Výroba vlastních čipů

Chtivec

Výroba vlastních čipů
« kdy: 15. 07. 2018, 11:07:10 »
Googlil som aj kackoval, ale realnu ponuku na vybavenie pre vyrobu chipov som nenasiel. Od kamosov viem, ze nieco take mali na univerzite, ale to nebolo pristupne verejnosti a stalo to milion.

Myslite, je realne take nieco zohnat do 5000€? Idealne aby si clovek vedel naparit napr risk-v.
« Poslední změna: 16. 07. 2018, 23:15:46 od Petr Krčmář »

dodo

Re:Vyroba vlastnych cipov
« Odpověď #1 kdy: 15. 07. 2018, 11:24:20 »
neni to realne. co fpga?

Radovan.

« Odpověď #2 kdy: 15. 07. 2018, 11:25:14 »
S tím napařováním ještě chvíli počkej, nejdřív musíš zvládnout výrobu waferů. Takže jako první věc zapřemýšlej o peci na tavení křemíku. Teprve až budeš mít ingot, můžeš pokračovat dál jejich řezáním a leštěním.

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 15. 07. 2018, 11:34:28 »
Googlil som aj kackoval, ale realnu ponuku na vybavenie pre vyrobu chipov som nenasiel. Od kamosov viem, ze nieco take mali na univerzite, ale to nebolo pristupne verejnosti a stalo to milion.

Myslite, je realne take nieco zohnat do 5000€? Idealne aby si clovek vedel naparit napr risk-v.
Nevim co beres, ale neber to, nebo naopak pokud je to na predpis ber toho vice, evidentne to neucinkuje. Za 5000eur se s tebou bude bavit nejaky konzultant hodinu o tom co vse potrebujes.

Kit

« Odpověď #4 kdy: 15. 07. 2018, 11:39:23 »
Zkus se podívat, zda by tvé požadavky nevyřešila nějaká hradlová pole.

dsad

« Odpověď #5 kdy: 15. 07. 2018, 12:10:43 »

O FPGA viem. Kremik som neplanoval opracovavat. Popravde, to bol len divoky napad, ze ake zariaden by sa hodilo do hackerspacu. Na strane druhej, urcite existuju laboratorne zariadenia, ktore vyrabaju prototypy.

pepa

« Odpověď #6 kdy: 15. 07. 2018, 12:24:40 »

O FPGA viem. Kremik som neplanoval opracovavat. Popravde, to bol len divoky napad, ze ake zariaden by sa hodilo do hackerspacu. Na strane druhej, urcite existuju laboratorne zariadenia, ktore vyrabaju prototypy.

Kdyz preskocime porizovaci naklady v radu desitek milionu dolaru, tak ja osobne bych do hackerspace kde bych musel chodit navleceny v bile kombineze a s respiratorem, nevlezl.

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 15. 07. 2018, 12:28:43 »
Zacni treba https://en.m.wikipedia.org/wiki/Semiconductor_fabrication_plant?wprov=sfti1
Vyroba chipu opravdu neni neco co by jsi mohl delat v nejakem hackerspace tedy pokud nemas volnych par desitek milionu.

LambdaBender

« Odpověď #8 kdy: 15. 07. 2018, 12:58:40 »
To je cypovina. Na co vyrábět vlastní cypy, v Ostravě jich přebývá  ;)

Honza

« Odpověď #9 kdy: 15. 07. 2018, 14:49:13 »
Ať ta diskuze má trochu smysl...

Co třeba zjistit, kolik by stála ta výroba za kus, pokud budu mít hotový návrh čipu? Kam s tím vlastně můžu přijít? Kolik je minimální počet, co mi můžou vyrobit? V jakém formátu ten návrh budou chtít? Atd..?
To FPGA je rozhodně dobrá rada, co když je navrženo, a otestováno, co dál?

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 15. 07. 2018, 14:56:35 »
Ať ta diskuze má trochu smysl...

Co třeba zjistit, kolik by stála ta výroba za kus, pokud budu mít hotový návrh čipu? Kam s tím vlastně můžu přijít? Kolik je minimální počet, co mi můžou vyrobit? V jakém formátu ten návrh budou chtít? Atd..?
To FPGA je rozhodně dobrá rada, co když je navrženo, a otestováno, co dál?
Vyroba za kus bude stat dle mnozstvi, technologie, narocnosti atd. Pokud mas navrh muzes si objednat konzultanta od vyrobce cipu, ktery ti da k dispozici potrebne dokumenty ktere po x mesicich vyplnovani a revizi schvalis do vyroby. Pak si domluvis mnozstvi a cenu a dle toho dostanes okno ve vyrobe, pripadne nutne investice k proplaceni.

troll

« Odpověď #11 kdy: 15. 07. 2018, 15:08:09 »

A je tu nedele a trollove nemaji co delat ... .

Petr Hejl

« Odpověď #12 kdy: 15. 07. 2018, 15:31:41 »

Ale prdlačky trollové. Dávám konkrétní nabídku: za 2 000 EUR poskytnu úvodní školení a za další 3 000 EUR dáme dohromady prototyp. Pak už jen profit. Dělal jsem i mnohem větší projekty, takže se nemusíte bát. Kontakt ani dávat nebudu, každý si ho může najít na Hlodači.

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 15. 07. 2018, 15:41:41 »

Ale prdlačky trollové. Dávám konkrétní nabídku: za 2 000 EUR poskytnu úvodní školení a za další 3 000 EUR dáme dohromady prototyp. Pak už jen profit. Dělal jsem i mnohem větší projekty, takže se nemusíte bát. Kontakt ani dávat nebudu, každý si ho může najít na Hlodači.
Za 5000 prototyp? Tak to chci videt. Prosim o SZ s kontaktem.

Kit

« Odpověď #14 kdy: 15. 07. 2018, 16:18:07 »
Dávám konkrétní nabídku: za 2 000 EUR poskytnu úvodní školení a za další 3 000 EUR dáme dohromady prototyp. Pak už jen profit. Dělal jsem i mnohem větší projekty, takže se nemusíte bát. Kontakt ani dávat nebudu, každý si ho může najít na Hlodači.

Prostě zakázkový obvod. Proč ne? Ovšem iluzorní je představa, že by si takové čipy někdo dělal doma v garáži.

Taková zakázková výroba však má smysl až od určitého počtu kusů. Dokud to nepřekročí alespoň pár desítek či stovek tisíc, tak je lepší vystačit s tím, co už je na trhu. A je tam toho hodně.

Nebude nakonec výhodnější si ten RISC-V koupit?