Snadno. Buď jdete ke konkrétnímu členovi komise (pro Vaši adresu), nebo čekáte venku. Volně postávající lidé ve volební místnosti jsou nepřípustní.
Nějak si nejsem jist, jestli jste někdy viděl volby v ČR. Moje zkušenost minimálně ze dvou míst je taková, že vejdu do volební místnosti příslušné k adrese trvalého bydliště, tam je za stolem několik komisařů, kteří mají rozdělené lidi podle počátečního písmena příjmení. Takže jdu k příslušnému komisaři, ukážu mu občanku, ten si mne najde v seznamu, odškrtne, zeptá se, jestli chci lístky, a když je volno za plentou, pošle mne tam. Když jde víc lidí z jedné rodiny (což je typické), sejdou se (překvapivě) u jednoho komisaře, takže tam vytvoří frontu. Když odvolí, počkají samozřejmě na sebe – ve volební místnosti.
Může se vám to nelíbit, ale žádná stráž před volební místností, která by tam pouštěla lidi jednotlivě, opravdu neexistuje. A i kdybyste si to chtěl takhle jako volební komisař organizovat sám, nemáte na to právo.
No a to je nějaký problém tam dát třeba 10 sad?
Takže byste jich vyhazoval po každém voliči 10. Hm, zajímavý nápad.
Nebo tu sadu dát každému automaticky? Stejně jak píše kolega o Slovensku?
Proč by to měl být problém? Vždyť jsem psal, že se to tak u nás v druhém kole dělá.
1) Jak se tato možnost dá spojit s požadavkem na tajnou volbu a hlasování pouze jednou?
Každý volič dostane elektronický voličský průkaz, na který volí. Průkaz je anonymní. U každého průkazu se jako jeho hlasování bere poslední volba.
2) Je to pro ovládající osobu komplikace, ale pořád to nic nezajistí. Stačí hlasovat až ke konci.
To záleží na přesném způsobu provedení.