Co s podřízenými

Al

Re:Co s podřízenými
« Odpověď #45 kdy: 16. 10. 2018, 18:36:38 »
To programování pod tlakem a ve stresu mě zaujalo, možná by se mohli zkoušet z programování zavěšení za nohy v kruzích a ještě bys na ně mohl stříkat studenou vodu z hadice.

xhamsterr

« Odpověď #46 kdy: 16. 10. 2018, 19:16:41 »
...
2. "flákání na internetu" - to vypadá na úřednické kancelářské pozice datlující něco do interních systémů. Tvořivý vývojář potřebuje být trvale napojený na zdroje informací, já často na internetu strávím 30% pracovní doby - nejen hledáním nějakých řešení a fragmentů kódu, ale třeba i na tomhle fóru - a považuju to za součást sebevzdělávání.
Jen ze ty nedokazes pochopit rozdil mezi clovekem co si ma internetu hleda informace pro praci a clovekem co cuci na facebook a hokej
... to je pak tezky.

Pravdomluv

« Odpověď #47 kdy: 16. 10. 2018, 20:24:04 »
...
2. "flákání na internetu" - to vypadá na úřednické kancelářské pozice datlující něco do interních systémů. Tvořivý vývojář potřebuje být trvale napojený na zdroje informací, já často na internetu strávím 30% pracovní doby - nejen hledáním nějakých řešení a fragmentů kódu, ale třeba i na tomhle fóru - a považuju to za součást sebevzdělávání.
Jen ze ty nedokazes pochopit rozdil mezi clovekem co si ma internetu hleda informace pro praci a clovekem co cuci na facebook a hokej
... to je pak tezky.

V ty firme se ani neobtezujou definovat nejaky vysledky. Kdyby jo, tak by zjistili, kdo prispiva a kdo ne. Treba starej paprda padesatnik ma tolik zkusenosti, ze se jde vykadit, mezitim to cely vymysli, behem hodiny nadatluje a zbytek osmihodinovky ai pise s 13kama na fb, jeho styl. Naopak ten junior muze treba osum hodin busit do klavesnice a vyplnovat naky formulare. Muze vypadat super produktivne ale prispeje prdlajz. Extremni priklady samozrejme, pro ilustraci argumentu.

Problem je ze se meri a ohodnocuje jak kdo vypada ze pracuje, ne kolik skutecne prispiva.

Rada pro manazery. Jak poznam ze je to muj pripad? Sedi moji designeri reseni (aka programatori) osm hodin v kanclu? Pak s vysokou pravdepodobnosti je

MaLaMuT

« Odpověď #48 kdy: 16. 10. 2018, 20:27:27 »
To programování pod tlakem a ve stresu mě zaujalo, možná by se mohli zkoušet z programování zavěšení za nohy v kruzích a ještě bys na ně mohl stříkat studenou vodu z hadice.

Tak ono to má svůj význam.
Někteří lidé ve stresu nevypotí ani řádku kloudného kódu.
Jiný programuje bez ohledu na duševní pohodu.
No věř mi, že toho stresu je hodně a práce, kde můžeš být totáč úplně v klídu a pohodě málo.

Když umíš programovat JEN v klidu, půjdeš do firmy, kde ti dají třeba jen 60 tisíc hrubého, což je dobře polovina toho, co si jinak vydělá dobrý programátor, který dokáže podat konzistentní výkon.

Obecně považuji neschopnost programovat ve stresu za daleko větší průser, než neznalost nějakého frameworku nebo nějaké technologie. Na znalosti frameworků a technologií se většinou zaměřují jen  ojebové, kteří prostě potřebují levně napráskat nějaký kód, hlavně aby to bylo hotové a ať ten člověk pak klidně táhne. Když si chceš pořídit člověka na delší časový úsek, zajímá tě, jestli má znalosti v určitém směru dostatečně hluboké, protože když umí perfektně jednu věc, snad zvládne i jinou, podobně těžkou.

Kdežto schopnost programovat ve stresu je řekněme klíčový faktor.
Správný programátor by měl být schopný programovat i ve chvíli, kdy mu třicet muslimů znásilňuje ženu a podřezávají syna, protože přesně tak vypadají některé situace, kdy zákazník řve jako by péro do zadku strkal někdo jemu. A ne že někdo umí programovat jen když si na novinkách nepřečetl něco, co ho nerozrušilo, stará mu dala, je hezky, všechno se mu daří a má náladu.
Programátor je prostě dělník, píčus, který musí umět bouchat kód jako zedník nahazovat zeď, prostě kdykoliv a ať se děje co chce.

Co bys dělal se zedníkem, který umí zdít jen když není ve stresu?
Kolik bys mu zaplatil?

Saša

« Odpověď #49 kdy: 16. 10. 2018, 20:38:08 »
Tvrdy dohlad. Je spravena uloha? Nie je? Preco? Hovoris, ze je to narocnejsie nez sa zdalo? Tak ako je mozne, ze sa vykecavas na kave? Ked je deadline a niekto sa vykecava s recepcnou, na drzaka tam dojdem a ukoncim to. Ako to, ze si na FB, ked meskas s ulohou?

Juniori - trvaj na tom, ze ked maju byt v tvojom time, chces byt na pohovore a sam si ich preskusas. Teoreticke znalosti, test z programovania za PC (nie ulohy na papier). Hned uvidis ako riesia problemy pod tlakom.
Poslal by som ta do p*ce s takym pristupom a keby si neprestal aj by som ti rovno pr*jebal ty cavo. Za dverami je dalsich 10 firiem co sa o mna potrhaju. Je to blbe co? Ked sa karta obratila. To uz by som viac respektoval keby si ma rovno vyrazil z firmy bez toho teatra.

pedro

« Odpověď #50 kdy: 16. 10. 2018, 20:39:45 »
To je dusledek toho, ze tvuj predchudce stal za uplny hovno. Byl jsem / jsem v podobny situaci, byt to neni v IT. Mas jednu velkou vyhodu, znas z vlastni zkusenosti vnitrni pomery ve firme, ja jsem tu vyhodu nemel, prisel jsem z venku a prvni rok (za ty penize proc ne) se snazil pochopit, jak vlastne muzeme fungovat. Resim to nasledovne.

(1) Nastavit procesy. To je takovy buzzword, ale lidem je treba rict, jak obecne resit ruzne situace, pokud nema nastat uplny chaos. Treba kdyz dostanete nejakou novou zakazku, kdo dela analyzu problemu a navrh reseni, jak to ma vypadat, v jake fazi to chces videt a schvalit?

(2) Kategorie 1, typci na FB. Temhle lidem je treba dat jasne na jevo, ze pokud maji praci hotovou, budes hodny sef a pokecas s nima o hokeji. Pokud nemaji hotovo, budou na tom makat od rana do vecera a ty jim budes stat za zadkem a kontrolovat, ze nejsou na tom FB. Kdo to nepochopi, tomu udelas takovy osobni ohodnoceni, ze to pochopi :-) Budes se divit, ale vetsina to pochopi velmi rychle i bez pouziti nasilnych prostredku.

(3) Nikdo nic neumi. Sorry, ale to je blbost. Kdyby ty lidi opravdu nic neumeli, tak jste jako firma davno na smetisti dejin. Je treba zjistit, co kdo umi. Asi je docela pravidlem, ze z 10 cinnosti, ktere bych chtel aby clovek na dane pozici zvladal na dobre urovni, zvlada v realu 3-4. Proto pracuji v tymu :-)

(4) Mladi a nezkuseni. Proc je kontrolujes a ridis sam? Proste mlady a nezkuseny Matej bude delat spolu se starsim a zkusenejsim Pepou, aby se Pepovi "ulevilo" (navic se Pepa bude citit lip) a Matej se treba neco nauci.

linux_kral

« Odpověď #51 kdy: 16. 10. 2018, 20:48:27 »
Poslal by som ta do p*ce s takym pristupom a keby si neprestal aj by som ti rovno pr*jebal ty cavo. Za dverami je dalsich 10 firiem co sa o mna potrhaju. Je to blbe co? Ked sa karta obratila. To uz by som viac respektoval keby si ma rovno vyrazil z firmy bez toho teatra.

kamo ja ako sef by som bol uplne stastny ze som sa zbavil primitiva s takymto slovnikom a neschopnostou respektovat ze v praci  sa pracuje (ked tu pracu nemam hotovu) a este by som ti objednal taxik nech sa lahsie dopravis k tym 10 tim firmam ktore ta chcu. good luck

Pravdomluv

« Odpověď #52 kdy: 16. 10. 2018, 20:50:16 »

No věř mi, že toho stresu je hodně a práce, kde můžeš být totáč úplně v klídu a pohodě málo.

Když umíš programovat JEN v klidu, půjdeš do firmy, kde ti dají třeba jen 60 tisíc hrubého, což je dobře polovina toho, co si jinak vydělá dobrý programátor, který dokáže podat konzistentní výkon.

Obecně považuji neschopnost programovat ve stresu za daleko větší průser, než neznalost nějakého frameworku nebo nějaké technologie. Na znalosti frameworků a technologií se většinou zaměřují jen  ojebové, kteří prostě potřebují levně napráskat nějaký kód, hlavně aby to bylo hotové a ať ten člověk pak klidně táhne. Když si chceš pořídit člověka na delší časový úsek, zajímá tě, jestli má znalosti v určitém směru dostatečně hluboké, protože když umí perfektně jednu věc, snad zvládne i jinou, podobně těžkou.

Správný programátor by měl být schopný programovat i ve chvíli, kdy mu třicet muslimů znásilňuje ženu a podřezávají syna, protože přesně tak vypadají některé situace, kdy zákazník řve jako by péro do zadku strkal někdo jemu. A ne že někdo umí programovat jen když si na novinkách nepřečetl něco, co ho nerozrušilo, stará mu dala, je hezky, všechno se mu daří a má náladu.
Programátor je prostě dělník, píčus, který musí umět bouchat kód jako zedník nahazovat zeď, prostě kdykoliv a ať se děje co chce.

Kolik bys mu zaplatil?

Tak zasadni je pochopit rozdil mezi programatorem a delnikem.

Delnik pod stresem kratkodobe poda vyssi vykon treba o 30%. Dlouhodobe se rozsype. Ale da se nahradit, tak je to jedno.

Programator vytvari mechanickyhk nebo virtualniho delnika, kterej ma potencial zlepseni vykonu o 3000% a vic, radove oproti delnikovi nebo data entry opici. Treba taky bude pod stresem o 30% vykonnejsi, ale za velky riziko, ze ten system nebude fachat spravne. Lepsi na to dat programatorovi klidne dvojnasobek casu, at to odladi a pak ten stroj maka radove nekde uplne jinde.

Projekt kde je nutny resi tlak a deadliny, znamena ze na nem pracujou manualni opice (taky znamy jako lopata obecna), ne programatori, tj. odbornici na automatizaci.

Zatlacit schopny programatory do role manualni opice neni vubec tezky. Salesaci a projektacu honici si bonusy jsou na to experti.

Saša

« Odpověď #53 kdy: 16. 10. 2018, 20:54:20 »

kamo ja ako sef by som bol uplne stastny ze som sa zbavil primitiva s takymto slovnikom a neschopnostou respektovat ze v praci  sa pracuje (ked tu pracu nemam hotovu) a este by som ti objednal taxik nech sa lahsie dopravis k tym 10 tim firmam ktore ta chcu. good luck
:D jasne ty stojis vsetkym za chrbtom a snoris ci niekto nepouzil nejaku vulgaritu. Do takej firmy by som ani nenastupil kde robia take buznicky ako ty. Chodis aj v ruzovej kosielke ako spravny manazersky p*cus?

UF

« Odpověď #54 kdy: 16. 10. 2018, 20:57:35 »
ty budes peknej dement - doufej ze nectou roota no a pokud jo tak dej rovnou vypoved a podekuj sam sobe - trebas si z tehle zkusenosti neco odneses

linux_kral

« Odpověď #55 kdy: 16. 10. 2018, 21:01:07 »

:D jasne ty stojis vsetkym za chrbtom a snoris ci niekto nepouzil nejaku vulgaritu. Do takej firmy by som ani nenastupil kde robia take buznicky ako ty. Chodis aj v ruzovej kosielke ako spravny manazersky p*cus?

iba mentalne zaostaly jedinec pouziva takyto slovnik. a takych chcem dostat co najdalej od seba samozrejme. nehovorim ,ze semtam si zanadavat je nieco zle ale z tvojich 2 prispevkov jasne vidno ze si okolo inteligencie a slusnych sposobov ani nahodou nesiel. taky mensi sociopatik.

nasranej

« Odpověď #56 kdy: 16. 10. 2018, 21:11:54 »

Kolik bys mu zaplatil?

Meles picovinu a zaslouzils bys za tyhle slintiky facku. Programator muze pracovat ve stresu v pohode jen pokud dela lopatovinu, tedy stokrat najetou vec kterou zna, pak neni problem pracovat i v tom stresu pac u toho nemusis premyslet. Tohle z logiky veci plati jen pro lopaty nebo pro velmi zkusene programatory. Pokud tohle aplikujes na cloveka ktery nema znalosti pac je junior, von ti da vypoved a tvoje firma pujde pomalu do zadeke s takovym pristupem.

Zednik v praci nema stres, stejne jako nikdo kdo maka rukama.

Ze mate strestovy prostredi ve firme je znakem velmi spatneho vedeni firmy, velmi spatnych projektaku a zrejme i velmi spatneho vyssiho managementu, vesmes typicke pro ceske dementy hrajici na pseudo IT firmu, kdyz bouchaj petkrat preprodany sracky z nemecka pro hanze ktery lepsti kliky v nakym nemeckym korporatu a vi hovno z voctem.

Al

« Odpověď #57 kdy: 16. 10. 2018, 21:38:40 »
Jo to lopata, která dělá na chvílí šéfa nikdy nepochopí, že ty lidi nemá na hraní, aby jim ukazovala svoji nesmírnou vznešenost a bílé ponožky. Že dobře placený člověk, který není ve stresu, nikdo ho neponižuje, nemusí řešit asociální poruchy nadřízených, má dobré podmínky, toho udělá nejvíc a i nějaký ten krátkodobý stres snes daleko líp.

Yarda

« Odpověď #58 kdy: 16. 10. 2018, 21:38:49 »
Nedávno mi volali z firmy kde jsem před důchodem pracoval, jestli bych se nechtěl na čas vrátit, protože pracovník co zastává místo kde jsem pracoval já hodlá zahnout kramle a nikoho, kdo by to po něm převzal nemohou sehnat (nedivím se, pan majitel co se týká oceňování lidí co pro něj pracují je držgrešle a pro krejcar by si nechal vrtat nejen kolena ale i oba lokty - ostatně mně nabízeli celých deset tisíc korun českých, prý důchodce mohou zaměstnat jen na dohodu o pracovní činnosti, tak jsem je - slušně - poslal do pííííp).
Ale proč to píšu: Když jsem tam kdysi nastoupil, tak šéf oddělení chodil do práce v obleku. Teď jsem zahlédl současného šéfa, kdybych někoho takového potkal na ulici, tak bych přešel na druhý chodník, bál bych se, že mne bude chtít pumpnout o nějaké prachy na chlast. To byl jeden z důvodů, proč jsem jim poděkoval za nabídku, ale nemohu ji využít (a nestál jsem jim ani za to, aby mi odpověděli: "...a vy nám taky").
Takže začni se chovat, vystupovat a oblékat jako šéf.

Saša

« Odpověď #59 kdy: 16. 10. 2018, 21:48:43 »

iba mentalne zaostaly jedinec pouziva takyto slovnik. a takych chcem dostat co najdalej od seba samozrejme. nehovorim ,ze semtam si zanadavat je nieco zle ale z tvojich 2 prispevkov jasne vidno ze si okolo inteligencie a slusnych sposobov ani nahodou nesiel. taky mensi sociopatik.
Skoda, ze som to nevedel, ked som nastupil na Phd. to by som sa na to vysral, lebo tolko nadavok, vulgarity a politicky nekorektneho vyjadrovania sa som jakziv nepocul tolko ako od tych najlepsich studentov a to pokracuje aj v zamestnani. Chapem, ze debilka co ma rocne predpladne ZidnikaN, SMEcka a vecer sa modli ku Kiskovi to asi rozhodi, ale ver tomu, ze realita je niekde inde ty jebko. Implikovat, ze vulgarita implikuje nedostatok inteligencie moze ozaj len debil.