Kdy se stanu dobře placeným programátorem?

randolf

Re:Kdy se stanu dobře placeným programátorem?
« Odpověď #60 kdy: 10. 03. 2015, 16:06:40 »
Tak jsem si přečetl pár diskusí o tom, co by měl umět dobrý programátor. Pokud provedu tak nějak stručný výtah z těch diskusí, tak dobrý programátor by měl umět dobře porozumět problému, který řeší a měl by umět vybrat nejlepší řešení daného problému. Což znamená, že by měl umět navrhnout několik možností řešení různými způsoby. Že by měl umět vybrat ten nejvhodnější a nejefektivnější způsob, tu nejvhodnější technologii, platformu, programovací prostředky (programovací jazyky, techniky, algoritmy) atd.

Pak by to měl umět zrealizovat tak, že výsledný kód bude dobře a (po debugování) pokud možno bez chyb běhat, výsledný kód bude srozumitelný a dobře pochopitelný pro teamové spolupracovníky, bude napsán v termínu a bude znovupoužitelný, bude efektivně zacházet se systémovými prostředky platformy, na které poběží. Dále programátor bude umět debugovat a dobře hledat chyby (nejen svoje, ale i jiných programátorů, jejichž kód bude umět číst), vyznat se ve vlastním kódu i po delším čase, vědět přesně co který řádek kódu dělá atd.

Co se týká znalostí, tak dobrý programátor bude mít širší hrubší přehled o větším množství technologií a bude mít hluboké znalosti ve své specializaci, bude dobře ovládat "teoretické programování" (což zahrnuje znalost algoritmizace a datových struktur a standardů v programátorské praxi, kterých se ale nemusí držet za každou cenu). Bude mít znalosti o platformách o tom, co se v počítači děje při běhu jeho programu, jak to pracuje (počítač, překladač atd.).

Dobrý programátor by se měl neustále učit, znát nejen starší technologie, ale mít přehled i o těch nejnovějších, měl by na sobě neustále pracovat i si ve volné chvilce oddechnout, a také ho programování musí bavit a být na prvním místě - ovšem ne v každé situaci.
Dobrý programátor by měl být zkušený a mít za sebou různé dobře odvedené projekty a měl by mít dobrou praxi v řešení velkého množství problémů (které se řeší programátorsky) a odladěných chyb v kódu.

No a mne by zajímalo, jak dlouho trvá se tohle všechno naučit a mít takové zkušenosti, abych byl dobře platově ohodnocen?

Ještě poznamenám, že je jasné, že každému to bude trvat různou dobu, (někdo toho nedosáhne nikdy). Také záleží na schopnostech a jak co koho baví a kolik času tomu denně věnuje a do čeho se pouští atd.

Takže by mě zajímalo, jak dlouho to trvalo každému z vás, čím jste začínali, co vás chytlo, co vás v určitých obdobích bavilo, jak jste se zdokonalovali, jakou školu jste studovali, jak dlouhou praxi máte v jaké firmě (tím myslím jestli ve velké společnosti nebo v malé firmě nebo podobně - nemusíte jmenovat).

Prostě kolik člověku zabere času, než se stane dobře placeným programátorem?

Jeste bych dodal jednu dulezitou vec, kterou pozoruju u nas: mnohem vetsi hodnotu ma programator, ktery do znacne miry rozumi konkretnimu tematu, ktere programuje. Priklad: Je super mit genialniho programatora, ale jeste lepsi je mit *jen* dobreho programatora, ktery alespon trochu rozumi problematice sberu okurek, kdyz potrebuju naprogramovat informacni system pro JZD. Toto samozrejme prijde az s praxi v *dane* firme.

Tomáš Roll

Re: Kdy se stanu dobře placeným programátorem?
« Odpověď #61 kdy: 10. 03. 2015, 16:43:08 »
Kdy budu dobře placeným? Nikdy  :'(. Já testuju software. Zaplatím školný, jídlo a nic mi nezbude. A hledat v IT místo je pěkně nanic. Aby vám zaplatili tak musíte mít sako na míru, motivační dopisy v angličtině, doporučení a dělat že všechno umíte. Jestli něco umím nebo neumím se mě nikdo neptal :-).
Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.

rukatrha

« Odpověď #62 kdy: 10. 03. 2015, 20:06:53 »
Stačí dobře umět lepit ve Spring a dostaneš tolik peněz, že i ti nejlepší chirugové by bledli závistí.

ghost

« Odpověď #63 kdy: 10. 03. 2015, 20:18:15 »
Stačí dobře umět lepit ve Spring a dostaneš tolik peněz, že i ti nejlepší chirugové by bledli závistí.
Opravdu? a kolik ma takovy dobry lepic Springu? Webovkam bych se rad vyhnul - desi me lepeni PHPka za 100kc na hodinu.

rukatrha

« Odpověď #64 kdy: 10. 03. 2015, 20:28:53 »
Dobrý nevím, ty jsem neviděl :D Ale pokud vypadáš, že všechno slepíš před tím, než to někdo jiný slíbil prodat, tak klidně 120 tisíc a víc.

eiffel

« Odpověď #65 kdy: 10. 03. 2015, 20:33:33 »
Citace
Kdo nedokaze byt stastny bez penez, tak nedokaze byt stastny ani s penezi.
Hluboka pravda.

Pokud za mnou prijde zamestnanec ze chce pridat, vzdy se ho zeptam - co zvyseni Vaseho platu prinese mne ?
... a je ticho ...

rukatrha

« Odpověď #66 kdy: 10. 03. 2015, 20:39:49 »
A co je mu po tom? Vždy se zeptám, jestli je reálné zvýšení tak o 50 %. Většinou jen vyvalej bulvy, tak jdu ke konkurenci.

mikrom

Re: Jak dlouho to trvá, než se stanu dobře placeným programátorem?
« Odpověď #67 kdy: 10. 03. 2015, 22:58:01 »
dobrym programatorem se clovek nestava ale rodí.
Toto je totalna blbost. Nikto sa nicim nerodi. Ako kazde ine remeslo clovek sa to musi naucit a vypracovat sa vlastnou usilovnostou. Vrodene schopnosti mozu pomoct akurat v tom, ze napreduje rychlejsie.

radík

« Odpověď #68 kdy: 10. 03. 2015, 23:13:01 »
Jestli to, co píše Lenin, myslí vážně, tak je fajn, že ještě existuje několik takových lidí jako on, a maj to v hlavně srovnaný. Jinak já se dobře placeným programátorem nestal, protože jsem se na programování nějak vykašlal, nebavili mě ti lidé kolem. Ostatně na root fóru je to dost vidět. Sem tam si programuju pro radost...

Re: Kdy se stanu dobře placeným programátorem?
« Odpověď #69 kdy: 11. 03. 2015, 00:16:37 »
Zdá se mi to, nebo je ten Lenin POWER opravdu nějakej divnej?

:) Posuď sám:
přečti si třeba tuto stránku
http://forum.root.cz/index.php?topic=9774.390
... a asi 10 stránek dopředu i dozadu.
Filip Jirsák: "Úplně stejně se ale jedná o podvod, když uživatel zamlčí provozovateli webu, že blokuje reklamu."

Kolemjdoucí

Re: Jak dlouho to trvá, než se stanu dobře placeným programátorem?
« Odpověď #70 kdy: 11. 03. 2015, 08:28:09 »
dobrym programatorem se clovek nestava ale rodí.
Toto je totalna blbost. Nikto sa nicim nerodi. Ako kazde ine remeslo clovek sa to musi naucit a vypracovat sa vlastnou usilovnostou. Vrodene schopnosti mozu pomoct akurat v tom, ze napreduje rychlejsie.

To je oblíbený tragický omyl. Nevím ako na Slovensku, ale v ČR máme velké zkušenosti se zedníky a automechaniky, kteří ani za 20 let usilovné píle neovládli své řemeslo. V IT je to přibližně stejné.

pílenestačí

« Odpověď #71 kdy: 11. 03. 2015, 09:41:31 »
A nebo si programování plete s prodavačkou v supermarketu. Na lepší úroveň samozřejmě není šance se naučit. Dokonce je to i vidět. Dnes je v IT většina lidí špatně. Mohli třeba jezdit po poli s traktorem, ale raději dělají něco, co jim nejde.

死神

• 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #72 kdy: 11. 03. 2015, 09:44:28 »
Citace
Kdo nedokaze byt stastny bez penez, tak nedokaze byt stastny ani s penezi.
Hluboka pravda.

Pokud za mnou prijde zamestnanec ze chce pridat, vzdy se ho zeptam - co zvyseni Vaseho platu prinese mne ?
... a je ticho ...

Pokud zaměstnanec nedokáže odpovědět na takovou jednoduchou otázku, tak vyhodit, protože je to zjevně idiot.

niktos

« Odpověď #73 kdy: 11. 03. 2015, 09:48:19 »
Ono i ten nejhorsi muze byti mezi nejlepsimi... Staci nekdy pomoci a nebo zvysit naroky, aby zacal zvladati i to...

Tomáš Roll

« Odpověď #74 kdy: 11. 03. 2015, 10:28:46 »
"Šéfe, chtěl bych přidat".
"No tak přidej".