Seznam.cz mzda programátora

Petr

Re:Seznam.cz mzda programátora
« Odpověď #120 kdy: 25. 07. 2018, 09:42:26 »
Chlapi (mysleno gyus, takze i zensky), nez se stehovat do Prahy, nebo do Brna, tak se naucte trochu Nemecky a z.B. v Berline, je tak nejak normalni 60k€ plus bonusy, nebo ~65€/h pro Freelancery. 80k€ se necha taky najit, ale nad 100k€ uz je to problem. Lidi privetivejsi, prostredi cistsi. Podivejte se na statistiky v kterych mestech se dobre zije. V dost firmach jsou seniori, jako seniori 55+ co vyvyji. Predpokladam, ze Viden a Mnichov jsou na tom podobne, ne-li lip.

m.

« Odpověď #121 kdy: 25. 07. 2018, 10:04:23 »
S tymi platmi si nemyslim ze to je tak ako sa pise. Staci sa pozriet na glassdoor, kde je prehlad platov pre Prague area, kde napr. patri aj Brno.

https://www.glassdoor.com/Salaries/prague-software-engineer-salary-SRCH_IL.0,6_IM989_KO7,24.htm

Problem je ze to su len zakladne platy a treba kliknut na ten ktory a mrknut ake su odmeny. Takze ja si myslim ze SEZNAM z toho vychadza velmi velmi dobre. Priemerny rocny plat aj po odmenach je Kč660,000. No a ked si zoberieme napr. RED HAT v Brne tak maju trapnych Kč585,000. Alebo napriklad NCR v Prahe Kč624,000. Gemalto v Prahe ma Kč480,000. Barclays ma Kč960,000.

Samozrejme je zas rozdiel ako sa da postupit na seniora v Barclays, SEZNAM, RED HAT. Takze ja nie som zastancom SEZNAM ale budme objektivni.

Se divim, ze tady nejakej plesnivej korporat nekoho vubec zajima.

anon

« Odpověď #122 kdy: 25. 07. 2018, 10:48:57 »
Z matfyzu tam nebude snad nikdo. Java se dnes dělá hlavně na švarc (běžně 100 až 200) a kvalita je mizerná. Stačí ti být právě tupý blbec jako ostatní a zapadnout do hnusného rozbitého soukolí debilů. Naskočíš na projekt, dostáváš svoje prachy a tváříš se, že jim pomáháš. Jenže ty hnusy nikdo pořádně nechápe a nikdo ti nic vyčítat nebude, protože to nikdy nefungovalo. Jo, pak ještě píšeš blbosti na fóra, jak jsi velkej king, kterej bere balík. Ještě se pak ostatním směješ, že oni berou málo :D
Strangely accurate :D

spis bych rekl ze tam ta korelace moc neni ... delal jsem za malo s kvalitnima lidma, i za malo s hovadama; stejne tak za balik v korpu s kvalitnima lidma i s hovadama co po sobe hazi hovnokod

spis jsem si vsiml korelace, ze ty hovada v Praze jsou casto z (vychodniho) slovenska  :o

ale chapu :)

Honza

« Odpověď #123 kdy: 25. 07. 2018, 11:49:05 »
Senior je chlápek tak nad 65 let, ne? Jakékoli jiné dělení je nesmysl. Podstatné u programování je myšlení a povaha a s tím se v podstatě rodíš. Minimálně na pohovoru je to už hotové a měnit se to nebude. Nic víc není potřeba.
Přemýšlím, co to musí být za lidi, kteří berou za programování v Javě tolik, "že by za 100k měsíčně nevstali z postele", jak se tady často dočtu. Jedni asi budou borci z ČVUT a z Matfyzu, tam je to docela jasné, že mají hodně schopností. A ti druzí se podle mě musí umět prodat výborným projevem a působením; a taky tu vesměs na fóru nejspíš jen kecají :)

Z matfyzu tam nebude snad nikdo. Java se dnes dělá hlavně na švarc (běžně 100 až 200) a kvalita je mizerná. Stačí ti být právě tupý blbec jako ostatní a zapadnout do hnusného rozbitého soukolí debilů. Naskočíš na projekt, dostáváš svoje prachy a tváříš se, že jim pomáháš. Jenže ty hnusy nikdo pořádně nechápe a nikdo ti nic vyčítat nebude, protože to nikdy nefungovalo. Jo, pak ještě píšeš blbosti na fóra, jak jsi velkej king, kterej bere balík. Ještě se pak ostatním směješ, že oni berou málo :D

Dělám v bance Javu, jsem matfyzák a v týmu mám další dva. Jako jo, taková ta "baknovní frameworková" java není o tom, co nás učili ve škole. Je to o zvládnutí technologií, komunikaci (s navazujícími projekty, s analýzou, s testery, se šéfem), přehledným kódu, pečlivosti. Když dostanu potřebu vymýšlet nějaký zajímavý algoritmus, tak se musím uspokojit jinde.

Lama

« Odpověď #124 kdy: 25. 07. 2018, 15:17:33 »
 ;D ;D ;D. ..  tady to zas jede...  :D :D :D

E

« Odpověď #125 kdy: 25. 07. 2018, 17:59:58 »
Chlapi (mysleno gyus, takze i zensky), nez se stehovat do Prahy, nebo do Brna, tak se naucte trochu Nemecky a z.B. v Berline, je tak nejak normalni 60k€ plus bonusy, nebo ~65€/h pro Freelancery. 80k€ se necha taky najit, ale nad 100k€ uz je to problem. Lidi privetivejsi, prostredi cistsi. Podivejte se na statistiky v kterych mestech se dobre zije. V dost firmach jsou seniori, jako seniori 55+ co vyvyji. Predpokladam, ze Viden a Mnichov jsou na tom podobne, ne-li lip.

80k je standard pro seniory. Dá se dosahnout nyní až na 120k (včetně 20k bonusů). Ceny šli nahoru tak jdou teď i platy. Mimochodem už je celkem běžné mít 30 dni dovolene a HO.

Jenda

« Odpověď #126 kdy: 25. 07. 2018, 18:28:42 »
inb4 nástěnka na matfyzu:

john.doe

« Odpověď #127 kdy: 25. 07. 2018, 20:45:42 »
Celé je to o tom, že se trh za posledního 3/4 roku hrozně změnil, mzdy šly výrazně nahoru, jen to část lidí ještě nezaznamenala.

Ano, zejmena zde na rootu je to evidentni. Take recruteri radi mazou med kolem huby. Jaka skoda, ze se tyhle novoty nedostaly jeste k odpovednym lidem (HR, mzdove oddeleni, ...). (Seniorni vyvojari maji realne strop kolem 90k na HPP)

TAk si zkus v Praze sehnat seniory za 90. Přijde ti jen pár lopat, které jsou i zadarmo drahé a jinak budeš čekat a nikdo ti nepřijde. Švarcáci dělají za 180 v korporacích a zbytek dobrých si vyjedná něco konkurenceschopného jinde.

Tedy sel jsem na to z druhe strany - nekolik mesicu jsem se bavil tim, ze jsem chodil po pohovorech. A skutecne realita je takova, ze strop pro seniorniho vyvojare byl kolem 90k (a to u zahranicnich firem v oboru financi, bankovnictvi nebo ruznych big data analyz). Nemluvim ted ani o castce, kterou by mi nabidli po absolvovani pohovoru - interval ohodnoceni jsem si s potencionalnim zamestnavatelem ujasnoval hned pri prvnim pohovoru. A protoze jsem byl inspirovan prave nesmysly z rootu a sliby rekruteru, casto jsem si hned na zacatku zavrel dvere naprosto prestrelenou castkou.

80k je standard pro seniory. Dá se dosahnout nyní až na 120k (včetně 20k bonusů). Ceny šli nahoru tak jdou teď i platy. Mimochodem už je celkem běžné mít 30 dni dovolene a HO.

Baje o 120k slychavam snad pouze v pripade, pokud jde o zamestnance, ktery se ve firme vypracuje behem nekolika let. Nikdy ne nastupni mzda. 30 dni dovolene jsem nevidel zatim nikde, naopak nekde to stale zkouseli s 20 dny dovolene (ze zakona!) a 3 sick days/rok.  ???

Adebajor

« Odpověď #128 kdy: 25. 07. 2018, 21:16:30 »

Baje o 120k slychavam snad pouze v pripade, pokud jde o zamestnance, ktery se ve firme vypracuje behem nekolika let. Nikdy ne nastupni mzda. 30 dni dovolene jsem nevidel zatim nikde, naopak nekde to stale zkouseli s 20 dny dovolene (ze zakona!) a 3 sick days/rok.  ???
30 dni dovolene mi loni nabizeli napr. v LMC (delaji jobs.cz)

E

« Odpověď #129 kdy: 25. 07. 2018, 21:48:01 »
Celé je to o tom, že se trh za posledního 3/4 roku hrozně změnil, mzdy šly výrazně nahoru, jen to část lidí ještě nezaznamenala.

Ano, zejmena zde na rootu je to evidentni. Take recruteri radi mazou med kolem huby. Jaka skoda, ze se tyhle novoty nedostaly jeste k odpovednym lidem (HR, mzdove oddeleni, ...). (Seniorni vyvojari maji realne strop kolem 90k na HPP)

TAk si zkus v Praze sehnat seniory za 90. Přijde ti jen pár lopat, které jsou i zadarmo drahé a jinak budeš čekat a nikdo ti nepřijde. Švarcáci dělají za 180 v korporacích a zbytek dobrých si vyjedná něco konkurenceschopného jinde.

Tedy sel jsem na to z druhe strany - nekolik mesicu jsem se bavil tim, ze jsem chodil po pohovorech. A skutecne realita je takova, ze strop pro seniorniho vyvojare byl kolem 90k (a to u zahranicnich firem v oboru financi, bankovnictvi nebo ruznych big data analyz). Nemluvim ted ani o castce, kterou by mi nabidli po absolvovani pohovoru - interval ohodnoceni jsem si s potencionalnim zamestnavatelem ujasnoval hned pri prvnim pohovoru. A protoze jsem byl inspirovan prave nesmysly z rootu a sliby rekruteru, casto jsem si hned na zacatku zavrel dvere naprosto prestrelenou castkou.

Já jsem reagoval na informace o Berlíně. 120k euro/rok jde sehnat - není to az tak lehke, ale dá se - kamarád zrovna za tu částku nastoupil do jedné mezinárodní firmy/korporátu a těch 80k euro se dá vyjednat u vetsich firem (odpovídá to 75. percentilu).

V Německu je dovolena minimálně kolem 20 dni, ale jelikož je tezke sehnat dobre lidi firmy dávají kolem 30 dnů dovolené.

Sick daye jsou standardem - až 30 dní/rok, ale bezne si člověk bere kolem 10-15/rok. Také jsou proplacene dny, kdy musíte zůstat s dítětem doma - max. kolem 20 dni.

Větší firmy vám taky dají budget na vzdělávání - takže navíc máte pár dní v roce proplacene i když jste na konferenci/kurzu/hackathonu

Když to se na to podívám tak ty 3 měsíce v roce člověk nepracuje pro zaměstnavatele a přesto dostává výplatu.

E

« Odpověď #130 kdy: 25. 07. 2018, 21:50:36 »

30 dni dovolene mi loni nabizeli napr. v LMC (delaji jobs.cz)

V lmc jsem to trochu znal. Před pár lety mi připadla jako jedna z těch lepších firem - platy, benefity i přístup k lidem. Ale už je to pár let.

« Odpověď #131 kdy: 25. 07. 2018, 22:09:49 »
V Dojčlandu se dá dostat jako oprašovák vidlí a drobností okolo toho na 100tis CZK/měsíčně 4000E (nutno samozřejmě započítat daně, zdravotní a sociální) ale celkem dost to napovídá o potenciálu tam.
Tedy nic moc komplexního, žádné voodoo alá umíme všechno a ve volném čase programujeme v JAVĚ.
Proto taky kdo mohl tak zdrhnul z téhle fabriky/ocelového města někam pryč.

V ČR je prostě módní nabízet píchačky, různorodou práci a peníze za které už ani dělník ve šroubárně nechce pracovat.
Dyť vás to přece baví ne?
« Poslední změna: 25. 07. 2018, 22:15:00 od Jan Forman »
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

Alesak

« Odpověď #132 kdy: 25. 07. 2018, 22:24:56 »
Musím říct, že tahle diskuze je zajímavá :)
Nebudu zde rozepisovat svojí životní cestu. Řeknu jen tolik, že jsem bývalý senior developer, který nakonec založil vlastní společnost. Za svůj život jsem prošel mnoha pohovory. V posledních letech už jen jako pohovorující (ať už pro firmu, pro kterou jsem pracoval či pro svou vlastní). Pro představu se jedná o cca 20 až 30 pohovorů s potencionálními kandidáty. Díky tomu si dovolím tvrdit, že mám vcelku dobrou představu o tom, jaké jsou průměrné požadavky vývojářů a kolik je reálné jim zaplatit i z pohledu rentability.

Nejvíce peněz je mezi Java a JavaScript vývojáři. Java má svůj důvod, který asi nemá smysl popisovat. U JavaScriptu je tím důvodem současný stav, kdy se tento jazyk začíná používat i na backend systémech a jakýkoli nový frontend je téměř vždy SPA aplikace (React, Vue, Angular).

Klíčoví a senior developeři mají cca kolem 6 až 8 na MD.
Junior vývojáři či testeři (automatické testy) mají v rozmezí 4 až 6 na MD.
Samozřejmě existují i výjimky, ale v průměru to vychází takto.

Když tady čtu některé příběhy lidí, tak mi je jich upřímně líto. Kluci, nebuďte blázni. Vývojář pod 40k měsíčně je buď úplný junior a nebo blázen. Jak jednou řekl můj bývalý kolega: "Chceš znát svojí cenu? Řekni si to, co ti nikdo nedá :)"

To Vás radši zaměstnám sám. Určitě Vám dám více jak 40k měsíčně :)

t

« Odpověď #133 kdy: 25. 07. 2018, 23:54:13 »
Musím říct, že tahle diskuze je zajímavá :)
Nebudu zde rozepisovat svojí životní cestu. Řeknu jen tolik, že jsem bývalý senior developer, který nakonec založil vlastní společnost. Za svůj život jsem prošel mnoha pohovory. V posledních letech už jen jako pohovorující (ať už pro firmu, pro kterou jsem pracoval či pro svou vlastní). Pro představu se jedná o cca 20 až 30 pohovorů s potencionálními kandidáty. Díky tomu si dovolím tvrdit, že mám vcelku dobrou představu o tom, jaké jsou průměrné požadavky vývojářů a kolik je reálné jim zaplatit i z pohledu rentability.

Nejvíce peněz je mezi Java a JavaScript vývojáři. Java má svůj důvod, který asi nemá smysl popisovat. U JavaScriptu je tím důvodem současný stav, kdy se tento jazyk začíná používat i na backend systémech a jakýkoli nový frontend je téměř vždy SPA aplikace (React, Vue, Angular).

Klíčoví a senior developeři mají cca kolem 6 až 8 na MD.
Junior vývojáři či testeři (automatické testy) mají v rozmezí 4 až 6 na MD.
Samozřejmě existují i výjimky, ale v průměru to vychází takto.

Když tady čtu některé příběhy lidí, tak mi je jich upřímně líto. Kluci, nebuďte blázni. Vývojář pod 40k měsíčně je buď úplný junior a nebo blázen. Jak jednou řekl můj bývalý kolega: "Chceš znát svojí cenu? Řekni si to, co ti nikdo nedá :)"

To Vás radši zaměstnám sám. Určitě Vám dám více jak 40k měsíčně :)

Kdyz uz tu nekdo zminujete MD castky tak bych uvital jestli je to na svarc nebo na zivnost - je v tom celkem hodne velky rozdil.

Kožená Kšiltovka

« Odpověď #134 kdy: 26. 07. 2018, 09:09:38 »
Kdyz uz tu nekdo zminujete MD castky tak bych uvital jestli je to na svarc nebo na zivnost - je v tom celkem hodne velky rozdil.

Slovo švarc je akorát levičácká hantýrka, to bych sem ani nezatahoval. Když se na to podíváš objektivně, máš v zásadě tyto možnosti:

• Účtovat si za konkrétní úkol
  • Účtovat za svůj strávený čas (MD) při krátkodobé spolupráci (řádově dny, týdny)
  • Účtovat za svůj strávený čas (MD) při dlouhodobé spolupráci (řádově měsíce, někdy i rok a víc)

Nacenit konkrétní úkol je poměrně složité - pokud je to jedinečná zakázka, tak to vyžaduje nezanedbatelné úsilí předem (analýzu), ještě před tím, než znáš cenu (tu teprve počítáš), a tudíž před podepsáním smlouvy (tzn. k jejímu podpisu ani nemusí dojít). Přenáší se většina rizika na dodavatele, což znamená, že jednak musí dělat hodně zakázek, aby mohl počítat se statistikou a nezruinovalo ho, když jedna zakázka nevyjde, a jednak musí patřičně navýšit cenu o to riziko. O tomhle se tu asi nebavíme, když tu padají ceny za MD.

Předpokládám, že je řeč o dlouhodobé spolupráci v řádu měsíců. Pokud by to byla krátkodobá spolupráce, je potřeba počítat s režií - spousty schůzek, e-mailů, telefonátů a nezaplaceného času připadajícího na jeden vyfakturovaný den. V takovém případě je potřeba tu cenu násobit dvěma až třemi.