Jinak jako zajímavá alternativa k dockům vypadá USB-C = přežije víc modelů notebooku. Ale je pravda, že linuxová podpora už je slabší..
Vypadá. Taky jsem si to myslel. Používal jsem dřív notebooky s klasickým dockem a byla to hrozně super věc. Prostě jsem vzal notebook, cvaknul do docku a byl tam. Když jsem ho chtěl odnést, zase jsem ho vycvaknul. Nula kabelů.
Bohužel asi že byly moc užitečné, tak jsou klasické docky na ústupu
Tak jsem si řekl, že nový NTB budu mít před USB-C (přesněji Thunderbolt) dock. Koupil jsem ho a zjistil dvě věci:
1) Ano, přes USB-C lze počítač napájet. Ale ten USB dock umí jen určitou wattáž a existuje normou daný limit na ni. A Ten je moc nízko, takže pro můj notebook USB dock, který by ho dokázal napájet neexistuje a existovat nebude. Pa da da dam
2) Ano, přes USB-C dock lze posílat obraz z grafické karty. Jenže to jde jen z té vestavěné neakcelerované (*). Takže hraní her na externím monitoru nehrozí, musel bych je hrát jen na displeji notebooku. Pa da da dam
Takže sice mám poměrně drahý Thunderbolt dock, ale nakonec ho používám jen jako replikátor USB portů (a ethernetu) a místo jednoduchého zacvaknutí / vycvaknutí musím zapojovat a vypojovat tři kabely. "Pokrok."
*) Jak jsem pochopil, teoreticky by mohlo jít posílat na USB-C obraz i z jiné karty, problém je ve Windows, které tam posílají prostě obraz z první karty, kterou po bootu najdou, což je ta interní a vzhledem k pro Microsoft typické demenci se jim to nedá nastavit. Tedy Linux by to teoreticky umět mohl, ale moc bych na to nespoléhal.