K plemennému názvosloví se nechci moc vyjadřovat, protože jakožto programátor jsem převážně hobbík-ochotník. Snad jen, že za našich dob se lidem, kteří identifikovali a modelovali business procesy, říkalo spíš "analytici". A lidi co dohlíželi na fungování podle metodik, těm se říkalo spíš projektový šéf nebo team leader, nebo řekněme metodik, pokud jejich pozice neměla pravomoc rozhodovat o postupu prací.
Umělá inteligence odstraní ohavnou opakující se práci? Bože, už aby to bylo! Kolika lidem se uvolní ruce pro fajnovější, tvořivější práci. Totiž ta opravdu tvořivá a extrémně zábavná programátorská práce, "základní výzkum", není kdovíjak žádaná, protože obvykle nezapadá do business plánu - nezapadá do toho že každý měsíc je potřeba mít na výplaty a dodat finální produkt v nějakém konkrétním časovém horizontu - který se líp počítá "extrapolací normovaného lopatování známými prostředky", než spoléháním na nějaký skok do vyšší dimenze programovací/modelovací černé magie (vývoj nástroje, který opakovatelné lopatování nějak lstivě zautomatizuje).
Ohledně AI mám zatím spíš pocit, že pravdu měla ta žába výzkumnice z nějaké U.S. univerzity, kde si hrají s učením ANN pro ovládání manipulátorů, že obávat se příchodu AI je jako obávat se přelidnění Marsu. Zahlédl jsem to v nějakém videu, které jsem už druhý den nedokázal dohledat. On se ten názor asi moc nehodí do krámu při podávání grantových přihlášek.
Pokud se týče programovacích prostředků, k tomu co napsal Meh bych snad jenom dodal: ve škole koncem minulého století nás v jednom předmětu učili dělat v databázi tuším Progress, která měla jednoduché 4GL RAD prostředí. V té době existovaly i dražší databáze s mocnějšími RAD nástroji. Pak přišly weboviny a místo aby se 4GL RAD nástroje oděly do webovin, došlo k tomu, že se databázové weboviny mastí v PHP - oproti 4GL éře úkrok kamsi hodně stranou. Dnešní webové frameworky neznám, dělám do včel, ale spíš mi to přijde, že je to o škálovatelnosti napříč cloudem / farmou fyzických serverů, a o "lifecycle managementu", spíš než o 4GL/RAD - nebo se pletu? Kam se podělo dávné "dřinu nechme strojům, i v programování" ? Tohohle se teď máme *bát* ?
Moje soukromá hypotéza, kdo straší příchodem AI:
- novináři, kterým to zvedá "náklad"
- poptávková strana pracovního trhu (ti co tvrdí "každý je nahraditelný, za dveřmi stojí fronta zájemců o Vaši židličku")
- lidé, které těší řečnit o tom na konferencích (bez vazby na hloubku skutečných znalostí a zkušeností v oboru)
Můj dosavadní pocit je, že nedostatek programátorů bude trvat i na zajímavé "tvořivé" činnosti. Stejně jako nedostatek mnoha dalších profesí, kde je nám vyhrožováno příchodem AI. Prostě jakmile jsou k té práci potřeba šikovné ruce, schopnost mezilidského jednání, případně trochu šibalských postupů nebo diplomacie, nebo vysoká tvořivost, všeumělství, autonomní pohyb v prostředí apod., tak dost nehrozí, že by člověka vytlačilo nějaké dostupné AI řešení. Srovnejte si pořizovací cenu a provozní náklady dnešních největších superpočítačů, které zvládnou simulovat tak setinu lidského mozku, s cenou a provozními náklady toho superpočítače, který nám každému šplouchá mezi ušima.
Spíš je tady v našich končinách problém, že jsme až na pár důležitých výjimek na "přijímajícím konci logistických řetězců". Na Taiwanu a v Číně je práce vývojářů všeho druhu prostě levnější (křemík, HW, SW) - a není to zřejmě vůbec jednoduchý chlebíček. Pravda je, že z té jejich kultury mám takový pocit, že jsou dobří spíš v přejímání a cizelování již prověřených postupů, než v nějaké radikální tvořivosti a průlomové inovaci. Ale řemeslníci jsou to obstojní až vynikající a prostě ta řeka zboží (včetně produktů HW a SW inženýrství) teče bohužel převážně od nich k nám.
Mimochodem oboru "data science" se tehdy koncem století říkalo tuším "data mining", OLAP, základním uživatelským nástrojem byla multi-dimenzionální kostka apod. Módním trendem může být snad jen snaha naroubovat na to moderní "deep" neuronovou síť.
Umělé neuronové sítě nejsou zdaleka "houska na krámě". Vývoj na několika patrech skladebné hierarchie neustále probíhá a hlubší pochopení různých zapojení / algoritmů / topologií / laditelných parametrů rozhodně není o nějaké rutinní aplikaci. Je to spíš téma na dlouholeté soustředěné bádání. Konkrétně TensorFlow vypadá jako dost low-level vývojový prostředek. Potřebujete docela rozsáhlé know-how, abyste zvládl víc než jenom spustit pár hotových examplů.
A tím bych svou dnešní tapetu nejspíš ukončil...