Snad mozem vyuzit existujucu temu.
Chcel by som natiahnut po dome LAN a nevyznam sa do kablov. Cast pojde aj po vonku, cast vnutri. Vyuziju sa listy okolo podlahy a uz existujuce otvory.
Zaujimalo by ma, aku znacku a kategoriu kabla kupit, koncovky a klieste.
Dakujem
Jestli správně koukám zpátky, v tomhle vlákně nezazněly naprosté základy, které začátečníkovi mohou unikat.
Kabely jsou napříč kategoriemi dvou základních druhů: licna=lanko vs. drát.
Drát je určený na pevné instalace = do lišt a trubek, "do zdi". Všechny zásuvky a patch-panely (ať už LSA+ nebo Keystone) jsou dělané na drát. Drát se zarazí do "véčka", které prořízne izolaci, ale nepřestřihne relativně tlustou měděnou žílu. Pokud zkusíte takhle zaříznout licnu, pravděpodobně ji přestřihnete.
Licna je ohebnější, je určená na pohyblivé přívody = patchcordy. Krimpujou se na ni průhledná RJčka. Jednotlivé nože v RJčku propíchnou žílu cca uprostřed a vklíní se mezi vlákna slaněného vodiče. Což na drát moc nefunguje. A ano, existuje i varianta RJček "na drát".
Samozřejmě se dá, natahat po baráku twist (ať už drát nebo i licnu) a rovnou na tu metráž nakrimpovat odpovídající RJčka = k čemu zásuvky a patchpanely. Nevypadá to zrovna profi, ale když má člověk doma celé dva datové kabely, tak se to asi dá odpustit :-)
Každopádně správně je to tak, že po baráku se natahá pevná instalace drátem, mezi centrálním patch-panelem a jednotlivými zásuvkami na zdi, a jednotlivá zařízení i centrální switch se pak připojují pomocí patchcordů.
Tuším tady v tom vlákně nepadla zmínka o "německé" značce Digitus... použitelná kvalita, vyrobená patrně v Číně, ovšem pro Němce hezky pod dohledem. Níže pár příkladů součástek na "drát" ve variantě LSA+ (a.k.a. "IDC") vs. Keystone. Prohlédněte si "miniatury fotek" - jsou tam vidět zařezávací kontakty.
Keystone znamená, že na na konec drátového kabelu se jednotlivě krimpují RJ45 zásuvkové "kostičky", které se pak jednotlivě vkládají do patch panelů a pozedních zásuvek.Takže koupíte jenom tolik kostiček, kolik zrovna potřebujete, a snáz se s nimi jednotlivě pracuje, než s celým copánkem kabelů - zejména u víceportového patch-panelu.
https://www.digitus.info/en/products/network-technology/copper-infrastructure-solutions/patch-panel-idc/dn-91624s-sl-sh/https://www.digitus.info/en/products/network-technology/copper-infrastructure-solutions/patch-panel-keystone/dn-91422/https://www.digitus.info/en/products/network-technology/copper-infrastructure-solutions/keystone-modules/https://www.digitus.info/en/products/network-technology/copper-infrastructure-solutions/network-wall-outlet-idc/dn-9006-n/https://www.digitus.info/en/products/network-technology/copper-infrastructure-solutions/network-wall-outlet-keystone/dn-93801-1/Ohledně
kategorií: chcete-li jistotu, že proleze gigabit, volte CAT6. On gigabit reálně proleze na kratší vzdálenosti i skrz CAT5e, ale pokud se pohybujete ve vyšších desítkách metrů, CAT6 je jistota. CAT6a je parametry blízko CAT7, tzn. kabel jmenovitě způsobilý pro 10Gbase-T. Pokud si správně pamatuju, schvalování CAT7 se protahovalo, tak si výrobci schválili aspoň "malý upgrade" CAT6a, našponovaný tím směrem, kam už tou dobou směřovalo CAT7.
Reálně v domácnosti je CAT6a/CAT7 dost overkill (jasně najdou se tu lidi, kteří se na takové to domácí žvýkání spokojí s 10Gb Ethernetem). Volte CAT6, pokud chcete mít při hledání duchů v konektorech klid v duši, že materiálem to není. Reálně v rodinném domku při těch vzdálenostech pojede gigabit i po CAT5e. Možná bych se zamyslel tím směrem, že v rámci CAT5e lze potkat poměrně dost šuntu zcela nefunkčního (patchpanely se zcela tupými noži a tak), kdežto v rámci CAT6 je na trhu naprostého šmejdu relativně málo. Co nechápu: viděl jsem projekty, kde se tahalo CAT5e v novostavbě rozsáhlé kancelářské nebo průmyslové budovy, kde budou vzdálenosti na doraz (ke 100m) ... to mi hlava nebere.
CAT5e a CAT6 se běžně vyskytují s žílou o průřezu AWG24. Na to jsou stavěná RJčka a LSA+ nože. Občas potkáte licnu CAT5e AWG26 (= je tenoučká) - té jsem moc nepřišel na chuť. Asi jsem na ni neměl nikdy správné konektory, nebo mi uniká nějaké jiné tajemství. Čili já když kupuju licnu, vyhýbám se AWG26. CAT7 drát jsem párkrát použil na gigovou páteř... pokud se nepletu, vyskytuje se jenom se žílou AWG23 (= naopak velký průřez) a má silnější izolaci (snad z fyzikálně pěněného polyetylenu) - do LSA+ nožů se to ještě dá zaříznout, do RJček naštěstí nikoli. CAT6a jsem asi nikdy v ruce nedržel. Údajně ten kabel má být dost tlustý, což by mě vzhledem k podobnosti s CAT7 nepřekvapilo... ale taky jsem viděl kdesi v internetech CAT6a patchcord se žilami AWG26... no asi proč ne.
Čím vyšší kategorie, tím větší frekvenční šířka pásma - především tímto parametrem jsou kategorie definovány. Druhý důležitý parametr je stínění proti přeslechům. Potkal jsem lidi, kteří po twistové strukturce posílají TV vysílání. Normálně nosnou, pár set MHz. No není divu. Viděl jsem kabely v rámci CAT7 s extra širokým pásmem, tuším až 1500 MHz na jmenovitou vzdálenost (základní CAT7 má 600 MHz). Chci říct, že tyhle fajnovější "ethernetové" kabely jsou dost univerzální... ale pravda je, že šponovat měď k čím dál vyšším výkonům je asi marné, a to ze dvou důvodů: jednak na tom už není moc co vymýšlet z hlediska materiálů a základní fyziky, za druhé kde končí měď, tam dál pokračuje optika, a optika dávno není drahá. Na krátké vzdálenosti se i na 10Gb používají direct-attached SFP-to-SFP měděné kabely, samotné signálové páry jsou nějaký dost špičkový twinax... ale přijde mi to jako křeč, není to galvanicky oddělené, bál bych se plavání zemních potenciálů apod. Prostě levné řešení, které v mnoha případech vyhoví, a někdy taky ne...