Dobrý den, měl bych dotaz ohledně připojení k internetu v odlehlé lokalitě. Možnosti jsou velmi omezené a rád bych věděl co se jeví jako nejrozumnější postup. Mám následující možnosti, ale nedokážu u všech odhadnout finanční náročnost. Jedná se o připojení domácnosti, takže počáteční výdaje by něměli být nějak astronomické.
1. Satelitní připojení s počateční investicí do zařízení cca 10 až 12 tisíc:
1.1. astra2connect za 650 kč s rychlostma 256/64 s FUPem uplatňovaným ve špičce (18-24h) po 0,5 GB stažených dat ale jinak neomezenými daty.
1.2 tooway od INTV s rychlostí 3,6Mbps/256kbps s měsíčním limitem dat 2,4GB za podobnou cenu (cca 750Kc)
2. Kopat kabel cca 500 m k místu, kde má telecom natažené dráty. Bohužel nevím jak daleko bych byl od ústředny. Technik mi řekl, že by se muselo ADSL vyzkoušet, že někde běží dobře i dál než 4km od ústředny a někde hůř i po 1,5km. V tomto případě bych se chtěl hlavně zeptat jaký kabel zakopat a kolik by tak asi stál. Kopal bych to svépomocí, s pozemky by neměl být snad takový problém
3. Bezdrátový spoj na věž kostela do obce. Přímá vzdálenost je cca 2,6km, ale není zde přímá viditelnost kůliva vzrostlým stromům. Muselo by se tedy použít zařízení na vysokém sloupu, nebo nějaké silné směrové, kterému by ty stromy nevadili (ovšem pokud nějaké vůbec existuje).
4. Internet via mobilní operátory je celkem nereálná záležitost. Je tu velmi slabý signál od všech třech operátorů. Zkoušel jsem O2, Vodafone i T-mobile a rychlost se pohybuje od 20kbsp do 40kbps, spojení je velmi nestabilní a často padá. EDGE ani CDMA či jiná technologie tu pokrytí nemá vůbec a v nejbližší době ani mít nebude.
Do jaké varianty by jste doporučili investovat. Satelitní technologie by byla nejjednoduší, ale limit dat je nastaven dost nízko. Vzhledem k tomu, ze tu není ani pořádný TV & radio signál nebylo by špatné internet využívat i pro stremování radii občasného kouknutí na TV a využití VoIP.