* má pluginy v dost obskurním jazyce (jo, vím, že to jde ohnout, ale třeba upravit plugin už je opruz)
* command pallete (popup s autocomplete příkazy uprostřed okna, s proporcionálními fonty) myslím není; našeptávání příkazů jinde (emacs, Sublime, VS code) mi přišlo lepší, ale možná to je taky řešitelné pluginem.
* autocomplete je ošklivý, proporcionální font zřejmě nejde
* autocomplete je otravné nastavovat, pro každý jazyk to bývá jinak (ale to se možná změnilo, nedávno tu byl článek, zatím jsem se k tomu nedostal)
* na refaktorování jsem zůstal u sed, občas jsem rozchodil něco lepšího, ale moc dlouho to funkční nevydrželo
* vhodný nástroj na správu pluginů se mění poměrně často (jednou za pár let)
Ctrl-A a Ctrl-X, motion commands, modeline, au textové konfiguráky jsou myslím ve většině konkurenčních textových editorů.
A stejně ho používám, protože vim-plugin pro Sublime Text 3 nebyl dotažený, ve spacemacs mi vadila pomalá nabídka souborů k otevření*, atom byl pomalý, VS code mám na seznamu, že ho pořádně vyzkouším.
* Ve vimu mám plugin, který soubory nabízí průběžně jak je nachází, v emacs myslím nejdřív načte komplet seznam a pak teprv ho vypíše. Možná to je řešitelné, ale stačilo mi to k tomu, abych nepřešel. Editování mi přišlo podobné, lisp sem měl raději než vimscript, rozhraní/nastavení měl emacs o něco lepší. Emacs myslím neuměl out of the box víc syntaxí v jednom souboru (javscript v html), ale to je hádám řešitelné.