Chytrému napověz. Změny mají být v ZOK a dlouho se chystá (a zatím neprošel) zákon veřejné prospěšnosti (jeho pracovní název se s dobou a s návrhy na jeho znění mění). Poměrně nepodstatná věc směrem k mému komentáři. Jeho meritem bylo upozornit, že pojem "neziskovka" je trochu zavádějící a v lidech evokuje, že ta firma nemá být v zisku (ale ve ztrátě), což je nesmysl, protože pak by neměla peníze na svoji činnost.
Snažil jsem se. Ale předpoklad byl zřejmě chybný. Takže to hloupému řeknu natvrdo. Česká legislativa nezná pojem „neziskovka“. Takže o něm sice básníte hezky a snažíte se vyvolat dojem, jak tomu rozumíte, ovšem celé to troskotá na té prkotině, že jste si vybral špatné slovo.
Váš klasický způsob argumentace. Já napíšu, že firma je založená za tím účelem, aby přinášela majitelům zisk. Vy začnete oponovat nesmyslem, že i neziskovky musí majitelům přinášet zisk, abyste to v další větě popřel a vrátil se k tvrzení, které jsem napsal i já.
Ze zákona nemusí žádná firma přinášet majitelům zisk, ze zákona musí být firma pouze zisková. Může dlouhé roky 100 % zisku reinvestovat a velmi často se to děje.
Majitelé si o účelu jimi založené korporace mohou rozhodnout sami, pouze to nesmí být v rozporu se zákonem. Zákon nijak nezakazuje, že by účelem firmy nemohlo být přinášet zisk majitelům. Takže vaše argumentace zákonem je nerelevantní a nadále platí, co jsem psal, že firma je založená za tím účelem, aby přinášela majitelům zisk. Třeba kolega v práci je spoluvlastníkem s. r. o., jehož účelem je správa společného baráku – dělá přesně to, co se obvykle řeší SVJ. Nikdo tomu s. r. o. neříká firma, protože není založena za účelem, aby vlastníkům přinášelo zisk.
Tak si ty smlouvy přečtetě. Nic nezapovídají. Se ziskem může obchodní společnost naložit tak, že ho vyplatí majitelům nebo uloží do firemních fondů. Každá společnost má toto pravidlo určené. CZ.NIC určil, že se bude jednat o fondy. Fondy ale neznamenají to, co si MYSLÍTE. Fond je buďto účelová, nebo neúčelová, daňově aktivní nebo neaktivní hromádka. Co se stane s penězi z fondu pak rozhoduje právě určení fondu a vedení společnosti, případně valná hromada. Pravidla CZ.NIC nijak neomezují nakládání s fondy. Tedy - stanovy jim nic nezapovídají, jen méně znalí lidé, když si to přečtou, tak nabydou takového DOJMU.
Takže fondy znamenají to, co si myslím. Proč zase spekulujete o něčem, o čem nic nevíte? Za prvé, činnost CZ.NIC nevymezují žádné smlouvy, ale stanovy sdružení. Za druhé, není pravda, že „pravidla“ CZ.NIC nijak neomezují nakládání s fondy. Naopak, stanovy v bodě 47.2 vymezují, jaké fondy je možné zakládat – a kupodivu (vašemu) je tam uvedeno, že „pravidla jejich tvorby a způsobu použití korespondují s činností sdružení, schválenou koncepcí a účelem sdružení“.
To co píšete Vy platí v neziskovkách. Zájmové sdružení právnických osob není neziskovka a toto omezení se jich netýká. Prosím ověřte si to, není to nic těžkého - přečtete si krátké definice zspo, pak jejich stanovy, pak si přečtete co jsou fondy (a že se s nimi dá nakládat prakticky jakkoliv) - a jste u cíle.
Ano, to, co jsem napsal, je definice neziskovky. Z. s. p. o. obecně neziskovka není, ale stanovy CZ.NIC tato omezení mají, proto je i CZ.NIC neziskovka. Postupujte podle vašeho návodu a třeba to pochopíte.
1600 bylo na začátcích, pak byla cena nižší, ale ne tak směšná, jako dnes. Systém registrátorů nepovažuji za dobrý. Nepřinesl vůbec nic, kromě zdání konkurence. Ve skutečnosti se na stejném úkonu (registrace, obnovení, aktualizace informací) musí uživit víc osob v řetězci. Zákazník mnohdy řeší hodiny "u koho doménu má" a "kdo mu ji převede" nebo "změní" nebo co vlastně potřebuje. Tyto komplikace dřív nebyly.
Já jsem to sem nechtěl tahat, protože slovo „komunismus“ se stále používá jako kladivo na čarodějnice a urážka, a obvykle pak jde věcná debata stranou. Takže tady s vámi celou dobu o té vaší komunistické revoluci v CZ.NIC diskutuju a důsledně se slovu komunismus vyhýbám. Spíš jsem si myslel, že ty nápady jsou váš vlastní vynález, že to není snaha systematicky myšlenky komunismu aplikovat na CZ.NIC. Když jste nejprve přišel se znárodněním CZ.NIC, aby zlí kapitalisté nevysávali „nadhodnotu“ z ubohých vlastníků domén, říkal jsem si, že je to náhoda. Když jste přišel s tím, že pro posouzení to, zda to dobře funguje, nestačí vidět vstupy a výstupy, ale musíte mít detailní přehled o tom, co se děje uvnitř, bylo to už velmi nápadné. Ale když jste teď přišel i s tím, že konkurence nemá žádný vliv na ceny (to, že je dneska cena směšná a před startem systému registrátorů nebyla samozřejmě se systémem registrátorů vůbec nijak nesouvisí, to je jen náhoda, že) a přináší jenom další náklady v podobě nejednotnosti – to už nemůže být náhoda. Takže pokud jste na to všechno přišel sám, mám pro vás špatnou zprávu, že tohle všechno už před vámi vymyslel jistý pan Marx. Zrovna v Československu se to 40 let testovalo na lidech, a nefungovalo to – přesně z těch důvodů, které tady v komentářích uvádím.