Internet na samotě u lesa

Sten

Re: Internet na samotě u lesa
« Odpověď #45 kdy: 10. 03. 2011, 13:59:52 »
Ad Kabel - pořád nechápu jak to probíhá s tím, že bych si kabel vykopal sám. Máte s tím někdo zkušenosti? Dejme tomu, že si položím optický kabel k tomu Telecom budníku. Pokud tam bude ale metalika, budu potřebovat nějaký převodník (asi) z elmag -> optiku, nebo ne? Pokud tam bude optika tak asi nebudu potřebovat nic jenom nějaký rozbočovač (??). Potřebuje nějaký takový prvek napájení? Kolik by eventuelně "sežral". Dalo by se na to využít autobaterie se solárním dobíjením? El. drát tam tahat by bylo přísliš komplikovaný.
Jak se k tomu celému staví O2. Mám takový dojem, že narozdíl od ČEZ chce mít ve vlastnictví a údržbě kabely až do domu, nebo se mýlím - jenom do budníku a zbytek je mu fuk - neznáte někdo podrobnosti?

Pro kabel budete potřebovat územní rozhodnutí a pro územní rozhodnutí budete potřebovat uvalit věcné břemeno na pozemek. Pro tu fotovoltaiku bude potřeba stavební oznámení (plus věcné břemeno, pokud chcete být majitel), ale nevím, jak s tou autobaterií — viz dále.

Pokud je to ADSL, je to metalika. Budete potřebovat ADSL modem pro Ethernet a převodník Ethernet-optika, případně, pokud se něco takového vyrábí, jenom ADSL modem pro optiku. Kolik to žere, nevím, řekl bych že tak 20 W. Autobaterii byste na to využít mohl, ale sehnat povolení na to ji tam umístit bude složité, protože je to nebezpečné životnímu prostředí. Lepší by byla zapečetěná baterie nebo nejlépe rovnou nějaký solární napájecí systém (panel + baterie + 12 V konektor).

Z mé zkušenosti vám O2 dá přípojku tam, kde si řeknete, a co s tím děláte dál, je jim celkem jedno (pokud tedy nevytváříte odbočky nebo tam nepouštíte proud). Ale takhle se chová v Plzeňském kraji, u vás to klidně může být jinak.

Jiří Líbal

« Odpověď #46 kdy: 10. 03. 2011, 19:31:39 »
Ad Kabel - měl se jsem spíš na mysli, že ADSL modem by byl až u mě. Já bych jenom jakoby "prodloužil" ten telefoní kabel. A jde mi o to, jestli pokud tam je vyvedena metalika se to dá "nastavit" optikou, nebo tam musí být nějaký aktivní prvek a v případě že ano, jestli by tetno prvek mohl být napájen pomocí nějakého uceleného solárního systému (bez nutnosti zapojovat ještě el. přípojku).
V případě že by tam byla vyvedena optika, tak jak by se napojilo to "prodloužení".

Mysak

« Odpověď #47 kdy: 10. 03. 2011, 19:40:42 »
Statelit jsem kupoval v akci, ale ta byla platna jen do konce zari, takze je to kolem 12 tisic + 2100 aktivacni poplatek. Aktivacni poplatek trosku kompenzuje fakt, ze prvni mesic mate zdarma a je jedno jakou rychlost si vyberete. Rychlost lze menit prubezne. Proste si jen predplatite na dalsi mesic bud vyssi rychlost, nebo nizsi a je to. Jinak co se tyka rychlosti a FUPu, tak jsem se te rychlosti take obaval. Mame predplaceny druhy tarif (512 kbps / 96 kbps) a ikdyz se clovek dostane mesicne ke 3-4GB tak je to stale pouzitelne.

Datove narocnejsi prenosy (stahovani, updaty a dalsi) je vhodnejsi nechat na noc. Z vlastni zkusenosti ale musim rict, ze ikdyz to bylo pomale, tak jsem byl schopen dokoncit instalaci windows (pres telefon jsem otce navedl na nainstalovani - sitova karta se nastesti chytla v zakladni instalaci) na dalku pres vnc, vcetne stahovani OOo a dalsiho SW. A to probihala instalace od 16:00 do zhruba 22:00 coz je podle astry presne pres oblast nejvyssiho vytizeni.

Ono hlavni je, aby si clovek zvykl na delsi odezvu. Proste kliknete na odkaz, tak vterinu se nic nedeje a pak se vam nasype do prohlizece cela stranka. Jak rikam, u nas to byla nejjednodussi moznost. Jsem na tom jako vy. Signal na GSM staci jen tak tak na telefonovani (stejne to kazdou chvili vypadne, pokud nejsem venku na zahrade) nejblizsi WIFI je 4km daleko, pres zalesneny kopec a s kyslikama to vypadalo tak, ze ikdyz na lince bylo dlouhou dobu funkcni ISDN, tak ohledne ADSL neprojevili za 7 let ani pokus o mereni, jestli to alespon trosku pujde.

Marek

« Odpověď #48 kdy: 10. 03. 2011, 21:39:57 »
1. Tu wifi bych nezavrhoval. Rikal jste že poskytovatel má na kostele pouze jednu 2,4Ghz všesměrovnou anténu? To se mě zdá dost málo my máme kostely ověšený jak 2,4G tak 5Ghz sektory. Na vašem místě bych zkusil kontaktovat poskytovatele at změří signál přes les. Pokud něco naměří tak v případě že by se na kostel dala parabola (síto) a k vám také tak by 3km a les nemusely být problém. Co nějaký soused ten nevidí na kostel? Jakýkoliv soused na kterého vidíte...
Minulý týden jsme takto dělali přeskok. Pan se domluvil se se sousedem a my jako poskytovatel jsme vybudovali přeskok.

2. ad satelitní internet. Videl jste tento prehled? Hledal bych nejvýhodnější nabídku cena - rychlost
http://www.internetprovsechny.cz/satelitni-internet-pro-vsechny/

3. Rikal jste ze dáte nakres situace tak sem s ním prosím

4. na optiku pres sloupy CEZ zapomente. Nedovoli tam nic vesit

Mysak

« Odpověď #49 kdy: 10. 03. 2011, 22:00:15 »
Zajimavy prehled. O Tooway jsem take uvazoval, ale myslim, ze me odradili dve veci. Za prve meli podivne hodnoty ping (fyzika a rychlost svetla se oblnout neda) a celkove se mi jejich "mereni" zdalo zkreslene. A druha a to zavaznejsi vec je ta, ze kdyz clovek presahne jejich FUP, tak ho proste bez milosti odpoji. A jeste je to myslim rozpocitane. Neni to tak, ze cely limit stahnete treba za dva tydny, protoze dalsi dva nebudete doma, ale limit je delen poctem tydnu a mate limit na tyden. Uz si take presne nevzpomenu jak to bylo. Blizsi info budou mit na webu.

A2C je sice pomalejsi, ale ve vysledku je jedno kolik stahnete Rychlost vam sice omezi, ale pripojeni budete mit stale. Popravde je to na uzivateli jakou variantu si zvoli. Za sebe jsem zvolil zarucene pripojeni po cely mesic, protoze co si budem povidat. Limit 1200MB u nejlevnejsiho tarifu se na mail a komunikaci zda dost, ale staci pocitac se zapnutou automatickou aktualizaci a mate to za chvili pryc.

« Odpověď #50 kdy: 10. 03. 2011, 23:19:59 »
Právě kvůli repeaterům mě napadlo táhnout to přímo po 230V~,
Jako vtip dost dobrý :-) a kolk si myslíš že tam budeš mít voltů po 100 metrech 180V ??
A ještě bych chtěl vidět revizáka který by to povolil jen tak mezi řečí :-)

« Odpověď #51 kdy: 10. 03. 2011, 23:31:26 »
Ještě co se týče optiky já ji mám zakopanou v zemi   nejdelší vlákno mám asi 800m.Podařilo se mi sehnat  MM vlákno za nějakých 19 Kč/m .Tak jestli máš možnost to prostě kopnout do země tak bych asi do toho šel samozřejmě je třeba použít chráničku .JInak převodníky mám od TP linku opt/metalika na 1Gb a máme takhle zasíťovaných 12 domů převodník má každý doma a druhé konce končí u mě ve sklepě u switche.A co se týče svárů jsem si je dělal sám půjčení celého aparátu mě vyšlo asi na 3 tkč ale udělal jsem toho víc a nechal si to tak yzaplatit tak se mi to relativně vrátilo.

Jiří Líbal

« Odpověď #52 kdy: 11. 03. 2011, 09:05:17 »
Ad Satelit - Jo jo ten přehled moc dobře znám. Já sem byl spíše právě nakloněn Tooway narozdíl od A2C. Ale je pravda, že podbrobně jsem podmínky nečetl. Psal jsem jim e-mail, ale ani neodpověděli. Ještě se zkuším podívat co poskytujou ostatní evropské státy, jestli by to nebylo výhodnější. Nevíte někdo, jestli mohu využívat např. němecekého poskytovatele satelitního internetu u nás. Nemyslím tím technicky ale právně, jestli to není nějak omezený třeba ze strany ČTU nebo kdo to má na starosti.
Ad Kostel - jedu se tam dneska podívat, jak je to s těma anténama. Jinak když tady běhám po lese s PDA tak mi to obecní síť z kostela najde. Ale je pravda, že je to místě kde okem vidím kostel, případně kousek stranou. Nevím jak skrz ty stromy by se to prostřelilo. Odpoledne dám někam nákres.

jirka

« Odpověď #53 kdy: 11. 03. 2011, 13:23:47 »
U toho wifi se nemusíte spoléhat jen na přímou viditelnost, nemusí být vždy nutná. Zkuste se raději domluvit s tím místním bezdrátovým ISP na změření signálu. Wifi signál je totiž schopný se částečně ohnout přes překážku, stačí zkusit namířit anténu kousek nahoru nad problematický kopec/les. Pokud budete připojený sám přes směrové antény, tak nebudete sdílet médium s dalšíma a nebudete jim vadit jako případný skrytý uzel.

Marek

« Odpověď #54 kdy: 12. 03. 2011, 10:26:17 »
Tak jak to vypadá s tím kostelem?
A co nákres?

Mysak

« Odpověď #55 kdy: 12. 03. 2011, 13:43:53 »
Ted jeste koukam na instalaci Tooway (http://www.parabola.cz/clanky/3590/instalace-satelitniho-internetu-tooway/). Nutnost pouzivani spektralniho analyzatoru a dalsiho vybaveni primo vylucuje mocnost si satelit od teto spolecnosti nainstalovat sam. Takze pouziti kdekoliv znamena nove zaplacenou instalaci od autorizovane firmy.

Naproti tomu instalace astra2connect (http://www.ses-astra.com/business/en/support/media-library/Audio-Visual/index.php) spociva v pribliznem nastaveni smeru a pripojeni sluchatka na Tx kabel. Pokud si to jednou zkusite, tak opetovne nastaveni paraboly na spravny smer je otazka 5 minut.

jfeg

« Odpověď #56 kdy: 31. 03. 2011, 11:30:40 »
jak jsi pokrocil s pripojenim  ?

butes

« Odpověď #57 kdy: 05. 04. 2011, 00:03:55 »
Asi to dopadlo na krumpáč:) ;D

Jiří Líbal

« Odpověď #58 kdy: 08. 04. 2011, 10:52:17 »
Zatím stále hledám řešení. Teď jednám s O2 ohledně kabelu. Z jejich strany je to příliš nakládné. Pokud si na vlastní náklady přitáhnu kabel k jejich UR tak mi internet zřídí. Kabel si mohu buď přitáhnout po vlastních sloupech, v zemi nebo po sloupech ČEZu, ale záleží jak se k tomu teď postaví ČEZ.
WiFi se tu nechytá. Půjčil jsem si 24db síto a nejbilžší signál je cca 200 m od baráku a to je duben, kdy stromy ještě nejsou pořádně zelený.
Každopádně všem děkuji za pomoc a omlouvám se, že jsem nemohl včas reagovat.

« Odpověď #59 kdy: 08. 04. 2011, 10:57:05 »
S tím ČEZem bych viděl moc bledě.Ale kdyby náhodou svolili tak určitě napiš.JInak držím palce v jednání M