To ja jsme poslednich nekolik let videl AMD jako vcelku shit, kdy v pomeru cena vykon sice mel lepsi paralelni vykon, ale pro me jako Javistu na vyvoj stejne dulezitejsi singlecore. A co bylo nejhorsi, po zapocitani vyssi spotreby AMD mi vyslo, ze kdyz mam doma zapnuty pocitac 8 hodin denne, tak se mi ta cena AMD vyrovna Intelu za par let. Tzn. AMD pro me bylo neco jako typicky shit pro socky, ktere si ho koupi kvuli nizsi cene, aby nasledne mohly byt jeste vetsi socky nez predtim, protoze to z nich bude tahat vic penez na spotrebe. Proste rozhodovani socek, znate to.
Taky na trhu nebyly ani zadne ITX desky pro AMD, proste to nikdo rozumny nechtel.
No ale dneska je uz situace znacne odlisna.
Ja jsem ale cetl takovou vec, ze dneska se cenove uz nema vyplatit zmensovat tranzistory CPU na 14nm. Pred lety bylo zmenseni tranzistoru nejlevnejsi krok k vylepseni CPU, ale dosli jsme na hranu.
A vzhledem k tomu, ze AMD lze o velikosti tranzistoru... Napr. Intel chce vyrabet 10nm CPU, kdyz AMD jde vyrabet 7. Jenze tech 7 ma byt podle vseho ekvivalent tech 10, akorat z marketingovych duvodu uvadi 7.