Musím říct, že tahle diskuze je zajímavá

Nebudu zde rozepisovat svojí životní cestu. Řeknu jen tolik, že jsem bývalý senior developer, který nakonec založil vlastní společnost. Za svůj život jsem prošel mnoha pohovory. V posledních letech už jen jako pohovorující (ať už pro firmu, pro kterou jsem pracoval či pro svou vlastní). Pro představu se jedná o cca 20 až 30 pohovorů s potencionálními kandidáty. Díky tomu si dovolím tvrdit, že mám vcelku dobrou představu o tom, jaké jsou průměrné požadavky vývojářů a kolik je reálné jim zaplatit i z pohledu rentability.
Nejvíce peněz je mezi Java a JavaScript vývojáři. Java má svůj důvod, který asi nemá smysl popisovat. U JavaScriptu je tím důvodem současný stav, kdy se tento jazyk začíná používat i na backend systémech a jakýkoli nový frontend je téměř vždy SPA aplikace (React, Vue, Angular).
Klíčoví a senior developeři mají cca kolem 6 až 8 na MD.
Junior vývojáři či testeři (automatické testy) mají v rozmezí 4 až 6 na MD.
Samozřejmě existují i výjimky, ale v průměru to vychází takto.
Když tady čtu některé příběhy lidí, tak mi je jich upřímně líto. Kluci, nebuďte blázni. Vývojář pod 40k měsíčně je buď úplný junior a nebo blázen. Jak jednou řekl můj bývalý kolega: "Chceš znát svojí cenu? Řekni si to, co ti nikdo nedá

"
To Vás radši zaměstnám sám. Určitě Vám dám více jak 40k měsíčně