Jaký editor pro psaní zdrojáků v jazyce C?

balki

Re:Jaký editor pro psaní zdrojáků v jazyce C?
« Odpověď #30 kdy: 15. 01. 2019, 12:54:27 »
Diskuze se zastánci Vimu není možná. Oni z každé nevýhody udělají výhodu nebo featuru.

To bude asi tím, že neznalí si myslí, že Vim něco neumí, ale on to umí. Kdybys začínal s Vimem a někdo ti předložil nějaké IDE, tak bys také zvracel. Diskuze s uživateli IDE také není možná. Oni nevidí výhody Vimu, my nevidíme výhody IDE. Srovnej kvalitu programů napsaných v IDE a ve Vimu. Nemyslím formátování kódu, ale kvalitu struktury kódu. Dědičnost do čtvrtého kolena může napadnout jen vývojáře v IDE. Vimař to neudělá, protože to obvykle postrádá logiku. S tím souvisí i fakt, že Vimař obvykle dělá mnohem kvalitnější zapouzdření v OOP. Moduly jsou pak samostatnější, méně provázané a snáze nahraditelné.

Odporucam tisnikov serial:  https://www.root.cz/serialy/textovy-editor-vim-jako-ide/ 
Vyslo aj knizne:  https://www.palmknihy.cz/vyvojovy-sw/textovy-editor-vim-jako-ide-12652


Kit

Re:Jaký editor pro psaní zdrojáků v jazyce C?
« Odpověď #31 kdy: 15. 01. 2019, 13:09:10 »
Největší fíčura Vimu je onanování s escapem, dvojtečkou, pismenkem a vykřičníkem plus dva mody kdy to snad ani v jednom bez výše zmíněného procesu nepíše...
Jo a nejde z toho ynteligentně vylézt...

Je fakt, že escape mi docela vadil, protože je docela daleko od písmenek. Na ty rozdílné módy je také třeba si postupně zvyknout. Časem se naučíš z Vimu nevylézat a celý vývoj dělat uvnitř - podobně jako je to obvyklé v IDE.

Ukončení přes ZZ není nijak složité, to by měl zvládnout snad každý. Ovšem jak jsem již psal, IDE také během kompilací neukončuješ.

otevreny indian

Re:Jaký editor pro psaní zdrojáků v jazyce C?
« Odpověď #32 kdy: 15. 01. 2019, 13:16:42 »
jupp

D.A. Tiger

  • ****
  • 465
  • Tygr, který žere tučňáka ;-)
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Jaký editor pro psaní zdrojáků v jazyce C?
« Odpověď #33 kdy: 15. 01. 2019, 13:18:14 »
[nm]

Jednak jsi nenapsal na jakem systemu a jednak na cecko muzes klidne pouzit jakykoliv jednoduchy textovy editor az po komplexni IDE. Na Linuxu muzes treba vyuzit od nano editoru pres Vim, Emacs az po Code::Blocks, Anjutu, ci Eclipse. Vyber je siroky, vyzkousej a uvidis co ti bude vyhovovat :)
 

Youda

Re:Jaký editor pro psaní zdrojáků v jazyce C?
« Odpověď #34 kdy: 15. 01. 2019, 13:20:46 »
To jsou zase kydy.

VIM pouzivam denne, je to muj primarni editor na mem windows notebooku, ale s IDE se to fakt porovnavat neda.

Treba eclipse pri psani java kodu neustale kompiluje na pozadi a cervene podtrhava chyby, skrta deprecated metody, zlute podtrhava warningy (napr usused variables) a primo navrhuje opravy.
Naseptavac nabizi autocomplete  nabidku s procentualni pravdepodobnosti na zaklade realne cetnosti v kodu.
Kdyz napisu Set<String> x = new H - a zmacknu CTRL+space - eclipse mi rekne, ze s pravdepodobnosti 95% budu chtit HashSet<>(); s nizsi pravdepodobnosti zavolat metodu se stejny navratovym typem, s este nizsi pravdepodobnosti chci zalozit inner class...

Validuje XML dokumenty, luxusni podpora automaticke refaktorizace, generovani boilerplate kodu typu gettery/settery, copy constructory jednim klikem

Vyvoj v IDE se s vimem neda ani omylem srovnat.


jeban

Re:Jaký editor pro psaní zdrojáků v jazyce C?
« Odpověď #35 kdy: 15. 01. 2019, 13:23:49 »
Je fakt, že escape mi docela vadil, protože je docela daleko od písmenek. Na ty rozdílné módy je také třeba si postupně zvyknout. Časem se naučíš z Vimu nevylézat a celý vývoj dělat uvnitř - podobně jako je to obvyklé v IDE.

Ukončení přes ZZ není nijak složité, to by měl zvládnout snad každý. Ovšem jak jsem již psal, IDE také během kompilací neukončuješ.

No jo no, ZZ vubec neznám, to musí být nějaká novinka, já si pamatuju esc:q!entr nebo ňák tak podobně. To kdybych do toho náhodou vlez:)

Vadí mi, že to nemá nějaké standardní ctrl + něco (q, d, x, nebo e ...)

Na linuxu mcedit v terminálu, jinak pokusničím spíš s ide - pro c používám Arduino IDE...

Kit

Re:Jaký editor pro psaní zdrojáků v jazyce C?
« Odpověď #36 kdy: 15. 01. 2019, 13:41:32 »
Je fakt, že escape mi docela vadil, protože je docela daleko od písmenek. Na ty rozdílné módy je také třeba si postupně zvyknout. Časem se naučíš z Vimu nevylézat a celý vývoj dělat uvnitř - podobně jako je to obvyklé v IDE.

Ukončení přes ZZ není nijak složité, to by měl zvládnout snad každý. Ovšem jak jsem již psal, IDE také během kompilací neukončuješ.
No jo no, ZZ vubec neznám, to musí být nějaká novinka, já si pamatuju esc:q!entr nebo ňák tak podobně. To kdybych do toho náhodou vlez:)

Vadí mi, že to nemá nějaké standardní ctrl + něco (q, d, x, nebo e ...)

Na linuxu mcedit v terminálu, jinak pokusničím spíš s ide - pro c používám Arduino IDE...

ZZ je přednastavená klávesová zkratka na :wq - je jedno, kterou použiješ. Samozřejmě jsou občas pro opuštění nutné i jiné zkratky - podle toho, co všechno a jak chceš ukončit.

To je právě otázkou, co je standardní. Pokud ti Ctrl + něco chybí, můžeš si ty zkratky vytvořit v konfiguraci.

mcedit se na drobné editace také dá používat, ale vše dělám ve Vimu, abych si nemusel zvykat na nestandardní klávesové zkratky... :)

gll

  • ****
  • 429
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Jaký editor pro psaní zdrojáků v jazyce C?
« Odpověď #37 kdy: 15. 01. 2019, 13:46:25 »
To jsou zase kydy.

VIM pouzivam denne, je to muj primarni editor na mem windows notebooku, ale s IDE se to fakt porovnavat neda.

Treba eclipse pri psani java kodu neustale kompiluje na pozadi a cervene podtrhava chyby, skrta deprecated metody, zlute podtrhava warningy (napr usused variables) a primo navrhuje opravy.
Naseptavac nabizi autocomplete  nabidku s procentualni pravdepodobnosti na zaklade realne cetnosti v kodu.
Kdyz napisu Set<String> x = new H - a zmacknu CTRL+space - eclipse mi rekne, ze s pravdepodobnosti 95% budu chtit HashSet<>(); s nizsi pravdepodobnosti zavolat metodu se stejny navratovym typem, s este nizsi pravdepodobnosti chci zalozit inner class...

Validuje XML dokumenty, luxusni podpora automaticke refaktorizace, generovani boilerplate kodu typu gettery/settery, copy constructory jednim klikem

Vyvoj v IDE se s vimem neda ani omylem srovnat.

ale tazatel se neptal na IDE pro Javu.
« Poslední změna: 15. 01. 2019, 13:50:04 od gll »

Youda

Re:Jaký editor pro psaní zdrojáků v jazyce C?
« Odpověď #38 kdy: 15. 01. 2019, 13:54:49 »
To jsou zase kydy.

VIM pouzivam denne, je to muj primarni editor na mem windows notebooku, ale s IDE se to fakt porovnavat neda.

Treba eclipse pri psani java kodu neustale kompiluje na pozadi a cervene podtrhava chyby, skrta deprecated metody, zlute podtrhava warningy (napr usused variables) a primo navrhuje opravy.
Naseptavac nabizi autocomplete  nabidku s procentualni pravdepodobnosti na zaklade realne cetnosti v kodu.
Kdyz napisu Set<String> x = new H - a zmacknu CTRL+space - eclipse mi rekne, ze s pravdepodobnosti 95% budu chtit HashSet<>(); s nizsi pravdepodobnosti zavolat metodu se stejny navratovym typem, s este nizsi pravdepodobnosti chci zalozit inner class...

Validuje XML dokumenty, luxusni podpora automaticke refaktorizace, generovani boilerplate kodu typu gettery/settery, copy constructory jednim klikem

Vyvoj v IDE se s vimem neda ani omylem srovnat.

ale tazatel se neptal na IDE pro Javu.

Pro C/C++ je CLION

https://www.youtube.com/watch?v=Srnw1dI1iAA


Re:Jaký editor pro psaní zdrojáků v jazyce C?
« Odpověď #39 kdy: 15. 01. 2019, 14:01:06 »
Ukončení přes ZZ není nijak složité, to by měl zvládnout snad každý. Ovšem jak jsem již psal, IDE také během kompilací neukončuješ.

No jo no, ZZ vubec neznám, to musí být nějaká novinka, já si pamatuju esc:q!entr nebo ňák tak podobně. To kdybych do toho náhodou vlez:)


v príkazovom režime  znamená : že idete písať príkazy editoru ex (Extended Editor) a nie Vi (Visual) a už vôbec nie Vim (VI iMproved)


to už potom ed z roku 1969
https://en.wikipedia.org/wiki/Ed_(text_editor)


ako ex z roku 1976-78
https://en.wikipedia.org/wiki/Ex_(text_editor)

ako Vi z roku 1976
https://en.wikipedia.org/wiki/Vi


gll

  • ****
  • 429
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Jaký editor pro psaní zdrojáků v jazyce C?
« Odpověď #40 kdy: 15. 01. 2019, 14:02:13 »
To jsou zase kydy.

VIM pouzivam denne, je to muj primarni editor na mem windows notebooku, ale s IDE se to fakt porovnavat neda.

Treba eclipse pri psani java kodu neustale kompiluje na pozadi a cervene podtrhava chyby, skrta deprecated metody, zlute podtrhava warningy (napr usused variables) a primo navrhuje opravy.
Naseptavac nabizi autocomplete  nabidku s procentualni pravdepodobnosti na zaklade realne cetnosti v kodu.
Kdyz napisu Set<String> x = new H - a zmacknu CTRL+space - eclipse mi rekne, ze s pravdepodobnosti 95% budu chtit HashSet<>(); s nizsi pravdepodobnosti zavolat metodu se stejny navratovym typem, s este nizsi pravdepodobnosti chci zalozit inner class...

Validuje XML dokumenty, luxusni podpora automaticke refaktorizace, generovani boilerplate kodu typu gettery/settery, copy constructory jednim klikem

Vyvoj v IDE se s vimem neda ani omylem srovnat.

ale tazatel se neptal na IDE pro Javu.

Pro C/C++ je CLION

https://www.youtube.com/watch?v=Srnw1dI1iAA

stojí to za peníze? Umí to něco navíc oproti zmiňovanému VS Code s pluginem?

operator

Re:Jaký editor pro psaní zdrojáků v jazyce C?
« Odpověď #41 kdy: 15. 01. 2019, 14:28:55 »
To jsou zase kydy.

VIM pouzivam denne, je to muj primarni editor na mem windows notebooku, ale s IDE se to fakt porovnavat neda.

Treba eclipse pri psani java kodu neustale kompiluje na pozadi a cervene podtrhava chyby, skrta deprecated metody, zlute podtrhava warningy (napr usused variables) a primo navrhuje opravy.

1)  porovnavat se to da
2) pomoci pluginu se vimu rosiruje funkcnost
3) takze treba tu realtime kontrolu na pozadi mi dela vim treba u php nebo pythonu taky, viz plugin ALE

operator

Re:Jaký editor pro psaní zdrojáků v jazyce C?
« Odpověď #42 kdy: 15. 01. 2019, 14:32:33 »
Já mam na desktopu Windows a používám Notepad++. Když už něco edituji v Linuxu/BSD, používám mcedit.
Notepad++ muzes mit i v linuxu, treba ubuntu ho ma ve snapu.

operator

Re:Jaký editor pro psaní zdrojáků v jazyce C?
« Odpověď #43 kdy: 15. 01. 2019, 14:37:27 »
VIM je samozrejme klasika, ale pokud uz s nim neumis, tak nevim jestli ma smysl se s nim trapit. Naucit se to trva dlouho a oproti modernim editorum neprinasi nic navic, krome toho, ze funguje dobre v terminalu. Timto nechci vim schazovat, sam ho pouzivam uz vic nez 10 let kazdodenne, ale myslim, ze pokud nepotrebujes pracovat v terminalu, tak to nema smysl.

Pokud chces programovat v C, tak doporucim CLion.

Pokud C++, tak to je horsi. Najit editor, ktery plne podporuje c++ je docela problem. Tady uz bohuzel musis lecos ozelet. Vsechno ma svoje + a -. Bohuzel IDEcka bud nezvladaji poradne jazyk, takze napovidani je mizerne, nebo zvladaji, ale je to nestabilni. Zkusil bych visual studio code a nejake pluginy. Osobne ted nepouzivam, ale zdalo se mi to dost perspektivni, pred casem.
Uz nekolikrat jsem chtel vim opustit a prejit na neco modernejsiho, ale je to natolik unikatni editor, ze se mi to nepodarilo. Od chvile co umi interne spustit ve svem okne terminal uz ani na nic jineho prechazet nechci.

operator

Re:Jaký editor pro psaní zdrojáků v jazyce C?
« Odpověď #44 kdy: 15. 01. 2019, 14:48:47 »
VIM je samozrejme klasika, ale pokud uz s nim neumis, tak nevim jestli ma smysl se s nim trapit. Naucit se to trva dlouho a oproti modernim editorum neprinasi nic navic, krome toho, ze funguje dobre v terminalu. Timto nechci vim schazovat, sam ho pouzivam uz vic nez 10 let kazdodenne, ale myslim, ze pokud nepotrebujes pracovat v terminalu, tak to nema smysl.

S tímhle bych úplně nesouhlasil, ač Vim také nepoužívám jako primární editor. Vim je rychlý, strašně rozšiřitelný a přizpůsobitelný. Imho když někdo obětuje ten čas a vyhraje si s tím, tak se mu vyrovná málo co (zdravím Emacsáky). Nenapadá mě moc jiných editorů, které by byly tak variabilní.

Spousta jinych editoru ma tyhle konfigurovatelne veci uz v zakladu, nebo se daji dodat pomoci pluginu. Aspon ty, ktere jsem pouzival ja.
Konkretni priklad bych prosil, co vim ma a jinde neni?

Vim ma tezce pomaly syntax coloring u nekterych narocnejsich souboru. Navic podvadi, pro obarvovani syntaxe pouziva vzdy jen urcity pocet pismen(konfigurovatelny) na radce. U delsich radek, pokud nepodvadi, tak je brutalne pomaly.
Ma Ctrl-A a Ctrl-X.
Ma velkou spoustu sikovnych motion commands, takže se v něm parádně nahrávají automatizační makra.
Má parádní foldering s konfigurovatelnymi folder markama folder line  (zadny editor se mi nepodarilo naucit rozumet mym znackam).
Má modeline.
Má au.
Má lehce konfigurovatelné menu.
Má konfigurace per filetype a per location.
Má textové cfg soubočy, které se dají sdílet přes dropbox.
Funguje v terminálu, funguje na androidu v termuxu, funguje vzalene pres ssh.
atd atd atd