Vysoká škola dá nějaký mindset, který se přenese do pracovního života, ale že by člověk, který má vejšku, byl pro pracovní trh v IT v nějaké extrémní výhodě, to se říct nedá. Už vůbec bych neříkal, že bez vejšky by člověk neměl vyvíjet jádro. To je takové in-the-box myšlení, které jen pomáhá škatulkovat lidi, ale s realitou nemá nic společného.
Studoval jsem dvě vejšky, první jsem nedokončil. Druhou ano. Bylo to hodně stresující období. Co se týče znalostí, tak mi sice zůstal nějaký přehled, ale pochybuju, že bych dnes udělal jedinou zkoušku bez přípravy. Nakonec jsem skončil ve stereotypu a co nepoužívám to neovládám. Před deseti lety jsem uměl programovat v PHP, v C a v C++, dneska jsem tak zavalený Pythonem a Go, že bych v těch třech jazycích už nic pořádného nenapsal. Makroekonomii nebo diferenciální rovnice, které v mém životě skončili zkouškou, bych dneska nedokázal ani popsat.
Pokud tě škola nebaví a máš třeba nějakou příležitost jak se seberealizovat, tak běž do toho. Vejška je náročná a nemá smysl tam trávit život, pokud tě to nenaplňuje. Nic ti to nedá, bude to jen boj o každý předmět. Já jsem tu první také opustil kvůli práci. Pokud chceš kariérně přerůst všechny ty vysokoškoláky, kteří tu vykřikují, jak to pro ně je odrazový můstek jejich budoucnosti, vývíjej open source projekty (i ty existující), piš články, občas o něčem povídej na konferencích. Historie v téhle komunitní činnosti je mnohem důležitější při získávání práce, která za něco stojí, než jeden řádek o tom, že máš diplom. Na některé zahraniční školy, se bez takové historie ani nedostaneš. Neboj se používat nové nástroje, technologi, občas změň programovací jazyk, netrvej jen na adminování, ale dej se i na vývoj. Zaměř se na angličtinu, najdi si nějakou práci v zahraničí, třeba na
https://remoteok.io toho je hromada. Nemusíš být nejlepší, ale výsledky musí být stabilní a ideálně stabilní v růstu.
Nesoustřeď se na peníze, v zahraničí dostaneš minimálně tolik, kolik je v ČR strop. Důležitý je tým, ve kterém budeš dělat.