Herní konzole - je to perfektní hardware za nízkou cenu?

XBox One X stojí 12000,- Kč a je to krabice, která má:

- osmijádrový procesor AMD s taktem 2,3 GHz
- přehrávání UHD Blu-ray disků
- 6 Teraflops GPU@1.172
- vodni chlazení
- 12GB DDR5

Starší XBox stojí nový 6000,- a není na tom zase o tolik hůř.

A to všechno je vměstnané do malé krabice.

Tak, kde je háček, aby z toho nemohl být ideální levný desktop? A přesto, Ubuntu na to k dispozici podle všeho není.

RDa

• 2 894
    • Zobrazit profil
Re:Herní konzole - je to perfektní hardware za nízkou cenu?
« Odpověď #1 kdy: 03. 03. 2019, 01:55:00 »
To je uroven dnesni doby, si o tom neco zjisti - to ze to ma architekturu podobnou PC neznamena ze to je PC a ze tam funguje vse tak jako jinde. Vlak ma taky kola ale po ceste nejezdi.

Pro pocatek doporucuji treba vhled do konkurencni konzole - https://www.psdevwiki.com/ps4/Main_Page

A jestli chces konzolovy hardware pouzivat jako desktop, tak nedavno se uvedl cinsky produkt s podobne resenym cpu+gpu: https://diit.cz/clanek/konzole-subor-z-plus-otestovana - ta je otevrena k instalaci ciziho sw, ale mozna budes mit problem s nejakymi ovladaci :)

« Odpověď #2 kdy: 03. 03. 2019, 13:32:27 »
"Háček" je v tom, že výrobce to prodává (relativně) levně, aby vydělal na hrách (to vymysleli už v Nintendu v 80tých letech). Je to jednoúčelové, vyladěné zařízení. Dobré v tom, co dělat má, ne dobré v čemkoli ostatním. Tomu "ostatnímu" zpravidla výrobce logicky aktivně brání.

Výjimkou byla SONY - kdysi v roce 2006 (?) se pokoušela tvrdit, že PS3 je počítač, protože na ní byl (oficiálně) linux. Jediný důvod byl ale jiná výše cla na konzoli a počítač. Když to celníci nevzali, podporu linuxu bez dalšího zrušila.

« Odpověď #3 kdy: 03. 03. 2019, 14:56:28 »
Výjimkou byla SONY - kdysi v roce 2006 (?) se pokoušela tvrdit, že PS3 je počítač, protože na ní byl (oficiálně) linux. Jediný důvod byl ale jiná výše cla na konzoli a počítač. Když to celníci nevzali, podporu linuxu bez dalšího zrušila.
Co jsem já četl tak to s tou PS3 bylo tak, že tam byl linux, aby z toho opravdu byl víceúčelový PC, ale jelikož se ten linux zneužíval i k pirátění her, tak ho Sony zařízlo. Určitě v tom hrálo také roli, že lidé díky linuxu nevyužívali PS3 jako herní konzoli, nekupovali si hry, a Sony přicházelo o prachy. To s tím clem se mi zdá nesmysl.

qelurg

• 386
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 03. 03. 2019, 19:19:39 »
"Háček" je v tom, že výrobce to prodává (relativně) levně, aby vydělal na hrách (to vymysleli už v Nintendu v 80tých letech). Je to jednoúčelové, vyladěné zařízení. Dobré v tom, co dělat má, ne dobré v čemkoli ostatním. Tomu "ostatnímu" zpravidla výrobce logicky aktivně brání.

To je max pravda jen na půl. Težko říct zda linux byl na ps3 kvůlá clu nebo je to jen pomluva. Ale zrušen byl z toho důvodu, že skrz něj bžla ps3 hacknuta.

« Odpověď #5 kdy: 03. 03. 2019, 22:33:36 »

To je max pravda jen na půl. Težko říct zda linux byl na ps3 kvůlá clu nebo je to jen pomluva. Ale zrušen byl z toho důvodu, že skrz něj bžla ps3 hacknuta.

Je to 10 let, takže za to rozhodně ruku do ohně nedám a je dost dobře možné, že se pletu. Ale z té doby to mám uloženo v paměti jako ten hlavní důvod, proč linux musel jít.

Jako metodu hacknutí si pak pamatuju únik kryptografických klíčů vypálených do hardwaru, nebo tak něco. Nevím, jestli v tom figuroval linux, nebo ne.

Hacknuta je nicméně nakonec každá konzole (i na Switchi jde pustit Debian, k nevůli Nintenda), určitě v SONY nebyli takoví naivkové, aby s tím ve svých  propočtech nepočítali.

Linux, pokud vím, zas tak velký přístup k hardwaru té PS3 neměl - minimálně grafický subsystém určitě nemohl využívat naplno.

Teď, když jsem to zkusil rychle vyhledat, tak na mě vyskočilo vyjádření SONY, že odstranění podpory linuxu bylo z důvodu "hardwarových změn a snižování nákladů" (https://www.osnews.com/story/22073/why-no-otheros-option-on-ps3-slim-sony-answers/).

« Odpověď #6 kdy: 04. 03. 2019, 07:54:29 »
A je pro výrobce her nějaký zásadní rozdíl v tom, co musí udělat, aby hra běžela na PS4 a na PC?

« Odpověď #7 kdy: 04. 03. 2019, 09:16:04 »
A je pro výrobce her nějaký zásadní rozdíl v tom, co musí udělat, aby hra běžela na PS4 a na PC?

Na playstation 4 sa pouziva exoticke graficke api - GNM.  Takze ak ak ma hru graficky vypiplanu pre PS4, tak sa musi srat aj pri portovani na PC, alebo sa na to vykasle a na pc bude proste "potato" grafika, ako to zvycajne byva.

« Odpověď #8 kdy: 05. 03. 2019, 09:56:59 »

Na playstation 4 sa pouziva exoticke graficke api - GNM.  Takze ak ak ma hru graficky vypiplanu pre PS4, tak sa musi srat aj pri portovani na PC, alebo sa na to vykasle a na pc bude proste "potato" grafika, ako to zvycajne byva.

Nebo se udela herni engine ktery bezi na PS4 i na PC. Tipnu si ze ten engine nad kterym bezi Battlefieldy a Battlefronty tak je pro PC i pro PS4.

A jake API pouziva XBox? Predpokladam ze to tam MS udelal tak, aby to bylo stejne jako na Windows.

« Odpověď #9 kdy: 05. 03. 2019, 10:12:18 »

Nebo se udela herni engine ktery bezi na PS4 i na PC. Tipnu si ze ten engine nad kterym bezi Battlefieldy a Battlefronty tak je pro PC i pro PS4.

A jake API pouziva XBox? Predpokladam ze to tam MS udelal tak, aby to bylo stejne jako na Windows.

Neviem, ci sme sa celkom pochopili. Engine riesia rozne veci, ale graficku pipeline si uz developeri programuju sami. Ano ono to nejak "ide" ten engine na vsetkych platformach, ale ked sa dropnu veci ohladom grafickej pipeline, tak zostane "potato" grafika. A take si dnes hraci prve vsimnu. Pri indy hrach sa to mozno az tak neriesi, tam ide hlavne o napad a trochu skaredsia grafika nevadi. Ale pri AAA tituloch sa to riesi velmi.

« Odpověď #10 kdy: 05. 03. 2019, 18:01:04 »

Je to 10 let, takže za to rozhodně ruku do ohně nedám a je dost dobře možné, že se pletu. Ale z té doby to mám uloženo v paměti jako ten hlavní důvod, proč linux musel jít.

No a ja si zas pamatuju, ze to bylo kvuli tomu, ze ho prodavali za podnakladovou cenu a na lidech co si z toho staveli superpocitace akorat tratili. 

Jinak konzole(alespon ty dve hlavni) jsou zlo a kdokoliv je podporuje je zly(pripadne hloupy) clovek. Vyrobci to zpocatku dotuji, aby vydelavali na hrach a pak uplaci vyvojare, aby vydali hru exkluzivne pro jejich konzoli, pripadne odlozili vydani pro dalsi platformy a tim podporili prodeje a svuj vendor lock-in. Je to humus.

« Odpověď #11 kdy: 05. 03. 2019, 20:03:18 »
Jinak konzole(alespon ty dve hlavni) jsou zlo a kdokoliv je podporuje je zly(pripadne hloupy) clovek. Vyrobci to zpocatku dotuji, aby vydelavali na hrach a pak uplaci vyvojare, aby vydali hru exkluzivne pro jejich konzoli, pripadne odlozili vydani pro dalsi platformy a tim podporili prodeje a svuj vendor lock-in. Je to humus.
Pro rodiče co mají hlouběji do kapsy je rozdíl jestli koupit konzoli za 7000 nebo PC za 15000. Navíc menší děcka by si s Win10 nevěděly rady. K tomu si přičti, že konzole může po pár měsících skončit pod postelí, takže někdy je konzole ta nejlepší varianta.

« Odpověď #12 kdy: 05. 03. 2019, 20:21:35 »
Ja jsem si konzoli koupil, asi jsem hloupy :D Anebo jsem spise chytry, protoze nechci nic resit a proste si cas od casu zahrat, namisto abych si zasiral hrama pracovni masinu?

Schvalne jsem si koupil xbox, protoze se do toho da zapojit mys a ja rad hraju strilecky. Mam k tomu Battlefield 5 - multiplayer nic moc. Uz se tesitm az si koupit Battlefield 4, stoji to jen 500,-. Jinak cenove jeste porad nevim na kolik to tak vychazi - abych mohl hrat multiplayer, tak musim mit Gold ucet s mesicnimi poplatky u Microsoftu. Ale potom treba EA Games maji jeste poplatky za jejich Origin ucet - to nevim jestli budu muset platit taky. Ale jestli jo, tak je to pekny voser, protoze na PC jsem mel jen ten placeny Origin ucet a k nemu byl Battlefield 4 v cene. Ono dokonce jsem nemusel mit ani placeny ucet, mohl jsem ho pokud vim hrat zadara, jen jsem nemel jiste vyhody.

Ale ucel to jednonacne zatim splnuje - je to hrani s minimem jakychkoliv starosti, je to i relativne prenosne narozdil od PC krabice. Jeste jsem uvazoval jestli neni lepsi koupit lehci a mnohem levnejsi Xbox za 6000,- kvuli te prenosnosti a vaze. Ale co uz.

Klavesnice, mys a PC je samozrejme z hlediska herniho zazitku lepsi, o tom zadna, ale ta piplacka kolem... Musel bych poridit notebook, jenze to by bych za to zase musel vyhodit hromadu penez.

A celku se tesim az si nainstaluju Warthunder - ty konzolove ovladace se budou perfektne hodit na letadla.
« Poslední změna: 05. 03. 2019, 20:29:06 od prihlaseny_uzivatel »

« Odpověď #13 kdy: 05. 03. 2019, 20:32:13 »
To je jako hodit starou pracku na kraj nejblizsiho lesa misto toho, abych s ni zajel do sberneho dvora. Taky to vyjde levneji a je s tim min starosti. Navic to dela kazdy druhy, takze vocode?
Pro ty pomalejsi... ja nehodnotim prakticnost/vyhodnost konzoli, jenom ten sileny byznys model. Fakt mi neprijde normalni, kdyz nekdo zaplati vyvojari za to, ze si jeho hru nesmi nejaka cast hracu zahrat. A kdo si chce zahrat vsechny exkluzivky, tak musi mit nekolik krabicek, ktere delaji uplne to same... uplne zbytecne plytvani zdroji.

« Odpověď #14 kdy: 05. 03. 2019, 22:27:53 »
...jenom ten sileny byznys model. Fakt mi neprijde normalni, kdyz nekdo zaplati vyvojari za to, ze si jeho hru nesmi nejaka cast hracu zahrat.
Ale oni tomu vývojáři nedávají nějaký úplatek, že to nesmí nikdo jiný hrát. Oni si prostě u vývojářů objednají hru pro svoji konzoli. Kdyby nebyly konzole, tak by daná exkluzivka ani nemusela vzniknout. Neobhajuji to, ale bojovat proti tomu je asi takové jako bys bojoval proti BMW, protože ve svých autech má exkluzivní výhřívaná sedadla, která výrobce nesmí prodávat jiným automobilkám. Jiné automobilky zase nabízejí jiné exkluzivity. Žádná velká šílenost to není.