Naozaj embedded obsahuje viac oborov zároveň, a tiež ma to fascinuje.
Niekedy stretávam ľudí ktorí sú pôvodom elektronici, ale základy
SW architektury ako modularita, genericita, Demeterov zákon im nič nehovoria. Obecne výrazy ako: unit test, pekný kód, dokumentace sú zbytočnosti.
To potom dopadá tak že plošnák síce stihne navrhnúť za víkend, ale celý kód je v "main" metode,
namiesto header file všetko píše literálom a potom je kód plný vecí ako: 0xF4236759
ktorý zapíše do 10 fieldov registra zároveň a po dvoch týždňoch už to po sebe nevie ani prečítať...
Nehovoriac o tom že aj to schématko má celé na jednej strane velkosti A0 ktorá sa dá vytlačiť
akurát tak na nejakom plottri a je to na štýl tape-outu integrovaných obvodov v 70-80 rokoch...
Alebo iná perla je potom človek zo SW ktorý sa začal venovať embedded a netuší čo je to dioda,
register, že v tej FLASH pamäti ten kód neprepíšem bez toho že by som ju premazal, že existuje
DMA, TLB, Cache, alebo čo sú to SoC zbernice ani nehovorím... Do základov digitálneho designu, alebo nebodaj analogu radšej ani zabrusovať nebudem, to by som "nevybrousil".
Vzdávam hold luďom ktorý do aspoň trochu slušnej miery ovládajú oboje a tiež sa o to snažím.
Bohužial to nejde do posledných detailov.
K platom, nízke platy v tomto obore budú dokiaľ sa k tomu ľudia tak budú stavať. Pokiaľ vie človek
ukázať skúsenosti, je ochotný sa samovzdelávať (hold je toho samoučenia veľa keďže je to viac oborov ako sa už písalo), orientuje sa, tak si vie zjednať "dobrý" plat (Úvodzovky kvôli tomu že sme
stále lacná východoeurópska pracovná sila, v Nemecku, Rakúsku Embedded SW, HW, FPGA,
Digital Designer dostane na seniornej úrovni 60-80K Euro ročne)
Konkurencia až tak malá nie je, firiem je aj v ČR na embedded dosť. Iba pre info Eaton ponúkal až 80 na Senior Embedded HW inžiniera. Siemens na Senior Embedded SW vraj niečo okolo 70. Všetko v hrubom. Keď si z toho človek zoberie SHZ, tak sa to pomaly začne štverať na tých javistov čo makajú za 100K plus v korporátoch. Valeo bralo na podobné pozice tiež za 80 a prišli s tým prví
už 3-4 roky dozadu kedy brutálne preplácali konkurenciu aby im niekto išiel makať do "open space".
S tím nízkým platem na tom něco bude. Ono sice embedded expertů moc není, ale firem co dělají embedded vývoj je IMHO ještě méně. Třeba já dělám od supportu pro vývoj HW (podílení se na návrhu a review schémat), přes FPGA (nic velkého, spíš glue logic), jednočipy (od 8-bit 8051 a AVR po 32-bit ARM), linux kernel development (hlavně drivery, ale psal jsem i silně specializovaný filesystém a dělal drobné hacky ve scheduleru, pár věcí jsem protlačil i do upstreamu), vlastní RTOS, linuxové systémové programování v C a v C++ až po nejvyšší vrstvy aplikační vrstvy nad Qt frameworkem vč. GUI. Vedle klávesnice na stole pájka a osciloskop (jak tu už někdo psal), oboje využívané velmi často. Platí mi 30k čistého a víc to už prý nepůjde. Ale práce je to opravdu zajímavá, což beru jako naprosto významný benefit, který mi ten nižší plat kompenzuje, jinak bych se na to vyprdnul a šel něco mastit do korporátu.
30K v čistom vychádza niečo ako 41K v hrubom. Vodič tramvaje dostane v Prahe 35K v hrubom, príde mi absurdné aby človek ako ty dostal 41K. Mojou prioritou je tiež že chcem robiť niečo čo ma baví, preto sa nejdem učiť Javu do banky, ale predsa len by človek mal poznať svoju cenu.