No, ono asi u programátora je to jiné - jak píšete. Nicméně v IT dělají lidé i jiné činnosti.
Já např. jsem IT Support/Správce LAN/WAN pro více firem, ale jedna je velká a tedy i majoritní. A tam bych teoreticky splňoval některé ze znaků švarcu. Přesto to švarc není ... takže je to opravdu o tom, kdo přijde na kontrolu.
A jeste zde je clanek o metrikach svarcystemu:
1. Vystupování jménem zaměstnavatele
2. Pravidelné a stejné odměny
3. Práce pro jednoho zaměstnavatele a zákaz výkonu pro jiného
4. Pracovní nástroje zaměstnavatele
5. Stanovená pracovní doba
6. Vztah nadřízenosti a podřízenosti a odpovědnost za škodu
7. Příliš malá specializace
Tady jsou situace jedné konkrétní firmy (té mojí největší) - ostatní jsou menší a tam většina proměnných je nárazově jinak.
Ad 1. Když jednám s dodavateli a zákazníky mého odběratele/firmy, vždy jednám jeho jménem. Jsem jeho IT správce ...
Ad 2. Máme nasmlouvánu pevnou paušální částku (podstatně větší, než u ostatních firem) a ta se pravidelně opakuje. kromě toho ale mimořádně vystavím FA za další služby jako Reseller (např. antivirus 1x ročně...)
Ad 3. Tak to máš pravdu, toto opravdu neplatí ... nikdy. To by asi bylo jediné kritérium, aby to byl Švarc.
Ad 4. Mám svůj NTB, ale používám jeho, protože spravuji jeho systémy a potřebuji být součástí - je to mj. ten nejhorší stroj téměř před vyřazením ... ale SSD jsem si koupit nechal. Na svém pracuji z domova a vedu účetnictví.
Ad 5. Většina zaměstnavatelů má pevnou pracovní dobu a v té době očekávají podporu. Většinou osobně. Takže část pracovní doby trávím v jejich firmě ve své (pronajaté) kanceláři.
Ad 6. Vždy musí existovat tento vztah ... i programátor má svého vedoucího týmu (zaměstnance firmy) ...
Ad 7. Co je to "příliš malá specializace"? To je velice specifický termín. Ideální je mít nějaké zkoušky/certifikáty, pak by snad tato "blbost" při kontrole neměla vyplavat.
Mj, švarcáci jsou především různí stavební dělníci pracující na IČ (hlavně ukrajinci atd), v IT to asi moc nehrozí. Jinak by asi nemohli takoví jako já pracovat jako Outsourcing IT pro malé firmy.
PS: Sro je dobré řešení, s omezováním svobody ze strany koblihářů a propadlých slibovačů o ní uvažuji také.