Enterprise desktop

milujilinux

Re:Enterprise desktop
« Odpověď #45 kdy: 03. 06. 2018, 22:36:42 »

Tak to jo, kdyz se treba clovek podiva na vyvoj poslednich Widli, tak hned ma pocit, ze v tom maji nejaky system a maji to skvele zorganizovane. Treba jak kazdy velky upgrade odinstaluje ovladace na kdeco a k tomu pulku aplikaci. To hned uzivatele ujisti, ze dali sve penize te spravne firme. Ostatne vynucovani upgrade Widli 7 na 10 horem dolem, kdy soudruzi ani nebyli schopni zjistit, jestli 10 na danem HW muze bezet, take byla lahudka. Lidi se pak shledali se zatuhlym systemem nebo jim chybela pulka ovladacu, takze se treba ani nedostali na Internet, aby si tam overili, ze upgradovany ovladac na sitovku fakt neexistuje. System, soudruzi, system, je zakladem vseho.

Nešiřte lži! Půlka aplikací nikomu nemizí, ovladače to neodinstaluje, spíš je nahradí (ano občas těmi co nefungujou).
Problémy linuxu na desktopu jsou stále stejné. Málo profi komerčního SW, malá podpora výrobců HW, nejednotný systém šíření aplikací (flatpak, snap, appimage, rpm, deb ...), stále narážím na různé drobné bugy. Linux na desktopu jde sice dopředu, ale moc pomalu. Pokud neděláte multimédia, nehrajete nejnovější hry, nepotřebujete specializovaný SW, tak linux na desktopu docela ujde.

Uvidíme, ChromeOS bude moct spouštět plné linuxové aplikace, třeba to přiláká více vývojářů.
Tak jestli se něco poškodí nebo nahradí nefunkčnim tak je to pro uživatel skoro jedno. Můj případ z poslední aktualizace Windows 10:

- na Lenovo notebooku přestala fungovat regulace jasu lcd. S generickým ovladačem  který má bohužel malé rozlišení na docku jde, s inteláckým ne. Před aktualizací ok.
- druhý dell trpí náhodnou modrou smrtí, před aktualizací ok
- problém s Nod antivirem. Oficiálně nahlášená věc kterou Eset řeší s Microsoftem. Stačí jim zavolat a poví co se děje.
- problém účetnictví 6k které aktualizace znefunkčnila - už opraveno výrobcem
- po aktualizaci nutno přeinstalovat print2pdf. Ano, je to starý program, ale náhradu nemám a aktualizace ho poškodí.

... tak že za mě uvažuji o Windows7.

milujilinux

« Odpověď #46 kdy: 03. 06. 2018, 22:43:17 »
Navic vetsina uzivatelu W10 skoci Microsoftu na zalozeni Live uctu pri instalaci (i power user casto prehlidne to ze to lze preskocit), kdy se navic souhlasi s tim ze Microsoft muze zpracovavat uzivatelske dokumenty, poznamky, rucne psane i hlasove, kontakty, zpravy atd...
Pokud je na jedné z obrazovek velkým písmem napsáno "Odesílat diagnostická data do Microsoftku" a někdo vybere možnost "úplné" s jasným popisem co se bude dít tak je to negramot. Když někdo nečte tak to je pak těžké a rozhodně to neni chyba os. Je na výběr a stačí kliknout o položku níž. To je celé.

A co se týká toho účtu tak zase stačí číst. Nevim kdo je "power user", ale jestli nenajde jak se přihlásit bez live účtu na dvě kliknutí tak je to bl-.

« Odpověď #47 kdy: 03. 06. 2018, 23:09:04 »
Ja uz som si povedal, ze nebudem dokola zasierat diskusie svojimi prihodami s tymi windows 10 ale neda mi nenapisat aspon poslednu zalezitost...  ;D  updater sa znova nejako v pozadi bez infa rozbehol a skontroloval si ci je volne miesto na disku (128GB sdd) a zacal stahovat najnovsiu sracku... a medzitym som ja neznaly situacie dal v steame presunut nejake hry tiez na to ssd aby sa mi rychlejsie nacitali... a kedze mam pomaly net, tak sa tie hry nakopirovali skor... lenze ten updater s tym neratal a nestihol stiahnut cely update... takze teraz je ssd zadrbane uplne a updater nemoze dokoncit stahovanie ani spustit update systemu... a vzdy ked widly zapnem tak zacne vrieskat, ze je plny disk a, ze potrebuje uvolnit miesto -> takze aby som odinstaloval nejake zbytocne programy... a kedze hry mam skrz steam, tak na vyber mam len tie windows sracky ako candy crush a pod. windowsacke aplikacie ktore nejde odinstalovat a ktore som ani v zivote nespustil... takze patova situacia, a chudak updater nevie co dalej... normalne sa mi chce smiat z tejto sracky - > a toto niekto dokaze obhajovat... :D :D :D :D necham to tak, ze ako dlho to vydrzi - samozrejme staci presunut hry z ssd na hdd a nechat chudaka nech si to vsetko updatne, ale naco by som to robil ? Aspon viem, ze hovado v pozadi nic nestahuje... :D :D :D :D
Vy ste windowsáci, ja už nie... Čo bolo, to bolo. Terazky som Linuxák.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 03. 06. 2018, 23:16:16 »
Tomu ovšem musí předcházet samotné zprovoznění internetu. Nedávno tu bylo velmi výživné téma kde se nějaký chudák pokoušel používat WiFi kartu ... ten rozhodně problém řešil a nikdo neporadil nic záchraného.

Problemy s wifi kartou jsem mel naposledy nekdy pred deseti lety, v dobe Madwifi driveru. Obcas mivaji lidi problemy s Broadcomem, protoze tahle fabrika je banda kretenu.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #49 kdy: 03. 06. 2018, 23:21:55 »
- na Lenovo notebooku přestala fungovat regulace jasu lcd.

Aha, jsem zrovna nedavno koukal na Lenovo, kde nesel regulovat jas.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #50 kdy: 03. 06. 2018, 23:24:19 »
Pokud je na jedné z obrazovek velkým písmem napsáno "Odesílat diagnostická data do Microsoftku" a někdo vybere možnost "úplné" s jasným popisem co se bude dít tak je to negramot.

Potiz je, ze Widle neustalym otravovani vselijakymi hlaskami naucily lidi vse bezmyslenkovite odklepavat. Zacalo to s XP s jejich bublinami a dorazila to Vista s UAC. Kdyz pak clovek mel firewall, jako ZoneAlarm, tak uz se z nej stal totalni flegmatik, ktery klika yes, yes....

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #51 kdy: 04. 06. 2018, 06:15:54 »
Tomu ovšem musí předcházet samotné zprovoznění internetu. Nedávno tu bylo velmi výživné téma kde se nějaký chudák pokoušel používat WiFi kartu ... ten rozhodně problém řešil a nikdo neporadil nic záchraného.

Problemy s wifi kartou jsem mel naposledy nekdy pred deseti lety, v dobe Madwifi driveru. Obcas mivaji lidi problemy s Broadcomem, protoze tahle fabrika je banda kretenu.

ne nadarmo se oznacuji distribucni turisti - proc asi, protoze neco nefunguje a nejsou schopni si to opravit a upravit k obrazu svemu

za poslednich 5 let jsem instaloval na celkem asi 5 stroju rekneme 20 hlavnich distribuci, po instalaci nejela wifi ani na jedne ! jediny pripad kdy wifi vzdy jela bylo nabootovani live dvd knoppix .. mozna je to ten problem s broadcom, pak jsou ale tyhle wifi karty hodne rozsirene a mne jako koncaka tohle vubec nezajima, to uz melo byt davno vyresene komunitou (jeste ze az na jeden stroj mam vsude i ethernet).

Zakladni rozdil aspon pro mne je ze kdyz neco nefunguje/rozbije se, na windows to umim opravit a rychle, na linuxu jsem nekdy v koncich a je to nad me schopnosti (i kdyz umim googlit i anglicky)

a s temi plnotucnymi linux aplikacemi na chromeOS bych tak moc nejasal - ono se podle mne v plne krase ukaze ze pokud nebudou snaps, flatpacks, appimages tak se na to lidi vykaslou (dependency hell) a radeji si stahnou app z google play store byt nebude mit tolik funkci, vetsina stejne pouziva jen zakladni funkce v dane aplikaci

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #52 kdy: 04. 06. 2018, 08:34:43 »
za poslednich 5 let jsem instaloval na celkem asi 5 stroju rekneme 20 hlavnich distribuci, po instalaci nejela wifi ani na jedne ! jediny pripad kdy wifi vzdy jela bylo nabootovani live dvd knoppix .. mozna je to ten problem s broadcom, pak jsou ale tyhle wifi karty hodne rozsirene a mne jako koncaka tohle vubec nezajima, to uz melo byt davno vyresene komunitou (jeste ze az na jeden stroj mam vsude i ethernet).

A jak ma komunita resit Broadcom, ktery odmita jakoukoliv formu spoluprace a veskere ovladace existuji leda diky reverse engineringu?? Tohle musite resit vy tim, ze se Broadcomu vyhnete jak cert krizi. To je ostatne dobry napad i tehdy, kdyz mate Widle.

dustin

« Odpověď #53 kdy: 04. 06. 2018, 09:37:51 »
Hm, zas tak často se s nefunkční wifi na instalačním live obrazu nesetkávám. Pro live flešku používám obvykle poslední verzi mintu, tedy LTS ubuntu. Vlastně už si nepamatuju, kdy něco zásadního nefungovalo.

ttxx

« Odpověď #54 kdy: 04. 06. 2018, 09:55:14 »

ne nadarmo se oznacuji distribucni turisti - proc asi, protoze neco nefunguje a nejsou schopni si to opravit a upravit k obrazu svemu

Zakladni rozdil aspon pro mne je ze kdyz neco nefunguje/rozbije se, na windows to umim opravit a rychle, na linuxu jsem nekdy v koncich a je to nad me schopnosti (i kdyz umim googlit i anglicky)

a s temi plnotucnymi linux aplikacemi na chromeOS bych tak moc nejasal - ono se podle mne v plne krase ukaze ze pokud nebudou snaps, flatpacks, appimages tak se na to lidi vykaslou (dependency hell) a radeji si stahnou app z google play store byt nebude mit tolik funkci, vetsina stejne pouziva jen zakladni funkce v dane aplikaci

: normalni clovek nepotrebuje flatpacks a spol...
nefunguje na hype a funguje na .deb co je debian format, funcknej 20 let ne hype flatpack a spol

linux na chromebook bude zaozen na debianu tak budou nativne fungovat deb
na co netreba linux app tam netreba nic instalovat, jelikoz web aplikace i offline funguji na chromebooks, na zvysek plne staci android + bude ta linux podpora pro debian

« Odpověď #55 kdy: 04. 06. 2018, 09:56:14 »
@Jiří Eischmann u me reakce o LTS slo o to ze jde realne o jiny pristup nez Fedora, tam i kdyz se tvaris jinak, velmi casto  bugreportu je zaver resen "tato verze Fedory uz neni podporovana, zavirame" ;-)

To, že se hodně bugreportů nevyřeší, neznamená, že se bugy neopravují. Já můžu mluvit za desktop a třeba u GNOME je hodně správců balíčků také vývojáři v upstreamu a často sledují jenom upstreamovou bugzillu. Opravují chyby v upstreamu a pravidelně uvolňují opravné verze jako aktualizace ve Fedoře, aniž by třeba bugy v RH bugzille řešili. Mně osobně se ten přístup moc nelíbí, protože uživatelé jsou obecně odkazováni na RHBZ a pak jim to dává zdání, že ty bugy nikdo neřeší.

Ale obecně jsem nepotkal mnoho upstreamových vývojářů, kteří by si stěžovali, že by jejich software byl ve Fedoře špatně spravovaný. Tím ale nechci říct, že se to nestává. Třeba teď řeším, že QGIS má už 3 měsíce novou verzi a vývojář neodpovídá a neaktualizuje na ni ve Fedoře. Rozdíl je v tom, že v distribucích jako Fedora nebo Debian je toto problém a dřív nebo později se to řeší. Dívám se, že v 18.04 LTS je ta samá verze jako ve Fedoře. Jenže ta má poslední aktualizaci ještě z Debianu, s největší pravděpodobností nemá v Ubuntu svého správce a zůstane tak netknutá dalších 5 let až do EOL bez ohledu, kolik upstreamoví vývojáři vydají oprav. A takto to je s tisícovkami dalších balíčků v Ubuntu. Pamatuji se, jak nás to frustrovalo, když jsme dělali knížky o Ubuntu. Třeba překlady se jednou naimportovaly a zůstaly tak 5 let. A my mohli jen brečet, že nám uživatelé píší, že ten systém z knížky není pořádně přeložený do češtiny.

Neber to jako nějaký bashing Ubuntu. To má samozřejmě i své silné stránky, ale zrovna toto mezi ně nepatří a proto pro mě jako grál stability není, pokud neberu stabilitu pouze jako neměnnost.

J.V.

« Odpověď #56 kdy: 04. 06. 2018, 10:18:10 »
Kdyby mel linux desktop jenom HW problemy tak by se to dalo prekousnout, je to logicke, nemuzou podporovat vse a pri enterprise nakupu hardweru by se to zohlednilo a vyskladalo to, co bezi bez problemu.

Bohuzel hlavni problem linuxoveho desktopu je prave desktop a jeho roztristenost. Musite mit knihovny vice prostredi, minimalne GTK a QT. A uz zacina prvni problem, ze sebelepsi skiny nezaruci rovnaky vzhled aplikaci. Co je mi znamo tak neexistuje aplikace kde si uzivatel muze zvolit jestli chce GTK nebo QT verzi, je jenom na jednu. A pak neni divu ze vyhravaji aplikace napsane pres Electron s webovym UI, protoze ta bude vypadat stejne na vsech desktopovych mutacich a navic i na windowsu ci macos. Dan je pak ze mate v systemu 5 verzi chrome a ti nejakou tu RAM spapaji...

Kdyz to takhle pujde dal (a pujde, protoze nejlepsi programator je liny programator a sahne po Elektronu) tak se na klasicky desktop budeme moci vybodnout a mit jen nejaky zakladni window manager pro Xwin nebo Wayland a je vymalovano. Tedy moc neni, napriklad ve Waylandu nemate unifikovanou spravu fontu, aliasingu atd. Kazda apka si to musi resit po svem a tedy i poresi - vyserou se na to a daji Electron.. Detto HiDPI, vice zvukovych karet, vice kamer... Je to nocni mura.

« Odpověď #57 kdy: 04. 06. 2018, 10:26:43 »
Bohuzel hlavni problem linuxoveho desktopu je prave desktop a jeho roztristenost. Musite mit knihovny vice prostredi, minimalne GTK a QT. A uz zacina prvni problem, ze sebelepsi skiny nezaruci rovnaky vzhled aplikaci.

Muzes to vnimat jako probelm. Ale staci se podivat na Win a Mac a uvidis snad jeste vetsi divocinu... (O tom, jaky chlivek trebas MS udelal v technologiich pro vyvoj UI ani nemluvim. Proti tomu je schizma gtk vs. qt jasna a prehledna zalezitost.)

« Odpověď #58 kdy: 04. 06. 2018, 10:27:46 »
Vzhledem k tomu, že aplikace na Windows jsou vzhledově výrazně víc roztříštěné než na Linuxu a přesto mají Windows >80 % trhu, bych to za nějakou výraznou překážku úspěchu Linuxu na desktopu nepovažoval.

Jinak jaký je rozdíl ve správě fontů a antialiasingu mezi Waylandem a Xorgem? AFAIK si tohle řeší grafické frameworky, které můžou sdílet nastavení třeba skrze Fontconfig a to bez ohledu na to, jestli běží na Waylandu nebo X.

peklo

« Odpověď #59 kdy: 04. 06. 2018, 10:30:54 »
Hlavní problém linuxu na desktopu je absence kruťáka, šéfa, co vrazí programátorovi péro do zadeke, až začne kvičet jako prase na líbánkách. Takže vývoj probíhá nesystematicky a stylem, já spravuju tohle zatímco Ferda rozbíjí tamto.

Tak to jo, kdyz se treba clovek podiva na vyvoj poslednich Widli, tak hned ma pocit, ze v tom maji nejaky system a maji to skvele zorganizovane. Treba jak kazdy velky upgrade odinstaluje ovladace na kdeco a k tomu pulku aplikaci. To hned uzivatele ujisti, ze dali sve penize te spravne firme. Ostatne vynucovani upgrade Widli 7 na 10 horem dolem, kdy soudruzi ani nebyli schopni zjistit, jestli 10 na danem HW muze bezet, take byla lahudka. Lidi se pak shledali se zatuhlym systemem nebo jim chybela pulka ovladacu, takze se treba ani nedostali na Internet, aby si tam overili, ze upgradovany ovladac na sitovku fakt neexistuje. System, soudruzi, system, je zakladem vseho.

Nešiřte lži! Půlka aplikací nikomu nemizí, ovladače to neodinstaluje, spíš je nahradí (ano občas těmi co nefungujou).
Problémy linuxu na desktopu jsou stále stejné. Málo profi komerčního SW, malá podpora výrobců HW, nejednotný systém šíření aplikací (flatpak, snap, appimage, rpm, deb ...), stále narážím na různé drobné bugy. Linux na desktopu jde sice dopředu, ale moc pomalu. Pokud neděláte multimédia, nehrajete nejnovější hry, nepotřebujete specializovaný SW, tak linux na desktopu docela ujde.

Uvidíme, ChromeOS bude moct spouštět plné linuxové aplikace, třeba to přiláká více vývojářů.
No já můžu potvrdit výše zmíněné. Za poslední týden 3 PC zresetované nastavení sítě, 2 PC po upgrade pouze black screen po přihlášení, odinstalované ovladače GK, nebo sítové karty... Po této zkušenosti blokujeme Windows update, jelikož nám to nadělalo pěknou neplechu, stejně jako každý jiný Windows update.

Jasně, bugy linux má, stejně tak jako windows, ale narozdíl od widlí, se ty bugy opravují...

2 roky už jedu na desktopu Debian, 2 měs. jsem narozdíl od widlí nemusel systém restartovat (poslední restart jsem prováděl z důvodu upgrade jádra) a všechno co potřebuji, mi tu funguje...