Nečetl jsem všechno, takže čístě ad-hoc odpověd na původní dotaz. Většina lidí z VŠ jsou akademici a jakožto akademici musí podporovat jiné. Aneb "akademická sféra" má prostě své zvyklosti. Takže ti řeknou, že bez "vzdělání" do nejde, bla bla. Čiště technické obory nejsou o odsezení si někdě nějakého času a poslouchání "jak se co má udělat". Je to spíše o pochopení a o čase, který jsi ochotný tomu věnovat. O zkušenosti a o chybách, který si člověk musí projít. Nejinak tomu bude i na medicíně (jeden staší doktor povídal: Každý doktor má někde svůj malý hřbitov...). To, že něco odpapouškuju ze mne dobrýho doktora neudělá. Krom toho, člověk musí nasát milión a jednmu věci okolo, ikdyž se ho přímo netýkaj. A to pak odlišuje ty dobré od špatných, bez ohledu na obor/vzdělání.
Třeba já VŠ nemám. Byl jsem kdysi nějakej semestr na fakultě aplikovných věd při ZČU, ale z toho co mně zajímalo/bavilo by to za něco stálo tak za 3-4 roky nejdřív. Za to mi ten čas nestál. Dneksa navrhuju HW, píšu SW, FW, ... Vesměs low-level věci (baví mne to). A tomu odpovídá i plat (80K+, pěkný auto, ...). Faktem je, že před VŠ jsem měl za sebou hodně přez půl milionu řádek povětšine v ASM a C. Dobrá půlka lidi, co tam se mnou byla, se nedokázala zorientovat v programu nad 100 řádků na začatku....
Není to o vzdělání ale o nastavení mozku (jden by řekl talent) a o čase, který tomu jsi ochoten věnovat.
V IT se často říká pojídač knedlíků. Asi to je jako u doktorů, kdy člověk ví, že za někým fakt ne a naopak. Ta analogie těch oborů je vysoká, byť na první pohled to je "logika" a "ne-logika". jsem přesvědčenej (pár mudr okolo sebé mám
že v určitém okamžiku se to uzavře a i lidské tělo, jakožto celá příroda, je naprosto logická a "jednoduchá". Mít ale dostatek informaci a znalostí, aby věci dávaly smysl, to je jiná. Ja bych třeba na medinu nemohl jít ani náhodou, mám naprosto mizernou mechanickou pamět. Můj mozek si pamatuje až překvapivě velké množství souvislostí, ale překročit hranici, kdy se z bezduchého "učení" stane "souvislost", aby to dávalo smysl, bych nedal ani náhodou
P.