Měl bych pro vás trochu přízemnější, ale zato realističtější námět: OS/desktop, který by znovu oživil a dal na první místo dokumentovou orientaci (~ "document-based app"). Tak, jak ji s ní začal NeXTSTEP, ale dotáhnout to dál.
Dnešní počítače fungují na abstrakci "soubor otevírám pomocí programu", což je vlastně pořád ještě dědictví někdejšího dávkového zpracování na sálových počítačích. Souvisí s tím pojmy jako "spustit program", "ukončit program", které jsou ve skutečnosti míň nutné, než se zdá - jsme na ně jenom navyklí.
Přitom ta abstrakce program-soubor moc neodpovídá lidskému způsobu uvažování a v některých oblastech už se od ní pomalu odchylujeme: webové aplikace nabízejí různá provázání, ne nutně nad souborem, spíš nad daty samotnými (různé pohledy na stejná data, různé průniky datasetů apod.). Na mobilech byl zase trochu upozaděný koncept spuštění programu - místo něj se (AFAIK) prostě odněkud obnoví stav, zobrazí UI a pak stav zase někam zapíše. Program klidně může trvale "běžet", protože je zastavený. Něco podobného má SmallTalk.
Triviální praktický příklad jedné věci: na škole jsme měli nějaký předmět o human-machine interaction a na jeden úkol jsem dělal papírovej model aplikace, kde jeden soubor byl vždycky v jednom okně a to okno mělo nahoře záložky, kterýma si člověk volil způsob zobrazení obsahu souboru - různé programy by se na to okno nějak "nalepily" podle toho, jestli s daným souborem umí nebo neumí pracovat. Úplně triviálně třeba pro LaTeX by jedna záložka byla "text" a druhá by byla "PDF". Nebyl by tam vůbec žádný koncept "převodu formátu souboru", byl by prostě jenom dokument, pořád jeden, na který se dá dívat různým způsobem (pod kapotou by klidně ukládání a převádění souborů mohlo být, ale uživatel by s tím vůbec nepracoval).
To jenom tak za mě, taková blbůstka, která mě tak před patnácti lety napadla, když jsem si četl o NeXTSTEPU a jeho revolučních UX nápadech