Proč ateisté nepoužívají logiku ?

Josef

Re:Proč ateisté nepoužívají logiku ?
« Odpověď #1065 kdy: 04. 08. 2018, 18:34:12 »
@seti

Rozhodující je hledisko praxe, individualistický humanismus (člověk místo Boha), jehož jste patrně zastáncem, vyprodukoval ty nejhorší kolektivistické civilizace - nacistickou a komunistickou.

Kolektivně aplikované křesťanství pak tu nejdokonalejší personální civilizaci co tu kdy byla - Spojené Státy Americké.

Jako vždy chybná interpretace faktů.

To je pořád stejná písnička - závěr a konstatování bez důkazu, pořádné argumentace a čehokoliv jiného.  :D  Tahle se nedá diskutovat. Jaké fakty máte na mysli? Jak a v čem byly chybně interpretovány?

Josef

« Odpověď #1066 kdy: 04. 08. 2018, 18:39:13 »
@seti

Rozhodující je hledisko praxe, individualistický humanismus (člověk místo Boha), jehož jste patrně zastáncem, vyprodukoval ty nejhorší kolektivistické civilizace - nacistickou a komunistickou.

Kolektivně aplikované křesťanství pak tu nejdokonalejší personální civilizaci co tu kdy byla - Spojené Státy Americké.

Jako vždy chybná interpretace faktů.

To je pořád stejná písnička - závěr a konstatování bez důkazu, pořádné argumentace a čehokoliv jiného.  :D  Tahle se nedá diskutovat. Jaké fakty máte na mysli? Jak a v čem byly chybně interpretovány?

Omlouvám se mezi tím přišel Váš příspěvek v němž vidím argument. Tak tedy skočím k němu ...

Lama

« Odpověď #1067 kdy: 04. 08. 2018, 18:40:22 »
@Masox

Vy jste ale s logikou na štíru, v rámci křesťanského logického systému není třeba dokazovat axiom, že člověk byl stvořen Bohem, v rámci této logiky zcela logicky platí to co jsem napsal. Jak to je nelze experimentálně ověřit, je třeba tomu uvěřit. Víra není sprosté slovo.
Tímhle způsoben si můžu odůvodnit, dokázat jakýkoliv nesmysl. Taky můžu mít své axiomy a logiku a tvrdit, že není třeba dokazovat, že mě uplácala z hlíny Lochneská příšera, je třeba tomu uvěřit, víra není sprosté slovo.

Přečtete si knihu Játra, vyšla i česky, napsal ji chirurg, který odebíral orgány od vězňů koncentračních táborů v Číně. Jak myslíte, že skončí sociální kredit budovaný pomocí AI v Číně, klasifikací lidí a nejhůře klasifikovaní budou rozřezáni na orgány. V Číně je velmi špatné životní prostředí, ani komunisté se tam nedožívají vysokého věku, proto potřebují transplantace ve velkém.
kdyby tam vládli křesťani, budou je natahovat na skřipec.

Lama

« Odpověď #1068 kdy: 04. 08. 2018, 18:41:29 »
Já už si z toho dělám (napůl) zadek, protože to jinak neni možný... ;D ;D ;D

Livan

« Odpověď #1069 kdy: 04. 08. 2018, 18:41:52 »
Tady bych vás odkázal na Godela, dokázal, že zevnitř nějaké teorie ji ne vždy jde dokázat. A my jsme ve vnitřku nějakého světa, nelze prostředky toho světa ho bezezbytku vysvětlit. A co je mimo něj je už nepoznatelné úplně.

Představte si, že by někdo vytvořil počítačovou hru s umělou inteligencí, kde by postavy si uvědomovaly samy sebe a měly svobodnou vůli. Jak by asi byly schopny vysvětlit vznik té hry z té hry samé? Ovšem vy jako autor té hry, byste jim v tom mohl pomoci, dokonce byste se mohl stát součástí té hry pomocí virtuální reality, nebo jim vytvořit knihu, kde by to celé bylo popsané, postavy, aby se dozvěděly, jak to je doopravdy, by musely jen tomu uvěřit. A zde by nastal problém.

No nakonec celé toto složité uspořádání mohlo vzniknou díky náhodě a evoluci. A nebo nemohlo?
Plně souhlasím s tím, že nikdy se plně nedozvíme jak je to doopravdy, múžeme jenom hádat. S tím problém nemám. Zkušenost mě naučila, že nikdy nehovoř nikdy. Problém mám s tím, že pokud mohla vzniknout vyšší bytost, která díky svým možnostem musí být ohodně složitější a dokonalejší než lidstvo, tak proč by potom stejně nemohlo vzniknout lidstvo a vesmír bez toho zbytečného mezistupně. To, že nevíme všechno, automaticky neznamená, že za tím musí být nějaká vyšší bytost. Mě se v minulosti stala událost, která mi už dlouho vrtá v hlavě. Spadnul mi v koupelně pod vanu hrneček. Nemohli jsme ho dva lidé najít. Po čtyřech letech se sehnu a hrneček jsem našel. Jak to, že jsme ho dva lidé na tak malém prostoru ty čtyři roky nemohli najít? Propadl se do paralelního vesmíru?

Josef

« Odpověď #1070 kdy: 04. 08. 2018, 18:46:49 »

Individualismus je opakem kolektivismu, nacismus a komunismus pak nemá s humanismem nic společného.

Citace

Jasně, a taky například Giordana Bruna, vybíjení indiánů, inkvizici nebo lámání v kole. Civilizaci do křesťanského společenství přinesla teprve věda a postupná sekularizace. Nelze dokázat, že křesťanství má na civilizaci nějaký zásadní podíl, stejně tak mohl podobný vývoj probíhat při absenci křesťanství.

Tvrzení, že civilizaci do křesťanského společenství přinesla teprve věda. Na to jste přišel jak? První světová, druhá světová, nejhorší války, proti nimž bylo vše v minulosti jen nevinnými potyčkami. To už přece bylo v době značné sekularizace evropské společnosti. Nebo snad Římská říše (potažmo řecká městská společnost) nebyla civilizovaná a nečerpáme z ní, konkrétně v našem civilizačním okruhu zásady práva a politiky.

Seti

« Odpověď #1071 kdy: 04. 08. 2018, 18:49:05 »
Už toho píšeme moc a je to rozplizlé. Tak jen k Vašemu tvrzení: "Pro správnost argumentů ve věcí vědy hovoří důkazy, nikoliv nejednoznačnost textů Bible." Jak jste dospěl k tomu, že texty Bible jsou nejednoznačné? To je hodnocení či Váš pohled. Nikoliv důkaz nesprávnosti Bible.

Já k němu nedospěl, k němu dospěla řada lidí už přede mnou, já jim jen dávám za pravdu. Jako neexistuje důkaz nesprávnosti, neexistuje ani důkaz správnosti. Je to to samé jako s vírou v Boha.

Citace
Stejně tak bych mohl napadnout vědu, že je nejednoznačná. Nejprve Aristotelovská fyzika (Aristotelovo učení o principech, u nás publikované jako FYZIKA), Newtonovská fyzika, pak Teorie relativity, a za čas jistě přijde něco dalšího. Chápu, je to vývoj poznání a zkoumání. Navíc ve vědě je v tom kterém čase vždy řada protiřečících si teorií. Také někteří poukazují na to, že každý logický systém dospěje vždy k nějaké nelogičnosti. Tedy vědu bych mohl podobně odkázat do říše bájí pro její nejednoznačnost. Ale nečiním to.

Vědecké teorie jsou podpořeny důkazy. Jistě se objevila a ještě bude objevovat řada hypotéz, mnohé z nich byly a budou vyvráceny. Ale mnohé z nich byly a budou potvrzeny. U náboženství, kde je jedna svatá neměnná "pravda", nic takového neexistuje, srovnávat vědu a náboženství je demagogie.

Citace
Jenom se trochu sarkasticky optám, snad mi odpustíte. Které vědecké poznání máte na mysli? Kupříkladu ve věci zde široce propírané evoluce. Ty důkazy, které svědčí pro, nebo ty proti?

Pokud jde o makroevoluci, neexistují žádné důkazy. Ani pro, ani proti. Mikroevoluce prokázána byla. Vědeckých poznání je celá řada, třeba že existuje gravitace. Otestovat si to můžete sám skokem z 10 patrové budovy. Třeba vám Bůh povolí opakování pokusu, abyste měl jistotu.  :P

Josef

« Odpověď #1072 kdy: 04. 08. 2018, 18:50:24 »
Já už si z toho dělám (napůl) zadek, protože to jinak neni možný... ;D ;D ;D
A argument by nebyl? Je marné sledovat Vaše komentáře bez řádné argumentace. Nesouhlasím s mnohými, co tady diskutují i s některými názory, těch co jsou na podobné straně, jako já, ale snad tady diskutujeme...

Livan

« Odpověď #1073 kdy: 04. 08. 2018, 18:54:30 »
@seti

Tohle musí být humor, to vážně není jinak možné...
Tady jsou možné jenom dvě možnosti, buď je to humor nebo schizofrenie. Kdyby tam napsal nejbezohlednější, tak to by sedělo.

Seti

« Odpověď #1074 kdy: 04. 08. 2018, 18:57:21 »

Individualismus je opakem kolektivismu, nacismus a komunismus pak nemá s humanismem nic společného.

Citace

Jasně, a taky například Giordana Bruna, vybíjení indiánů, inkvizici nebo lámání v kole. Civilizaci do křesťanského společenství přinesla teprve věda a postupná sekularizace. Nelze dokázat, že křesťanství má na civilizaci nějaký zásadní podíl, stejně tak mohl podobný vývoj probíhat při absenci křesťanství.

Tvrzení, že civilizaci do křesťanského společenství přinesla teprve věda. Na to jste přišel jak? První světová, druhá světová, nejhorší války, proti nimž bylo vše v minulosti jen nevinnými potyčkami. To už přece bylo v době značné sekularizace evropské společnosti. Nebo snad Římská říše (potažmo řecká městská společnost) nebyla civilizovaná a nečerpáme z ní, konkrétně v našem civilizačním okruhu zásady práva a politiky.

Protože před vědou žádná civilizace nebyla. Byl středověk a tuhý feudalismus. Římská říše existovala dávno před nějakým rozšířením křesťanství, takže blábol Ivánka je jen blábol. To s těmi světovými válkami jsem nepochopil, co to má jako dokazovat?

Josef

« Odpověď #1075 kdy: 04. 08. 2018, 19:01:52 »
Už toho píšeme moc a je to rozplizlé. Tak jen k Vašemu tvrzení: "Pro správnost argumentů ve věcí vědy hovoří důkazy, nikoliv nejednoznačnost textů Bible." Jak jste dospěl k tomu, že texty Bible jsou nejednoznačné? To je hodnocení či Váš pohled. Nikoliv důkaz nesprávnosti Bible.

Já k němu nedospěl, k němu dospěla řada lidí už přede mnou, já jim jen dávám za pravdu. Jako neexistuje důkaz nesprávnosti, neexistuje ani důkaz správnosti. Je to to samé jako s vírou v Boha.

Citace
Stejně tak bych mohl napadnout vědu, že je nejednoznačná. Nejprve Aristotelovská fyzika (Aristotelovo učení o principech, u nás publikované jako FYZIKA), Newtonovská fyzika, pak Teorie relativity, a za čas jistě přijde něco dalšího. Chápu, je to vývoj poznání a zkoumání. Navíc ve vědě je v tom kterém čase vždy řada protiřečících si teorií. Také někteří poukazují na to, že každý logický systém dospěje vždy k nějaké nelogičnosti. Tedy vědu bych mohl podobně odkázat do říše bájí pro její nejednoznačnost. Ale nečiním to.

Vědecké teorie jsou podpořeny důkazy. Jistě se objevila a ještě bude objevovat řada hypotéz, mnohé z nich byly a budou vyvráceny. Ale mnohé z nich byly a budou potvrzeny. U náboženství, kde je jedna svatá neměnná "pravda", nic takového neexistuje, srovnávat vědu a náboženství je demagogie.

Citace
Jenom se trochu sarkasticky optám, snad mi odpustíte. Které vědecké poznání máte na mysli? Kupříkladu ve věci zde široce propírané evoluce. Ty důkazy, které svědčí pro, nebo ty proti?

Pokud jde o makroevoluci, neexistují žádné důkazy. Ani pro, ani proti. Mikroevoluce prokázána byla. Vědeckých poznání je celá řada, třeba že existuje gravitace. Otestovat si to můžete sám skokem z 10 patrové budovy. Třeba vám Bůh povolí opakování pokusu, abyste měl jistotu.  :P

Tak znovu. Ve věci Boha víra. Nevím jak jinak.

Ale kde jste přišel k tomu, že křesťanská víra se nevyvíjí, že je dogmatická a je zde svatá neměnná pravda? Jen reformace je příkladem, že křesťanství se vyvíjí a není dogmatické, ve smyslu neměnnosti. Nebo baptisté či letniční hnutí kolem roku 1900. Či jiná obrození a že jich v poslední době je.

No a ohledně gravitace a skoku. Tak to už tady také proběhlo. Nepopírám, že věci padají. Nyní to vysvětluje teorie gravitace a za sto let, patrně budeme mít více poznání, tak možná přijde teorie jiná. Takže tomuhle argumentu nerozumím. A už vůbec nevím proč bych měl skákat, to je stokrát omílaná blbost, která se neustále opakuje.

Josef

« Odpověď #1076 kdy: 04. 08. 2018, 19:04:30 »

Citace

Protože před vědou žádná civilizace nebyla. Byl středověk a tuhý feudalismus. Římská říše existovala dávno před nějakým rozšířením křesťanství, takže blábol Ivánka je jen blábol. To s těmi světovými válkami jsem nepochopil, co to má jako dokazovat?

Pak si asi budeme muset definovat, co si představujete pod pojmem "civilizace". Abychom si mohli rozumět o čem vlastně vedeme řeč. Takže zdvořile prosím o prosím jednoduchou definici.

eee

« Odpověď #1077 kdy: 04. 08. 2018, 19:06:32 »
Naděje se nerovná víra, vždyť to píšu, naděje je jedna z forem víry
Naděje není víra, je to jedna z forem víry. Škoda není auto, je to jeden z modelů aut. LOL :-D
Musíte to dosadit přesně. Škoda se nerovná auto, je to jedena z automobilových značek.
Citace

Citace
Když někomu důvěřuji, tak mu věřím.
Ano, když je to šedá, tak je to v podstatě černá. Nebo bílá? :-D
Když je to šedá, je to někde mezi a může mít blíž k bílé nebo černé. Vy ovšem tvrdíte, že šedá neexistuje, viz váš příměr s těhotenstvím.
Citace

Citace
Jen potvrzujete co jsem uvedl, nerozumíte píjmu víra.
LOL :-D
Absence argumentu
Citace

Citace
Těhotenství není víra, to je špatná analogie.
MEGA LOL :-DDD
Opět absence argumentu, v kombinaci s tou šedou se jen ztrapňujete.

Prostě máte omezený rozhled.
Citace

GIGA LOL :-DDDDDDD Člověk, který pokládá naději, důvěru a víru za synonyma, mi píše, že mám omezený rozhled.
Já je nepovažuji za synonyma, to jste špatně pochopil.
Citace

Citace
Absence víry je jistota,

Co že to? Na takovou hovadinu jste přišel kde? Když řeknu "nevěřím, že se nabourám", tak se prostě nenabourám a hotovo? :-DDD
Ne, vy to vůbec nechápete. :-) Když řeknete nevěřím, tak nemáte jistotu a je to zase jen projev víry, akorát podaný v záporu. Ve stejném významu můžete říct věřím že nenabourám. Jasný projev víry.
Citace

Citace
Ateismus není absence víry, ateismus se zabývá výhradně otázkou víry v boha, nikoliv vírou obecně.

Myslel jsem, že tady jsou lidé natolik inteligentní,, aby si dovodili z tématu, že když píšu o víře, myslím tím víru v boha. Evidentně jsem se spletl.
Opravdu inteligentní lidé by si přečetli celou diskusi a zjistili by, že se to tady už řešilo a já osobně jsem upozorňoval, že je potřeba rozlišovat obecnou víru od náboženské, protože náboženští fanatici to s oblibou zaměňují a vyvozují z toho nesprávné závěry. Já v diskusi navíc uvádím, že i ateismus je víra, takže v diskusi se objevuje víra i v jiných kontextech, a to pomíjím že diskutujene i o dalších formách víry jako je důvěra nebo naděje na obecné úrovni, nikoliv náboženské.
Citace

No nic, končím. Takovou snůšku nesmyslů nemá vůbec cenu komentovat.
V tomto příspěvku jste se projevil stejně jako věřící dogmatik :-). Upozornil jsem vás na zcela evidentní chyby ve vašich úvahách, ale nedovedete si je připustit, byť tomu nedokážete věcně oponovat. Vstoupil jste do diskuse arogantně s pochynostmi o inteligenci ostatních, ukázalo se, že vám samotnému to moc nemyslí a se stejnou arogancí diskusi opouštíte :-).

eee

« Odpověď #1078 kdy: 04. 08. 2018, 19:11:51 »

Citace

Civilizace ve středověku byla. Tuším, že civilizace je další pojem, ke kterému jste si přiřadil svérázný výklad.

Seti

« Odpověď #1079 kdy: 04. 08. 2018, 19:13:02 »
Ale kde jste přišel k tomu, že křesťanská víra se nevyvíjí, že je dogmatická a je zde svatá neměnná pravda? Jen reformace je příkladem, že křesťanství se vyvíjí a není dogmatické, ve smyslu neměnnosti. Nebo baptisté či letniční hnutí kolem roku 1900. Či jiná obrození a že jich v poslední době je.

Já netvrdil, že se nevyvíjí. Proč máte pořád potřebu si vymýšlet a vkládat mi do klávesnice vaše bludy? I když se vyvíjí, premisy zůstávají neustále stejné, nemění se.

Citace
No a ohledně gravitace a skoku. Tak to už tady také proběhlo. Nepopírám, že věci padají. Nyní to vysvětluje teorie gravitace a za sto let, patrně budeme mít více poznání, tak možná přijde teorie jiná. Takže tomuhle argumentu nerozumím. A už vůbec nevím proč bych měl skákat, to je stokrát omílaná blbost, která se neustále opakuje.

A jakou teorii byste si představoval? :-D Gravitace je prokázaný a vysvětlený fakt. Že tomu nerozumíte, není má chyba. Skákat byste měl proto, abyste pochopil rozdíl mezi vědou a náboženstvím. Věda něco tvrdí a podporuje to důkazy a experimenty, které lze opakovat se stejnými výsledky. Náboženství něco tvrdí a podpírá to maximálně tak tvrzeními údajného božího syna a jeho učedníků, kterým náhodou lidé uvěřili. Evidentně tu stokrát omílanou blbost je potřeba omílat dál, protože to řada jedinců pořád nepobrala.