3D tiskárna do 20 tisíc korun

Kate

Re:3D tiskárna do 20 tisíc korun
« Odpověď #30 kdy: 27. 06. 2018, 20:42:30 »
Ale co se konstrukce týká, tak bych buď koupl prušu MK3, kvůli komunitě a podpoře, nebo kdybych stavěl tiskárnu "od píky" tak stavím něco na způsob HyperCube Evolution

Něco ve stylu Hypercube by se mi taky líbilo. Heatbed na ose Y u průši se mi navíc několikrát vymstil kvůli rozkmitání vyššího tenkého výtisku (a kolega měl podobný problém při tisku houslí)

mhi_

« Odpověď #31 kdy: 28. 06. 2018, 14:07:33 »
Da se nekde ten "3030" profil koupit v Praze/okoli ? Ze by clovek zasel na kram a odnesl si co potrebuje, stejne jako napr. hutni mateiral.

PetrM

« Odpověď #32 kdy: 28. 06. 2018, 14:40:13 »
Ale Průša je určitě super, pochybuji, že bys něco musel upravovat.

Kolega tady zrovna předělává měření teploty na Mk3. Včera měnil cívku a přestalo to regulovat teplotu, málem to začalo hořet :o Nějak se utrhl drátek u čidla teploty. Bylo to tam jenom smotaný (žádný zalisování do dutinky nebo pájení)  :-\ A to se mu před měsícem zadřel krokáč na ose X. Stroj starý dva měsíce, v provozu asi 40 hodin čistýho času  :( Takže asi tak...

Co si vlastnoručně nezfušuju, tomu nevěřím.

« Odpověď #33 kdy: 28. 06. 2018, 15:12:27 »
Když jsem na tom Maker Faire o víkendu koukal jak to Průšovi ta MK3 tiskne, opravdu klobouk dolů.
Do svého Anet A8 jsem už nacpal tolik peněz že bych za to toho průšu koupil, ale stále se to vůbec nepřibližuje kvalitou tisku. To samé moje druhá tiskárna Creality Ender-4 kterou si přestavuji na tisk nad 300 °C a sice tiskne mnohem lépe jak Anet, ale opět MK3 je jiná kategorie. A to mám všude 0.9° motory, ARM smoothieware desky s trinamic drivery, Ender už dostal prakticky celý originál E3D V6 (ale vrátil jsem se k čínskému titanového heatbrake).

Možná je to prostě kombinace slic3r a dokonalé kalibrace a té drobnosti že tam na ničem nešetří. Na těch výtiscích jsem neviděl ani ghosting/ringing, připadal jsem si že koukám na výtisk z profesionální SLA tiskárny. ... a nebo možná taky mají filament co dokáže tyto vady skrýt.

Takže bych do té MK3 šel, na internetu je spousta lidí kterým to nefunguje, ale internet tak funguje, kdo problém nemá se neozve. Pokud chcete šetřit a nevíte jestli vás to bude bavit, jděte na zkoušku do Creality Ender-3, to ale nevytiskne nic nad 240 °C, do roka koupíte MK3s/MK4 která snad bude už fungovat jak má všem.

Rhinox

« Odpověď #34 kdy: 28. 06. 2018, 15:46:32 »
U te i3 tam Prusa ma na vyber (?) "smooth PEI surface" nebo "powder-coated TXT"...

Co to je, a jakej je v tom rozdil? Vyplati se cekat na tu druhou moznost?

« Odpověď #35 kdy: 28. 06. 2018, 17:05:07 »
Nevyplatí, jedná se o povrch na tiskové podložce, respektive na tom pružinovém plechu na který se tiskne, takže kdykoli si v budoucnu můžeš koupit další s jiným povrchem.

Tady jsou rozdíly: https://goo.gl/images/uk3fJT - Ten PEI je ten levý, hladký, to je PEI páska nalepená na té podložce, ty další dva jsou nějaké nástřiky/barvy/komaxi, ale co vím tak měli problémy s aplikací.

Kate

« Odpověď #36 kdy: 28. 06. 2018, 17:31:57 »
U te i3 tam Prusa ma na vyber (?) "smooth PEI surface" nebo "powder-coated TXT"...
Co to je, a jakej je v tom rozdil? Vyplati se cekat na tu druhou moznost?

Můžu mluvit jen o tisku na PEI, ale co tak tisknu PLA a PETG - PLA výtisky drží naprosto bez problémů, PETG občas až moc a je náročnější odtrhnout je (což u Mk3 díky novému heatbedu není problém). Jediný problém je náchylnost na poškrabání. Pár dloubanců už můj PEI sheet od podebírání PETG tisků které nešly za nic chytit má, ale aby to způsobilo větší komplikace, musela bych ho nejspíš rozbít mnohem víc.

Jestli bude mít powder-coated lepší vlastnosti pro jiné materiály netuším, ale na ty dva nejběžnější nevidím důvod měnit :)

Karmelos

• 1 195
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 28. 06. 2018, 18:03:33 »
Když jsem na tom Maker Faire o víkendu koukal jak to Průšovi ta MK3 tiskne, opravdu klobouk dolů.
...
Možná je to prostě kombinace slic3r a dokonalé kalibrace a té drobnosti že tam na ničem nešetří. Na těch výtiscích jsem neviděl ani ghosting/ringing, připadal jsem si že koukám na výtisk z profesionální SLA tiskárny. ... a nebo možná taky mají filament co dokáže tyto vady skrýt.
...
Obdivuji Průšu co se mu povedlo vytvořit, a jak vyladit své výrobky. Ale s trouchou péče a ladění dokážete totéž i s jakoukoliv slušnější tiskárnou = např. Rebel a jejich klony.  Nainstalujte si Slic3r Průša edition a máte lepší základ než doma sestavovaná MK2 či 3.
A omyl je si myslet, že u průši na ničem nešetří. Právě naopak, ale to šetření mají skvěle vychytané.

Rebel a jejich klony mají také skvělou komunitní podporu. Viz rebeove.org.

Co se týče heatbedu tak PEI a podobné je jenom taková obezlička pro lenochy, stejně se za chvíli poškrábe a musíte to za draho vyměnit... Dle mne je lepší starý dobrý kores a několik skleněných podložek na svorkách. Mě na tom slušně drží ABS, PLA i PetG...
ph

Gréta je nejlepší.