No pravda je taková, že se říká, že 5 let praxe je stejných jako VŠ. Abych se přiznal, párkrát jsem dostal otázku proč nemám VŠ, ale že by mě to nějak diskvalifikovalo mi nepřijde, jako Linux admin jsem platově TOP a to pouze ze střední.
S tím co tu padlo, že člověk bez VŠ stěží zvládne sám studovat, nesouhlasím. Měsíčně čtu několik knížek, dělám si různé kurzy a pravidelně na sobě pracuji, výsledky mám kolikrát lepší než absolventi VŠ.
Na VŠ jsem šel, a konkrétně jsem tam přestal chodit, protože samotní učitelé nechápavě reagovali na otázku "a jak se daná věc dá použít v praxi" - pozn. dané věci v praxi se opravdu používají, jenom kantoři neměli ani představu, jaká je návaznost.
Mimo jiné znám i lidi s učňákem, kteří se stali třeba programátoři a zabývají se kvantovou fyzikou ve volném čase (ano, lidi s učňákem).
Samozřejmě absolventi VŠ, VŠ propagují, vidí v ní nějaký smysl, a nikdy třeba nepřiznají, že 5 let (minimálně) co studovali, by šlo třeba využít efektivněji.
Za mě, jestli můžu poradit, jestli se ti nechce dělat VŠ, udělej si alespoň jazykovku, pokud mi něco v kariéře jako extrémně pomohlo tak je to plynulá znalost angličtiny, fakt že se hovorově domluvím mi doslova otevřel dveře v oboru. Jazykovka mě bavila mnohem více než VŠ a ještě jsem při ní stihnul dělat.
Jinak osobně proti VŠ nic nemám, dlouho mi trvalo naučit se "učit" a myslím, že pokud se někdo na VŠ naučí se pravidelně učit sám od sebe (tím nemyslím 2 dni před zkouškovým), tak je to fajn. Jen moje VŠ tohle neučila, bylo to jen síto, pro mě bez přidané hodnoty, ale to závisí asi škola od školy, jestli někdo má nějakou motivaci si jí udělat, a jakou.
Spousta lidí v mém okolí dělalo VŠ jen kvůli tomu, že mohli být na kolejích a po nocích chlastat a tahat domů holky, přičemž jim život platili rodiče (což mě ne).