No já ti přesně rozumím a řekl bych, že jsi to i vystihl. Ale to nic nemění na tom, že je to špatně a že bychom měli tlačit na zlepšení, jinak z toho zešílíme. IT se ukázalo jako lukrativní business, takže se na něj nalepili i diletanti, kteří hledají místečka, kam by se mohli nacpat, a (asi nevědomky) nám komplikovat práci. Pořád se nedokážu srovnat s tím, že se proti téhle davové šílenosti nikdo nebouří. Z jednoho ze svých předešlých působišť jsem dal výpověď kvůli tomu, že jsem byl popotahován, protože jsem obešel procesní subordinaci a spojil se přímo s inženýrem klienta - čímž jsme během jednoho dopoledne vyřešili, co vlastně potřebuje a jak nejlépe to realizovat. On věděl, o čem mluvím já, já věděl, o čem mluví on - vše bez oboustranné tiché pošty různých konzultantů a předžvýkávačů (vystudovaných sociologů apod.). Jenže v kalkulaci ceny není nikde zohledněn čas potřebný k "vykomunikování" problému, takže jsem peníze ušetřil tím, že jsem stihl víc práce oproti plánu, a to tím, že jsem obešel zbytečné lidi. Vlastně by měli být rádi, protože vzkaz vlastně zněl "nepleťte se nám do práce, raději nedělejte vůbec nic, a taky na tom vyděláte". Nevím, jestli cítí, že by si toho dříve či později někdo nad nimi všiml a označil by je za nadbytečné... Podle mě by to trvalo hodně dlouho.
Nicméně tu špatnou práci pozoruji i na úrovni kolegů - a to je to, nač jsem narážel. Když se ptám pro boha, proč to řešíš takhle složitě, proč tady cpeš factory, tady s tím komunikuješ přes támhleto, tady děláš servisní třídu, tak mi nedokážou odpovědět - prý tak se to prostě dělá. A to nemluvím o různých rovnácích na ohejbáky, protože za to bych rozdával rovnou facky.
Rozhodně nevěřím tomu, že by "tvá" business logika byla ve skutečnosti nějak složitější než ta "má". To jen ta tichá pošta to zkomplikuje a ujišťuji tě, že i v té mojí branži dokáže z primitivní záležitosti splést neuvěřitelný kokon. Ti lidé prostě nemají technické myšlení, když to řeknu hodně tolerantně (ten přívlastek je možná nadbytečný), takže výsledkem je, že jednoduché věci se řeší složitě.
Krásným příkladem je nějaká průměrná výrobní linka. Dnes je řešená hromadou serv a čidel, která posílají a vyžadují informace, které snad někdo vymyslel jen kvůli tomu, aby vykázal činnost. Návrh, programování a konfigurace takové linky jsou časově a finančně velmi náročné, za servis, bez něhož se to neobejde, se platí hromada peněz. Přitom ta linka neumí o mnoho víc než stejná linka z doby před 100 lety, která byla řešena plně mechanicky. Nevyjde levněji, není spolehlivější, nemá vyšší efektivitu, nevydrží víc, nestaví se rychleji. Omílají se kecy okolo "průmyslu 4.0" a "čtvrté průmyslové revoluci" - nic než marketingové kecy. Dalo by se to přeložit asi jako "průmysl 4.0 = pokoušíme se pomocí počítačů zvládnout to, co naši předci dokázali pomocí parního stroje a ozubených koleček".
Ale abych nebyl tak moc offtopic - celkové počty řádků nějaké aplikace nemohou souviset s editorem nebo IDE. Je absurdní mít v jediném blobu mnoho tisíc řádků a je absurdní, pokud kvůli jednomu modulu musí IDE udržovat přehled o obsahu statisíců řádků okolo. To není program, to je smetiště! Protože odmítám pracovat na smetištích, tak je to asi důvod, proč jsem na takové limity u vimu zatím nenarazil. Pokud jsi nucen na takových věcech dělat, tak tě upřímně lituji.
Na stranu druhou, toto vytvari vzacnost schopnych a inteligentnich vyvojaru a vzacnost na trhu prace jsou PRACHY
To je součást toho začarovaného kruhu - po takových lidech dnes vlastně ani není poptávka. Vyžaduje se znalost konkrétních technologií (požadavky HR bývají čím dál absurdnější), nevyžaduje se kreativita. Je to smutné, ale my, inženýři, jsme si nechali naše území zabrat různými sociology a psychology, protože jsme si nechali vsugerovat, že to oni jsou ti s fantazií a kreativitou a na nás už je "jen" nějak zrealizovat jejich (hloupé) nápady. Realita je taková, že relační databázi, tabulkový procesor nebo CAD by žádný z nich nikdy nevymyslel. Jediná možnost pro lidi o nichž píšeš dnes je v podstatě zařídit se pro sebe a nabídnout nějaké konkrétní, ucelené, hotové řešení, do něhož mu nekecal žádný představitel žvanivých oborů. Před tím by ovšem musel projít očistnou kúrou, aby se zbavil toho balastu myšlenkových a procesních stereotypů, kterými byl zavalen v korporátním prostředí.