Ostravská univerzita - Aplikovaná informatika

NationsCZE

Ostravská univerzita - Aplikovaná informatika
« kdy: 31. 08. 2018, 11:24:09 »
Zdravím,
Je tu někdo, kdo nedávno absolvoval na Ostravské univerzitě tento obor? Mohl by se prosím podělit o názor na celkové studium tohoto oboru na této škole. Zajímá mě především kvalita a rozsah výuky. Prošel jsem si celkový studijní plán a ten nevypadá vůbec špatně, ale realita může být jiná. Vzhledem k tomu, že se nejedná prioritně o IT školu, tak zda se v daných předmětech neprobírají opravdu jen základy a po třech letech nevylezu jen s titulem bez potřebných znalostí.

Rád bych se věnoval správě sítí, programování. Elektronika jde mimo mě. Aktuálně již v IT pracuju pro několik firem jako správce sítě, takže zkušenosti v oboru už mám.

Co jsem si tak od lidí okolo zjistil, tak OSU posledních pár let pokročila velký kus dopředu, takže recenze 10-15 let staré jsou pro mě nic neříkající. Na konkurenční VŠB jsem již byl, ale nějak mi nesedl jejich styl výuky, kdy se do posluchárny nahrne 500 lidí, není zde žádný osobní přístup a půlka povinných předmětů jsou naprosto zbytečné věci vhodně akorát na síto studentů, kteří odmítnou se to učit (apps, logické obvody apod...).

Škola v jiném městě zatím nepřichází v úvahu z důvodu nedostatku času a jistým závazkům v Ostravě. Nejbližší Zlín je rozsahem výuky stejně, UPOL je na tom líp, ale mnohem náročnější matematika. A ústavy jako ČVUT, VUT, MU jsou pro mě zavřené dveře z důvodu mojí morálky a hlavně matiky, která je na těchto školách opravdové sado maso.

Děkuji za případnou zpětnou vazbu a prosím, aby se tady nerozjela zase diskuze a hate od lidí, kteří tu školu v životě nestudovali, nebo že si ulehčuju práci - ano, je to tak. Připadá mi prostě zbytečné se trápit nad předměty, které nikdy nevyužiju a nejsem schopny je normálně projít a připadat si na celé škole jen jako číslo...

NationsCZE

Re:Ostravská univerzita - Aplikovaná informatika
« Odpověď #1 kdy: 31. 08. 2018, 11:33:00 »
Ještě bych rád dodal, že vysokou školu neberu jako něco, kde budu jen sedět a všechno mě naučí - už několik let se učím věci sám a zkouším... Osobně to beru jen jako takové pozadí, které mě nakopne něco dělat, kde se něco zajímavého dozvím a pomůže mi to dostat se k věcem a znalostem, ke kterým bych se sám nedostal. Titul beru jako takovou třešničku na dortu, která mi může otevřít dveře i někam, kde titul požadují (zahraničí, státní sféra, apod..)

DragonMaster

« Odpověď #2 kdy: 31. 08. 2018, 11:50:06 »
Vzhledem k tomu, že se nejedná prioritně o IT školu, tak zda se v daných předmětech neprobírají opravdu jen základy a po třech letech nevylezu jen s titulem bez potřebných znalostí.

S nějakými znalostmi vylezeš. Důležité je to, že znalosti samy o sobě důležité nejsou (jen pokud chceš studovat doktorské studium a pracovat jako asistent na VŠ), jsou jen živnou půdou pro dovednosti, ty jsou v životě mnohem důležitější.

Madafa

« Odpověď #3 kdy: 31. 08. 2018, 11:58:02 »
Já na OSU, konkrétně PF byl a řekl bych, že v porovnání s provinční univerzitou v Bangladéši to je jasná špička.
S něčím v Hradci, Brně nebo Praze bych je raději nesrovnával, nerad bych je urazil.

Madafa

« Odpověď #4 kdy: 31. 08. 2018, 12:00:59 »
Důležité je to, že znalosti samy o sobě důležité nejsou

Ty sis dneska nevzal prášky?
Tak ať jde studovat genderová studia.
Třeba vztah velikosti pohlaví v závislosti na levicovosti smýšlení.

Znalosti důležité jsou, škola by ti měla dát nějaké DOBRÉ a SOLIDNÍ základy.
Nemusí toho být moc, spíš jde o KVALITU těch základů, naučit tě to, co se v praxi jen tak naučíš.

Bacsa

« Odpověď #5 kdy: 31. 08. 2018, 12:12:56 »
Důležité je to, že znalosti samy o sobě důležité nejsou
Ty sis dneska nevzal prášky?
Tak ať jde studovat genderová studia.
Kiki si změnil(a) přezdívku a zase trolí  ::)

NationsCZE

« Odpověď #6 kdy: 31. 08. 2018, 14:26:10 »
Já na OSU, konkrétně PF byl a řekl bych, že v porovnání s provinční univerzitou v Bangladéši to je jasná špička.
S něčím v Hradci, Brně nebo Praze bych je raději nesrovnával, nerad bych je urazil.

No já spíše srovnávám ty IT obory. V hradci je to zaměřené prý více na ekonomiku, než informatiku.
Masarykova univerzita společně s ČVUT je pro IT asi nejlepší, ale co tak vidím kolegy, tak 3-5 let nemají život, protože v kuse studují, do toho pracují a absolutně nestíhají. Takže to pro mě zrovna cesta není no.

Bacsa

« Odpověď #7 kdy: 31. 08. 2018, 14:33:41 »
No já spíše srovnávám ty IT obory. V hradci je to zaměřené prý více na ekonomiku, než informatiku.
Masarykova univerzita společně s ČVUT je pro IT asi nejlepší, ale co tak vidím kolegy, tak 3-5 let nemají život, protože v kuse studují, do toho pracují a absolutně nestíhají. Takže to pro mě zrovna cesta není no.
Má-li to být souběžně s prací, lze doporučit i kombinované/distanční studium.

David

« Odpověď #8 kdy: 31. 08. 2018, 17:25:33 »
Pokud mate rad tzv. Vysokou skolu zivota tak OSU lze doporucit (studoval jsem bc a mgr). Nakonec stejne ale lituji toho ze jsem nesel na MUNI/CVUT - ono totiz tam ma clovek daleko vice prilezitosti a mnohem lepsi vybaveni. Navic pokud vas informatika skutecne bavi - obavam se ze na OSU nebudete mit zadne spoluzaky se kterymi se budete moci bavit.

Ja to zpetne hodnotim jako ztracenych 5 let zivota, ktere bych na MUNI nebo CVUT dokazal vyuzit mnohem lepe. A to nemluvim o minimu volitelnych predmetu - opravdu si chcete zapisovat praci s Excelem, Powerpointem a podobne koniny jako informatik? Pokud se chcete venovat vyvoji softwaru - tak napriklad predmet softwarove inzenyrstvi je vyucovan pomerne kvalitne (pokud tam puvodni vyucujici jeste uci - porovnaval jsem s tim co se ucilo na CVUT). Nicmene treba programovat vas nenauci - nejsou na to lidi, kteri by meli potrebnou praxi nekde ve firmach - vetsinou tohle uci doktorandi, kteri maji obcas nejakou brigadu nebo staz a sami se uci jak neco slepit v Jave.

NationsCZE

« Odpověď #9 kdy: 31. 08. 2018, 21:20:06 »
David: Děkuji za rozsáhlou odpověď. Můžu vědět, kdy jste tam cca. studoval?
Jinak co se týče předmětů. Ano, tenhle předmět mě taky překvapil a moc jsem nepochopil, co tam vlastně dělá. Na druhou stranu tam vidím spoustu zajímavých předmětů od Unixu, přes Oracle, po umělou inteligenci. Taktéž se mi líbí možnost volby Sítí II, objektově orientovaného programování apod.
Vy jste si pravděpodobně těmito předměty také prošel. Všechny jsou špatné, nebo vám alespoň něco dají? Dá se pak na nich stavět v budoucím zaměstnání, nebo v samoučení, nebo jsou to jen hodiny, kde si to odsedíte a jdete domů? Můžete mi udělat obrázek na tyto předměty?

Srovnáváte OSU se školami jako MUNI/CVUT a podle mě to tak srovnávat jednoduše nejde. Vím o kvalitách těchto škol a je to jako srovnávat MIT s Karlovkou. Mají určitě spoustu výhod a rozhodně bych se na nich za ty tři roky naučil víc, to nepopírám. Taktéž skladba lidí bude asi jiná, protože přeci jen to jsou školy vyhlášené svou náročností a nějaký blbec tam dobrovolně nepůjde. Co se týče projektů a vybavení, tak vím, o čem mluvíte. Na VŠB to také bylo, ale stejně pokud ten žák sám nechce, tak školu může projít těmito věcmi absolutně nepolíbený. Samozřejmě pro pravého ajťáka je to druhý ráj, bohužel pro mě jsou tyto školy opravdu nedostupné. Na obou školách mám bývalé spolužáky, kteří byli mistři v matematice i programování a přesto na škole hodně bojují. A jak jsem řekl, problém je i dojíždění. Takže pro mě připadá v úvahu jen okolí a to je OSU, VŠB a slezskou univerzitu, kterou už jsem předem zamítnul.

Takže otázkou je. Dá se z Ostravské alespoň něco rozumného vyždímat, když člověk sám chce, aby se mi naučené znalosti do budoucna hodily, nebo je to opravdu jen škola, kde většina přijde posedět pro titul?
Je třeba oproti takové Bánské tak markantní rozdíl?

Zatím mi to připadá, že co člověk, to jiný názor. Někteří chválí VŠB, někteří chválí OSU. Vy jste tady OSU nedoporučil a řekl důvody, které zas někdo jiný řekl zcela opačně.
Samozřejmě nejvíc zjistím, až to sám zkusím. Ale chtěl bych předem vědět, co můžu vlastně čekat, abych nebyl pak překvapen, že jsem na škole podobající se horšímu učňáku.

Díky za případnou odpověď.

MaLaMuT

« Odpověď #10 kdy: 31. 08. 2018, 21:24:18 »
OSU NEBRAT!!!

NationsCZE

« Odpověď #11 kdy: 31. 08. 2018, 21:48:40 »
OSU NEBRAT!!!

Přesně tahle odpověď mi nic neřekne. Byl jste student, nebo nazor z doslechu? Co přesně vám nevyhovovalo?

MaLaMuT

« Odpověď #12 kdy: 31. 08. 2018, 21:55:50 »
https://prf.osu.cz/ Tuhle konkrétní faktultu nebrat! Byl jsem tam, studium IT jen o matice. Přístup vedení děs. Ztracený čas. Ani na to nechci vzpomínat, děs!

Můžu jen tiše závidět lidem z ČVUT, jaký nabrali kontakty a jaký se jim otevřeli možnosti.
Navíc se učili vážně IT.

Bacsa

« Odpověď #13 kdy: 31. 08. 2018, 22:12:19 »
https://prf.osu.cz/ Tuhle konkrétní faktultu nebrat! Byl jsem tam, studium IT jen o matice. Přístup vedení děs. Ztracený čas. Ani na to nechci vzpomínat, děs!

Můžu jen tiše závidět lidem z ČVUT, jaký nabrali kontakty a jaký se jim otevřeli možnosti.
Navíc se učili vážně IT.
V porovnání s ČVUT tam matiky moc není.

David

« Odpověď #14 kdy: 31. 08. 2018, 22:18:57 »
David: Děkuji za rozsáhlou odpověď. Můžu vědět, kdy jste tam cca. studoval?
Jinak co se týče předmětů. Ano, tenhle předmět mě taky překvapil a moc jsem nepochopil, co tam vlastně dělá. Na druhou stranu tam vidím spoustu zajímavých předmětů od Unixu, přes Oracle, po umělou inteligenci. Taktéž se mi líbí možnost volby Sítí II, objektově orientovaného programování apod.
Vy jste si pravděpodobně těmito předměty také prošel. Všechny jsou špatné, nebo vám alespoň něco dají? Dá se pak na nich stavět v budoucím zaměstnání, nebo v samoučení, nebo jsou to jen hodiny, kde si to odsedíte a jdete domů? Můžete mi udělat obrázek na tyto předměty?

Srovnáváte OSU se školami jako MUNI/CVUT a podle mě to tak srovnávat jednoduše nejde. Vím o kvalitách těchto škol a je to jako srovnávat MIT s Karlovkou. Mají určitě spoustu výhod a rozhodně bych se na nich za ty tři roky naučil víc, to nepopírám. Taktéž skladba lidí bude asi jiná, protože přeci jen to jsou školy vyhlášené svou náročností a nějaký blbec tam dobrovolně nepůjde. Co se týče projektů a vybavení, tak vím, o čem mluvíte. Na VŠB to také bylo, ale stejně pokud ten žák sám nechce, tak školu může projít těmito věcmi absolutně nepolíbený. Samozřejmě pro pravého ajťáka je to druhý ráj, bohužel pro mě jsou tyto školy opravdu nedostupné. Na obou školách mám bývalé spolužáky, kteří byli mistři v matematice i programování a přesto na škole hodně bojují. A jak jsem řekl, problém je i dojíždění. Takže pro mě připadá v úvahu jen okolí a to je OSU, VŠB a slezskou univerzitu, kterou už jsem předem zamítnul.

Takže otázkou je. Dá se z Ostravské alespoň něco rozumného vyždímat, když člověk sám chce, aby se mi naučené znalosti do budoucna hodily, nebo je to opravdu jen škola, kde většina přijde posedět pro titul?
Je třeba oproti takové Bánské tak markantní rozdíl?

Zatím mi to připadá, že co člověk, to jiný názor. Někteří chválí VŠB, někteří chválí OSU. Vy jste tady OSU nedoporučil a řekl důvody, které zas někdo jiný řekl zcela opačně.
Samozřejmě nejvíc zjistím, až to sám zkusím. Ale chtěl bych předem vědět, co můžu vlastně čekat, abych nebyl pak překvapen, že jsem na škole podobající se horšímu učňáku.

Díky za případnou odpověď.

Pokud te zajima bezpecnost nebo pocitacove site a cisco academy, tak clovek, ktery uci site je velmi dobry a doporucuji. Je take prednasejicim predmetu operacni systemy2 kde se probira unix. Otazkou je kdo to bude cvicit. Pokud muzes zvol si jeho na cvika, alespon tam budes delat neco zajimaveho. Ten vyucujici uci i distribuovane systemy rovnez super. Predmet oracle je o zakladech sql, zatim co na vsb to je dlouho na osu to byla nedavno novinka. Pokud chces AI delat seriozne bez radeji na matiku nebo jinam. Pokud mas hlavu na matiku mozna te zaujme zpracovani obrazu. Takze je fakt otazkou cemu se chces venovat, jak uz jsem rekl vyse programovat te tam nenauci a dost zalezi na tom kdo bude cvicit. Skolu jsem koncil letos takze mam aktualni info. Klidne se ptej dale :-)