFP je SOHO odvodeny z Linksysov, takze to nie je Cisco :) ), Aruba (Premenovane HP ProCurve pouziva Aruba OS-Switch. Potom tu mame Aruba OS-CX, co je linuxova masina pouzita v rade 8300/8400, no a spominany Comware je pouzity v HPE FlexFabric/FlexNetwork prepinacoch - vsetko z toho je cenovo uuuplne inde.) zozerie cokolvek (od verzie 16.02, prikazom allow-unsupported-transceiver) a Ubiquiti zozerie vsetko.
Název: Re:Fanless 1Gbps switch
Přispěvatel: RDa 07. 08. 2019, 11:41:37
mam v domacim racku nasazeny pasivni 8+1 SFP switch TL-SG2109WEB
https://www.tp-link.com/il/business-networking/managed-switch/tl-sg2109web/
Název: Re:Fanless 1Gbps switch
Přispěvatel: 5nik 07. 08. 2019, 13:17:01
Fanless L2(L3) switch nízké řady není dnes problém i se 48G porty. Problém bude s tou kampatibilitou gbiců. Zběžně jsem nikde nenašel oficiální i neoficiální kompatibilitu s jinými výrobci, obávám se, že se nevyhnete i záměně gbicu.
Nenapsal jste, co očekáváte za funkcionality od toho switche, pouze počet portů.
Fanless jsou určitě např. D-Link DGS 1210-16 až -48, pak např. sw řady HPE 1920S. Zyxel bude mít GS1920 či něco podobného, T-Link v této cenové hladině bude mít také fanless.
Název: Re:Fanless 1Gbps switch
Přispěvatel: František Ryšánek 07. 08. 2019, 14:31:39
Fanless L2(L3) switch nízké řady není dnes problém i se 48G porty. Problém bude s tou kampatibilitou gbiců.

...pokud mohu soudit na základě svých omezených zkušeností, tak čím levnější a méně značkový switch, tím míň ofrňuje ohledně SFPček. Je dobré volit SFPčka, u kterých je napsáno, že jejich EEPROM splňuje SFP MSA = že sedí IDčko varianty modulu, základní kontrolní součty, že jsou pravda udávané parametry (vůči switchi především rychlost). Vyhněte se SFPčkům, která jsou (údajně) "kódovaná" pro různé proprietární značky (Cisco, HP, Huawei apod.).

Nenapsal jste, co očekáváte za funkcionality od toho switche, pouze počet portů.
Taktak. Jestli to výkonné hlučné Cisco náhodou nebylo trochu kanón na vrabce, pro 12 počítačů... Nebo zda se nejedná o kdysi žůžasný hardware nacpaný fičurami, který je dneska dobrý spíš jako topné těleso.

Tím nechci tvrdit, že je D-Link nějaký zázrak. Firmware posledních generací překvapí podporovanými fičurami (možná především na papíře) a postupně uvnitř ubývají vodnaté elyty... ale nedělejme si iluze, že by nějak bezbolestně zapadl do "Cisco ekosystému" v rozsáhlejší síti, která využívá Cisco fičurky (AAA, dynamické VLANy, CDP, co já vím co dál - už třeba jenom syntax konfigurace. D-link má dvě velmi podobné řady, z nichž jedna má i konzolu a druhá jenom HTTP GUI).
D-linky mají větrání na bocích. Pokud chcete prodloužit životnost, přišroubujte nebo připáskujte switch z boku na stůl, aby ventiloval komínovým efektem.
Název: Re:Fanless 1Gbps switch
Přispěvatel: neregistrovany 08. 08. 2019, 08:27:13
Fanless L2(L3) switch nízké řady není dnes problém i se 48G porty.

No, to si nejsem uplne jist. Treba Ubiquiti EdgeSwitch Light (skutecna spotreba 17W, meril jsem to) ktery byl puvodne vyraben jako fanless, dostal v dalsich revizich maly vetracek (coz jiste melo nejaky duvod).

Jinak pokud nekdo ma tip na fanless 1G switch s mensi spotrebou (idealne <10W u non-manag,24port) v cenove kategorii <5kKc, tak ho velmi uvitam.
Název: Re:Fanless 1Gbps switch
Přispěvatel: 5nik 08. 08. 2019, 13:00:02
Jinak pokud nekdo ma tip na fanless 1G switch s mensi spotrebou (idealne <10W u non-manag,24port) v cenove kategorii <5kKc, tak ho velmi uvitam.
Pod 10 W se s 24 porty asi nedostanete (maximální zátěž), ale < 15W switche jsou k nalezení. To jsou ale hodnoty, které uvádí výrobci v datasheetech, jak je to v reálu netuším.
Název: Re:Fanless 1Gbps switch
Přispěvatel: František Ryšánek 08. 08. 2019, 13:15:21
Fanless L2(L3) switch nízké řady není dnes problém i se 48G porty.
No, to si nejsem uplne jist. Treba Ubiquiti EdgeSwitch Light (skutecna spotreba 17W, meril jsem to) ktery byl puvodne vyraben jako fanless, dostal v dalsich revizich maly vetracek (coz jiste melo nejaky duvod).

Souhlasím s Vámi, že 48 portů GbEth už je dost. On každý metalický port potřebuje nějaký minimální výkon přinejmenším ve výkonovém konci. Pravda je, že to dávno není 1 Watt per port, jako za starých časů... přesto i po čtvrt Wattu to na 48 portech dost naskáče. A třeba optické transceivery taky něco žerou. Našel jsem k tomu jakousi studii z roku 2012 (http://www2.ee.unsw.edu.au/~vijay/pubs/conf/12hpcs.pdf) - zajímavé čtení, resp. spíš obrázky (grafy). Je tam porovnání nějakého starého Cisca proti novějšímu levnému noname switchi.

17 W se dá důstojně pasivně uchladit, pokud máte žravé čipy přivázané na vnější žebrovanou plochu šasi o velikosti nejméně cca 5,25" CD-ROM mechaniky (lépe 2x tolik). A ta žebrovaná plocha musí samozřejmě zářit do prostoru, což 1U skříň nacpaná v racku mezi další 1U skříně splní dost těžko.

Bohužel podle mého Ubiquiti a Mikrotik u svých "all in one" produktů (včetně venkovních WiFi rádií) na můj vkus poddimenzovávají chlazení (tepelnou vazbu a teplosměnnou plochu). Některé jejich modely se cca dožijí konce dvouleté záruky.

Starší D-linky mívaly větráky, ale s postupným zlepšováním křemíku (jemnější litografie, nižší spotřeba) už jsou asi 3-4 generace bez větráků, včetně modelů 24+4 porty. Jestli mi to připadá úplně zdravé je jiná věc. Že jsem kutil, tak obvykle počkám na konec záruky, vlezu dovnitř, nahradím elyty polymerem a přidám podtočený větrák. Dřív jsem klempířil díru do šasi, dneska třeba jenom vyrobím uvnitř tiché dmychadélko, které říká vzduchu "tímhle směrem se budeš zvolna pohybovat". Pravda je, že u poslední generace už mě tohle nutkání opouští. Provozuji takových výtečníků pro vlastní potřebu asi 5-6 kusů a nejstaršímu je snad 12 let. Původní elyty to vzdaly cca po třech letech, polymery mě už asi přežijou - spíš mě štve starý firmware, který měl některé opravdu dementní vlastnosti... (tabulka MAC adres jenom per port apod.).

Jinak pokud nekdo ma tip na fanless 1G switch s mensi spotrebou (idealne <10W u non-manag,24port) v cenove kategorii <5kKc, tak ho velmi uvitam.

Koukám (https://www.czc.cz/switche/produkty?q-c-2-price=r1999-5500&q-c-0-producer=s526fvinpmkc7599jvuji28njn8&q-c-1-f_1866496134=d24.0) k D-linku že, rozdíl mezi nejnižším unmanaged 24port modelem a trochu lepším 28port modelem s managementem je asi dvojnásobek v ceně, ale jenom 2W ve štítkové spotřebě (15 vs 17 W). Což by odpovídalo - samotný management CPU není nijak výkonný, většina spotřeby jde na vrub switchovací matice a PHY čipů. Mám trochu pocit, že ta štítková spotřeba je nadsazená, ale nechce se mi tahat klešťák a řešit kam ho chňapnout...
Název: Re:Fanless 1Gbps switch
Přispěvatel: kurtn 08. 08. 2019, 13:47:17
Dobrý den,
jako uvedl p. Roman Priesol, Ubiquiti pro Vás nevypadá špatně i cenově je to asi ok (pokud nemají ventilátor).

Slyšel o jste Turris Mox? Není to teda jen switch, je to router, ale jako switch to funguje taky. Pokud zapojíte tyhle moduly 2 za sebou https://www.discomp.cz/turris-mox-e-module-super-ethernet-boxed-version-_d90949.html?fulltextword=turris%20mox, tak máte 16 portový switch (max. jdou 3 za sebou = 24 port switch). K tomu si přikoupíte modul na optiku a je bohužel třeba i hlavní CPU modul. Tady je konfigurace, co vše tam můžete mít https://mox-configurator.turris.cz/.
Cenově je to ale víc jak 5000kč. Spotřeba do 15W určitě a bez větráku.
Název: Re:Fanless 1Gbps switch
Přispěvatel: ondrej _ 08. 08. 2019, 15:07:18

Bohužel podle mého Ubiquiti a Mikrotik u svých "all in one" produktů (včetně venkovních WiFi rádií) na můj vkus poddimenzovávají chlazení (tepelnou vazbu a teplosměnnou plochu). Některé jejich modely se cca dožijí konce dvouleté záruky.
Starší D-linky mívaly větráky, ale s postupným zlepšováním křemíku (jemnější litografie, nižší spotřeba) už jsou asi 3-4 generace bez větráků, včetně modelů 24+4 porty. Jestli mi to připadá úplně zdravé je jiná věc. Že jsem kutil, tak obvykle počkám na konec záruky, vlezu dovnitř, nahradím elyty polymerem a přidám podtočený větrák. Dřív jsem klempířil díru do šasi, dneska třeba jenom vyrobím uvnitř tiché dmychadélko, které říká vzduchu "tímhle směrem se budeš zvolna pohybovat". Pravda je, že u poslední generace už mě tohle nutkání opouští. Provozuji takových výtečníků pro vlastní potřebu asi 5-6 kusů a nejstaršímu je snad 12 let. Původní elyty to vzdaly cca po třech letech, polymery mě už asi přežijou - spíš mě štve starý firmware, který měl některé opravdu dementní vlastnosti... (tabulka MAC adres jenom per port apod.).
Stacilo ak by tieto druholigove znacky davali kvalitne elity a zivotnost by stupla minimalne na dvojnasobok.
Tiez som kupil bratovi nejaky Zyxel za zaujimavu cenu s tym, ze ak sa kondiky nafuknu, tak ich vymenim.
Inac v praci sme mali jedno HP-cko, ktoremu 2 roky nesiel ventilator, kym som ho vymenil a funguje dalej a to pred poruchou mal natocenych 6-7 rokov. Druholigove switche by boli radi keby sa dozili tych 6-7 rokov a nie prezit 2 roky bez ventilatora.
Toto je jeden z rozdielov medzi kvalitnymi switchmi.


Inac fanless su aj HP 1420-24G 16W max spotreba a 1820-24G 22W max spotreba. 16-portove switche HP nerobi s SFP.
Název: Re:Fanless 1Gbps switch
Přispěvatel: neregistrovany 08. 08. 2019, 18:12:01
Bohužel podle mého Ubiquiti a Mikrotik u svých "all in one" produktů (včetně venkovních WiFi rádií) na můj vkus poddimenzovávají chlazení (tepelnou vazbu a teplosměnnou plochu).

No to se teda hrube pletete

https://www.abctech.cz/mikrotik-wap-60g-rbwapg-60ad-60ghz-l3-base-station-image1-big_ies153528.jpg

CPU je z druhe strany PCB teplovodne prilepen na sedive telo radia ktere, jak si muzete vsimnout, tvori cele jeden velky chladic.
Název: Re:Fanless 1Gbps switch
Přispěvatel: neregistrovany 08. 08. 2019, 19:03:19
Cenově je to ale víc jak 5000kč. Spotřeba do 15W určitě a bez větráku.

Switch definuje predevsim parameter, ze pakety prehazuje mezi porty wirespeedem. Troufam si tvrdit ze tato podminka u turrisu prepnuteho do switch mode nebude splnena protoze tam nesjou chipy optimalizovane na tuto cinnost.
Název: Re:Fanless 1Gbps switch
Přispěvatel: František Ryšánek 08. 08. 2019, 23:39:03
Bohužel podle mého Ubiquiti a Mikrotik u svých "all in one" produktů (včetně venkovních WiFi rádií) na můj vkus poddimenzovávají chlazení (tepelnou vazbu a teplosměnnou plochu).

No to se teda hrube pletete

https://www.abctech.cz/mikrotik-wap-60g-rbwapg-60ad-60ghz-l3-base-station-image1-big_ies153528.jpg

CPU je z druhe strany PCB teplovodne prilepen na sedive telo radia ktere, jak si muzete vsimnout, tvori cele jeden velky chladic.

Velmi rád se hrubě pletu, děkuji za vykázání do příslušných mezí :-) a za odkaz na toho žebrovaného krasavce.

Asi vídám z nějakého důvodu ty levnější varianty. Např. velmi populární je zřejmě tenhle váleček:
https://mikrotik.com/product/RBGroove52HPnr2
Jeden shnilý jsem si rozebral, a nedivil jsem se, že tuhne.

Viděl jsem tuším nějaké podobné miniaturní rádijko integrované s anténou, to celé od Ubiquiti. Ale je to už pár let a ten dojem je matný.
Název: Re:Fanless 1Gbps switch
Přispěvatel: kurtn 09. 08. 2019, 08:45:46
Switch definuje predevsim parameter, ze pakety prehazuje mezi porty wirespeedem. Troufam si tvrdit ze tato podminka u turrisu prepnuteho do switch mode nebude splnena protoze tam nesjou chipy optimalizovane na tuto cinnost.

Dle dokumentace tento jejich modul obsahuje čip 88E6190 https://www.marvell.com/switching/link-street/index.jsp, což je zřejmě nějaký standardní switch čip od Marvellu, který používají i jiní zavedení výrobci, takže z tohoto pohledu neočekávám problémy.
Ale nejsem sítař, tak ani nevím, co je wirespeed. Pokud by se tu našel někdo zkušený a ochotný, kdo mi to vysvětlí, budu jedině rád... Wikipedie mi řekla, že to je maximální komunikační rychlost daného interface, na které se dá komunikovat (pokud jsem to dobře přeložil), což mi dává i smysl. V tom případě to ten Marvellí čip musí zvládnout taky, protože to je zřejmě základní parametr, který je od switche vyžadován.
Název: Re:Fanless 1Gbps switch
Přispěvatel: František Ryšánek 09. 08. 2019, 10:17:13
Switch definuje predevsim parameter, ze pakety prehazuje mezi porty wirespeedem. Troufam si tvrdit ze tato podminka u turrisu prepnuteho do switch mode nebude splnena protoze tam nesjou chipy optimalizovane na tuto cinnost.

Dle dokumentace tento jejich modul obsahuje čip 88E6190 https://www.marvell.com/switching/link-street/index.jsp, což je zřejmě nějaký standardní switch čip od Marvellu, který používají i jiní zavedení výrobci, takže z tohoto pohledu neočekávám problémy.
Ale nejsem sítař, tak ani nevím, co je wirespeed. Pokud by se tu našel někdo zkušený a ochotný, kdo mi to vysvětlí, budu jedině rád... Wikipedie mi řekla, že to je maximální komunikační rychlost daného interface, na které se dá komunikovat (pokud jsem to dobře přeložil), což mi dává i smysl. V tom případě to ten Marvellí čip musí zvládnout taky, protože to je zřejmě základní parametr, který je od switche vyžadován.

Jojo, předřečník chtěl patrně tvrdit, že Turris Mox bridguje mezi těmi gigáči softwarově, tzn. že nestíhá switchovat mezi porty plnou rychlostí, co po těch portech přiteče.

Jak správně říkáte, zjevně to není pravda. Čip 88E6190 má 11 portů GbEth:
Kód: [Vybrat]
11-Port GE Switch, 8 GE PHYs + 1 RGMII/MII/RMII + 2 2.5G Serdes/SGMII

Ony i hardwarové switche mají také omezení na počet paketů za sekundu, ale ten je řádově výš než u routerů a IMO při MTU okolo 1500 B nepředstavuje úzké hrdlo (= nejsou potřeba ani jumbo frejmy).

Pokud by přišla řeč na "store and forward" vs. "cut through", tak sice nemám datasheet, ale podle mého tyhle nižší řady SoHo čipů od Marvellu a Realteku jsou všecky "store and forward" tzn. je tam on-chip integrovaná RAMka, řádově stovky kB. (Koukám že mladší 88E6390X už kromě 10Gb podporuje taky cut-through a PTP...)

Podle mého se tenhle šváb vyskytuje na Turris-Moxím modulu "E" (viz konfigurátor (https://mox-configurator.turris.cz/), v příloze screenshot) = 8x 10/100/1000 Base-T = využívá 8x PHY uvnitř 88E6190. 2x SGMII je nejspíš využito jako interní páteř boxu. Slyšel jsem správně, že maximální konfigurace sestavy Mox je 24 portů GbEth?

V levných switchích o pevné konfiguraci bývá k vidění nějaká centrální interní matice + 3x čip právě této třídy, který provádí "rozplet" na ten velký počet fyzických vnějších portů. Páteř v té hierarchii bývá SGMII nebo nějaká "backplanová" varianta GbEth, možná snop několika takových kanálů (aby backplane nepředstavoval jasné úzké hrdlo). Ideální pro páteř o plné průchodnosti by byl 10Gb Ethernet, ale ten je snad až ve vyšších řadách switchů (kdekoli vidíte vnější 10Gb uplink porty). Tuším jsem v nějakém schématu staršího switche viděl, že jedna ze tří "periferních" matic měla větší průchodnost páteře, nebo že několik uplinkových portů bylo vyvedeno přímo z centrální matice. Do těchto "silnějších" portů má zjevně smysl koncentrovat linky, které ve Vaší topologii realizují páteř nebo obsluhují vytížený server - pokud víte, které to jsou :-)

Mox myslím neobsahuje interní "centrální" matici. Armada 3720 (https://www.marvell.com/documents/qc8hltbjybmpjhx36ckw/) umí sice 2x 2.5Gbps SGMII, ale tipnu si, že do "páteře" vede jenom jeden z těchto portů. Jinak by mi totiž moc nedávalo smysl stohování modulů "E". A ta SGMII páteř skutečně jede na 2.5 Gbps (https://lkml.org/lkml/2019/4/4/529). Takže to vidím na tři switchovací matice v "daisy-chainu". Možná by šlo i víc, z hlediska samotného "stohování", ale mohou tam být jiná omezení (napájení?). Pokud se týče switchování mezi porty navzájem, je daisy chain co do počtu interních "store and forward hopů" v nejhorším případě prakticky ekvivalentní "klasické" hierarchii se skrytou centrální maticí. A že je "hlava členovce Moxe" připojena na jednom konci daisy chainu, to asi moc nevadí, protože těch 2.5 Gbps na L3 stejně asi nevystropuje.

Skutečně plný wire-speed bandwidth, agregátní pro všecky porty, any-to-any, je k dispozici jenom v rámci jediné switchovací matice = v rámci jediného čipu, často osmiportového jako zde. Tzn. pravda je, že když zatížíte všech 24 portů Moxe důsledně gigabitem tak, aby provoz šel skrz interní páteř mezi maticemi, tak to zřejmě "at wire speed" neuswitchuje, protože se úzkým hrdlem stane 2.5Gb páteř. Ale že by Mox "neobsahoval čipy optimalizované na wire-speed switching", to je myslím pořád o něco silnější tvrzení :-)
Název: Re:Fanless 1Gbps switch
Přispěvatel: neregistrovany 09. 08. 2019, 10:25:33
Ale nejsem sítař, tak ani nevím, co je wirespeed. Pokud by se tu našel někdo zkušený a ochotný, kdo mi to vysvětlí, budu jedině rád...

Wirespeed je kdyz chip switche dokaze prehazovat pakety z iface na iface skutecnou rychlosti toho iface ve full duplexu. Pokud tedy mate 8 port 100Mbps switch tak bysme mel mit moznost do nej zapojit 8 pocitacu, rozdelit je na 4 pary, a v ramci kazdeho paru oboustranne tlacit datovy tok 100Mbps, tak switch to bude davat jen do urcite miry (soucet techto paralelnich toku se u switchu udava jako paramater "total non-blocking throughput") ale rika se tomu wirespeed. Je to dano tim ze se chip switche je na tuto cinnost vysopce optimalizovany, jen kouka do hlavicky ARP paketu a porovnava s CAM tabulkou, nic jineho nedela/neumi.

Na druhou stranu chip ktery umi byt jak router tak switch, nutne musi byt mene optimalizovany a vice variabilni, pripadne nektere cinnosti emuluje. Vezmete si ze jako router musi packety rozebirat na uroven L3, koukat do hlavicek IPv4 i IPv6, koukat do routing table, do firewall table, prepisovat hlavicky v pripade NATu, atp. To proste nikdy nemuze byt stejne efektivni jako v pripade prosteho switche.

Nejake cteni k tematu:

https://www.samuraj-cz.com/clanek/cisco-router-switching-metody-a-souvisejici-terminy-cam-fib-cef/
Název: Re:Fanless 1Gbps switch
Přispěvatel: kurtn 09. 08. 2019, 10:44:04
Děkuji p. Ryšánkovi i p. neregistrovanému za vysvětlení.

A ano, dle konfigurátoru lze za sebou spojit max. 3 moduly E, tj. 24 portů, což mě přijde jako pěkné číslo :-)
Název: Re:Fanless 1Gbps switch
Přispěvatel: František Ryšánek 10. 08. 2019, 17:56:39
... tak switch to bude davat jen do urcite miry (soucet techto paralelnich toku se u switchu udava jako paramater "total non-blocking throughput") ale rika se tomu wirespeed. Je to dano tim ze se chip switche je na tuto cinnost vysopce optimalizovany, jen kouka do hlavicky ARP paketu a porovnava s CAM tabulkou, nic jineho nedela/neumi.
Opravdu nemístně si na okraj rejpnu: on L2 switch se učí adresy z jakéhokoli L2 paketu. Pravda je, že po připojení jednotlivého počítače (L3 zařízení) může být ARP dotaz jedním z prvních paketů, které ten switch na dotyčném portu uvidí. A pokud se ten počítač za jízdy nestěhuje v L2 topologii, tak se záznam v CAM tabulce už nikdy nezmění...

U všech switchů včetně levných SoHo modelů, pokud mají uvnitř jediný čip (tzn. cca do 8 portů) jsem zvyklý vídat udávaný switching bandwidth jako prostý součet jmenovitých rychlostí per port. Jasně je tam full duplex, ale osobně bych to x2 nenásobil, protože co jedním portem přiteče, jiným odteče a je to pořád tentýž traffic. Musel byste posílat krátké pakety (třeba pod 100B) aby to switch nestíhal forwardovat na L2 "at wire speed".

Na druhou stranu chip ktery umi byt jak router tak switch, nutne musi byt mene optimalizovany a vice variabilni, pripadne nektere cinnosti emuluje. Vezmete si ze jako router musi packety rozebirat na uroven L3, koukat do hlavicek IPv4 i IPv6, koukat do routing table, do firewall table, prepisovat hlavicky v pripade NATu, atp. To proste nikdy nemuze byt stejne efektivni jako v pripade prosteho switche.

Já bych především rozlišoval mezi L2 a L3.

L2 je v hardwaru a funguje v zásadě vždycky "at wire speed" - ovšem pozor na úzká hrdla vnitřní topologie u víceportových switchů.

L3 forwarding je cosi navíc, nadstavba. Pokud switch obsahuje nějaké L3 funkce, tak si troufám tvrdit, že to nijak neomezuje jeho průchodnost pro čistý L2 provoz. Pravda je, že tyhle pokročilé switche mívají o něco delší a hlavně méně deterministické průchozí latence, prostě protože toho zpracování je víc a taky vnitřní architektura pokročilých switchů (kaskáda sběrnic) bývá složitější.
Přestože Cisco svého času tvrdilo, že jsou softwarová firma, jejich proprietární uspořádání backplanů a akcelerátorů jsou jinačí liga než katalogové zapojení malých švábů od Marvellu s propojením přes SGMII. Pokud se správně pamatuju, když vezmete do ruky nějakou zásuvnou desku od Cisca, půlka velkých švábů na ní budou FPGA.

Někteří výrobci označují jako "L3 switch" i hardware, který má prostě jenom interní VLAN trunk (http://support.fccps.cz/download/adv/frr/VLAN/vlan.html#onnastick) do management CPU a ten relativně neduživý procesor softwarově forwarduje traffic na L3 (každý paket vezme do ruky). Podle mého do této ligy patří Turris.
Provoz v rámci VLANy je switchovaný na L2 hardwarově, a tedy "at wire speed" (v rámci topologických možností). Provoz mezi VLANami musí skrz interní VLAN trunk do "hlavy členovce", kde se forwarduje na L3 rychlostí "kolik dá procesor" a jeho OS (zde Linux) - a zase trunkem zpátky do L2 hardwaru. Na nějaké offloady forwardovacích rozhodnutí do hardwaru se tu myslím moc nehraje.

Zrovna v Turrisu je L2 matice oddělená od L3 procesoru. Fakt je, že v levných SoHo krabičkách se tuším vyskytují švábi (Broadocom, Atheros) kde je switchovací matice (5 vnějších PHY portů + trunk), management CPU jádro (MIPS) a třeba i WiFi rádio pohromadě v jednom čipu (SoCu). Mám pocit že ani tady se žádný HW offload L3 forwardingu nekoná, a třeba WiFi provoz se musí softwarově bridgovat do metalického ethernetu i na L2, protože WiFi rádio má rozhraní PCI-e a další svérázné okrajové vlastnosti...

V Cisco názvosloví "Fast switching IP" je podle mého jakási cache v routeru (L3), stále ještě na softwarové straně, která urychluje per-packet routovací rozhodnutí - tím, že se neprochází sekvenčně řetězec pravidel, ale předžvýkaný binární strom (= rychlejší algoritmus). Nebo jestli už to mělo nějakou lehkou HW akceleraci... nevím.

První skutečný offload L3 forwardingu do L2 HW, o kterém vím, je Cisco MLS. Tuším nám to předváděli jako novinku někdy okolo přelomu století... Hardware switchovací matice je schopen sledovat L3 "toky" (flows, definované zdrojovou a cílovou L3 adresou, snad i zdrojovým a cílovým portem?), CPU dostane "k rozhodnutí o next hopu" pouze první paket vznikajícího "toku", hardware switche si toho rozhodnutí všimne, a další pakety už switchuje "at wire speed" podle nakešovaných next-hopů. Toto se dalo nakonfigurovat už na nějakém L2 catalystu s externě připojeným L3 routerem, ale velice rychle se to stalo základní vlastností další generace L3 switchů.

Tušímže další level byl CEF/dCEF (možná záležitost spíš čistých routerů než switchů?), a další bylo PXF, což byl už dost volně programovatelný "paralelní koprocesor"... ale to jsme pořád na začátku století - dávno jsem ztratil přehled, kam se vývoj ubíral dál. Už pomocí PXF toho Cisco "switche" uměly v hardwaru opravdu hodně, vedle forwardingu na L3 taky filtrovat snad až do L5, nevím jestli NATovat apod. Jenom jak už jsem řekl, čím víc věcí ten switch musí s každým paketem provést, a čím větší/složitější je vnitřní "signálová cesta", obvykle taky vnitřní strom sběrnic, a tím větší je jitter průchozí latence (mluví ze mně IEEE1588, kloužu off topic, takže končím).

@kurtn: není zač... :-)
Název: Re:Fanless 1Gbps switch
Přispěvatel: Max Devaine 12. 08. 2019, 00:23:02
Koupit starší verzi Cisco switche, jsou ještě dostupné za relativně malý peníz. Cisco SG300 bez PoE nemá větrák + mgmt je stejný jako u toho SG350, takže cajk. Ještě je možnost koupit Cisco SG200, ale to nemá ssh, jen web ksicht.
Jinak cisco žere jakýkoli SFP+ moduly, nemají omezení jako třeba nějaké starší HP 2810G apod.
Zdar Max
Název: Re:Fanless 1Gbps switch
Přispěvatel: RDa 12. 08. 2019, 01:02:05
Jinak cisco žere jakýkoli SFP+ moduly, nemají omezení jako třeba nějaké starší HP 2810G apod.

Opravdu jakykoliv? Nebo jen jakykoliv Cisco-made?
Název: Re:Fanless 1Gbps switch
Přispěvatel: neregistrovany 12. 08. 2019, 01:35:23
Jinak cisco žere jakýkoli SFP+ moduly, nemají omezení jako třeba nějaké starší HP 2810G apod.

Opravdu jakykoliv? Nebo jen jakykoliv Cisco-made?

Byval na to v IOSu nejaky command, ktery vypinal kontrolu copatibilitySFP. Pamatuju se ze jsme tim ciscu vnucovali Picolight 4Gbps SFPcka....