Kampaň Turris Mox končí, co může za nezájem?

Re:Kampaň Turris Mox končí, co může za nezájem?
« Odpověď #405 kdy: 26. 05. 2018, 06:23:09 »
To je ten problém, že pořád nevíme, podle jakých kritérií správu TLD hodnotíte. Ale jestli pro vás lepší než dnes byla doba, kdy registrace stála 1600 Kč a neměli jsme žádné registrátory (resp. jediný registrátor byl CZ.NIC), mnohé to vysvětluje.

1600 bylo na začátcích, pak byla cena nižší, ale ne tak směšná, jako dnes. Systém registrátorů nepovažuji za dobrý. Nepřinesl vůbec nic, kromě zdání konkurence. Ve skutečnosti se na stejném úkonu (registrace, obnovení, aktualizace informací) musí uživit víc osob v řetězci. Zákazník mnohdy řeší hodiny "u koho doménu má" a "kdo mu ji převede" nebo "změní" nebo co vlastně potřebuje. Tyto komplikace dřív nebyly.

Váš klasický způsob argumentace. Já napíšu, že firma je založená za tím účelem, aby přinášela majitelům zisk. Vy začnete oponovat nesmyslem, že i neziskovky musí majitelům přinášet zisk, abyste to v další větě popřel a vrátil se k tvrzení, které jsem napsal i já.

Ze zákona nemusí žádná firma přinášet majitelům zisk, ze zákona musí být firma pouze zisková. Může dlouhé roky 100 % zisku reinvestovat a velmi často se to děje.

Kvůli zavádějícímu pojmu "neziskovka" se do novely zákona uvažuje o změně textace na "veřejně / obecně prospěšná společnost".

Chytrému napověz. Změny mají být v ZOK a dlouho se chystá (a zatím neprošel) zákon veřejné prospěšnosti (jeho pracovní název se s dobou a s návrhy na jeho znění mění). Poměrně nepodstatná věc směrem k mému komentáři. Jeho meritem bylo upozornit, že pojem "neziskovka" je trochu zavádějící a v lidech evokuje, že ta firma nemá být v zisku (ale ve ztrátě), což je nesmysl, protože pak by neměla peníze na svoji činnost.

CZ.NIC nerozděluje zisk majitelům, zapovídají to stanovy.

Tak si ty smlouvy přečtetě. Nic nezapovídají. Se ziskem může obchodní společnost naložit tak, že ho vyplatí majitelům nebo uloží do firemních fondů. Každá společnost má toto pravidlo určené. CZ.NIC určil, že se bude jednat o fondy. Fondy ale neznamenají to, co si MYSLÍTE. Fond je buďto účelová, nebo neúčelová, daňově aktivní nebo neaktivní hromádka. Co se stane s penězi z fondu pak rozhoduje právě určení fondu a vedení společnosti, případně valná hromada. Pravidla CZ.NIC nijak neomezují nakládání s fondy. Tedy - stanovy jim nic nezapovídají, jen méně znalí lidé, když si to přečtou, tak nabydou takového DOJMU.

To byl dost ubohý pokus. To, v čem vy plavete, není v tomto případě zákon, ale rozdíl mezi tím, že nějaký zisk vytváří zisk (ale zisk zatím zůstává uvnitř), a tím, že je vytvořený zisk vyplacen vlastníkům (tedy vyveden z toho subjektu, který zisk vytvořil). Například když máte (neziskový) spolek, ten vytvoří zisk, který ale musí zůstat uvnitř spolku (nemohou si ho členové spolku rozdělit), a jediný způsob, jak se toho zisku „zbavit“, je pokrýt jím náklady spolku (které musí být vynaložené v souladu s účelem spolku). Naproti tomu když máte (ziskovou) firmu, vlastník si může zisk z firmy vybrat, ten tedy přestane patřit firmě a vlastník si s ním může dělat, co chce.

To co píšete Vy platí v neziskovkách. Zájmové sdružení právnických osob není neziskovka a toto omezení se jich netýká. Prosím ověřte si to, není to nic těžkého - přečtete si krátké definice zspo, pak jejich stanovy, pak si přečtete co jsou fondy (a že se s nimi dá nakládat prakticky jakkoliv) - a jste u cíle.

Stop grafomanům

« Odpověď #406 kdy: 26. 05. 2018, 10:10:38 »
Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement.

« Odpověď #407 kdy: 26. 05. 2018, 10:16:50 »
Chytrému napověz. Změny mají být v ZOK a dlouho se chystá (a zatím neprošel) zákon veřejné prospěšnosti (jeho pracovní název se s dobou a s návrhy na jeho znění mění). Poměrně nepodstatná věc směrem k mému komentáři. Jeho meritem bylo upozornit, že pojem "neziskovka" je trochu zavádějící a v lidech evokuje, že ta firma nemá být v zisku (ale ve ztrátě), což je nesmysl, protože pak by neměla peníze na svoji činnost.
Snažil jsem se. Ale předpoklad byl zřejmě chybný. Takže to hloupému řeknu natvrdo. Česká legislativa nezná pojem „neziskovka“. Takže o něm sice básníte hezky a snažíte se vyvolat dojem, jak tomu rozumíte, ovšem celé to troskotá na té prkotině, že jste si vybral špatné slovo.

Váš klasický způsob argumentace. Já napíšu, že firma je založená za tím účelem, aby přinášela majitelům zisk. Vy začnete oponovat nesmyslem, že i neziskovky musí majitelům přinášet zisk, abyste to v další větě popřel a vrátil se k tvrzení, které jsem napsal i já.

Ze zákona nemusí žádná firma přinášet majitelům zisk, ze zákona musí být firma pouze zisková. Může dlouhé roky 100 % zisku reinvestovat a velmi často se to děje.
Majitelé si o účelu jimi založené korporace mohou rozhodnout sami, pouze to nesmí být v rozporu se zákonem. Zákon nijak nezakazuje, že by účelem firmy nemohlo být přinášet zisk majitelům. Takže vaše argumentace zákonem je nerelevantní a nadále platí, co jsem psal, že firma je založená za tím účelem, aby přinášela majitelům zisk. Třeba kolega v práci je spoluvlastníkem s. r. o., jehož účelem je správa společného baráku – dělá přesně to, co se obvykle řeší SVJ. Nikdo tomu s. r. o. neříká firma, protože není založena za účelem, aby vlastníkům přinášelo zisk.

Tak si ty smlouvy přečtetě. Nic nezapovídají. Se ziskem může obchodní společnost naložit tak, že ho vyplatí majitelům nebo uloží do firemních fondů. Každá společnost má toto pravidlo určené. CZ.NIC určil, že se bude jednat o fondy. Fondy ale neznamenají to, co si MYSLÍTE. Fond je buďto účelová, nebo neúčelová, daňově aktivní nebo neaktivní hromádka. Co se stane s penězi z fondu pak rozhoduje právě určení fondu a vedení společnosti, případně valná hromada. Pravidla CZ.NIC nijak neomezují nakládání s fondy. Tedy - stanovy jim nic nezapovídají, jen méně znalí lidé, když si to přečtou, tak nabydou takového DOJMU.
Takže fondy znamenají to, co si myslím. Proč zase spekulujete o něčem, o čem nic nevíte? Za prvé, činnost CZ.NIC nevymezují žádné smlouvy, ale stanovy sdružení. Za druhé, není pravda, že „pravidla“ CZ.NIC nijak neomezují nakládání s fondy. Naopak, stanovy v bodě 47.2 vymezují, jaké fondy je možné zakládat – a kupodivu (vašemu) je tam uvedeno, že „pravidla jejich tvorby a způsobu použití korespondují s činností sdružení, schválenou koncepcí a účelem sdružení“.

To co píšete Vy platí v neziskovkách. Zájmové sdružení právnických osob není neziskovka a toto omezení se jich netýká. Prosím ověřte si to, není to nic těžkého - přečtete si krátké definice zspo, pak jejich stanovy, pak si přečtete co jsou fondy (a že se s nimi dá nakládat prakticky jakkoliv) - a jste u cíle.
Ano, to, co jsem napsal, je definice neziskovky. Z. s. p. o. obecně neziskovka není, ale stanovy CZ.NIC tato omezení mají, proto je i CZ.NIC neziskovka. Postupujte podle vašeho návodu a třeba to pochopíte.

1600 bylo na začátcích, pak byla cena nižší, ale ne tak směšná, jako dnes. Systém registrátorů nepovažuji za dobrý. Nepřinesl vůbec nic, kromě zdání konkurence. Ve skutečnosti se na stejném úkonu (registrace, obnovení, aktualizace informací) musí uživit víc osob v řetězci. Zákazník mnohdy řeší hodiny "u koho doménu má" a "kdo mu ji převede" nebo "změní" nebo co vlastně potřebuje. Tyto komplikace dřív nebyly.
Já jsem to sem nechtěl tahat, protože slovo „komunismus“ se stále používá jako kladivo na čarodějnice a urážka, a obvykle pak jde věcná debata stranou. Takže tady s vámi celou dobu o té vaší komunistické revoluci v CZ.NIC diskutuju a důsledně se slovu komunismus vyhýbám. Spíš jsem si myslel, že ty nápady jsou váš vlastní vynález, že to není snaha systematicky myšlenky komunismu aplikovat na CZ.NIC. Když jste nejprve přišel se znárodněním CZ.NIC, aby zlí kapitalisté nevysávali „nadhodnotu“ z ubohých vlastníků domén, říkal jsem si, že je to náhoda. Když jste přišel s tím, že pro posouzení to, zda to dobře funguje, nestačí vidět vstupy a výstupy, ale musíte mít detailní přehled o tom, co se děje uvnitř, bylo to už velmi nápadné. Ale když jste teď přišel i s tím, že konkurence nemá žádný vliv na ceny (to, že je dneska cena směšná a před startem systému registrátorů nebyla samozřejmě se systémem registrátorů vůbec nijak nesouvisí, to je jen náhoda, že) a přináší jenom další náklady v podobě nejednotnosti – to už nemůže být náhoda. Takže pokud jste na to všechno přišel sám, mám pro vás špatnou zprávu, že tohle všechno už před vámi vymyslel jistý pan Marx. Zrovna v Československu se to 40 let testovalo na lidech, a nefungovalo to – přesně z těch důvodů, které tady v komentářích uvádím.

Mugabe

« Odpověď #408 kdy: 26. 05. 2018, 10:48:14 »
Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement. Šilhavý je dement.

Máš v tom překlep, místo Šilhavý jsi chtěl myslím napsat Jirsák  ::)

Kkt2

« Odpověď #409 kdy: 26. 05. 2018, 12:10:30 »
Panove, nezapominejte na §49 zakona 200/1990 Sb. prestupek pomluvy a pak pripadne trestny cin pomluvy dle §206 trestniho zakona. Myslim, ze k diskusi to nepatri.

« Odpověď #410 kdy: 26. 05. 2018, 12:16:05 »
Panove, nezapominejte na §49 zakona 200/1990 Sb. prestupek pomluvy a pak pripadne trestny cin pomluvy dle §206 trestniho zakona. Myslim, ze k diskusi to nepatri.

Za mě v poho. Emoce do diskusí patří a nevnímám to ani jako pomluvu, ani jako na cti utrhání. Riziko, že na mě někdo něco napíše, na sebe vědomě beru tím, že sem přispívám.

Lol Phirae

« Odpověď #411 kdy: 26. 05. 2018, 12:31:28 »
na §49 zakona 200/1990 Sb.

Máte obsolentní informace, nyní viz 251/2016 Sb.  :P

« Odpověď #412 kdy: 26. 05. 2018, 12:35:57 »
Snažil jsem se. Ale předpoklad byl zřejmě chybný. Takže to hloupému řeknu natvrdo. Česká legislativa nezná pojem „neziskovka“. Takže o něm sice básníte hezky a snažíte se vyvolat dojem, jak tomu rozumíte, ovšem celé to troskotá na té prkotině, že jste si vybral špatné slovo.

Nebaví mě slovíčkařit. Neziskovka je vžitý pojem pro všechny druhy obchodních společností (právnických osob), které mají za úkol zisk znovu obrátit do své činnosti. Těch právních forem za poslední roky bylo hodně a s novým OZ a ZOK se to zase změnilo, proto se to v hovoru zjednodušuje.

Majitelé si o účelu jimi založené korporace mohou rozhodnout sami, pouze to nesmí být v rozporu se zákonem. Zákon nijak nezakazuje, že by účelem firmy nemohlo být přinášet zisk majitelům. Takže vaše argumentace zákonem je nerelevantní a nadále platí, co jsem psal, že firma je založená za tím účelem, aby přinášela majitelům zisk. Třeba kolega v práci je spoluvlastníkem s. r. o., jehož účelem je správa společného baráku – dělá přesně to, co se obvykle řeší SVJ. Nikdo tomu s. r. o. neříká firma, protože není založena za účelem, aby vlastníkům přinášelo zisk.

Omlouvám se, ale že s. r. o. -čku neříkáte firma, ehm, jaksi vysvětluje, proč se nemůžeme shodnout ani na takové maličkosti :).

Takže fondy znamenají to, co si myslím. Proč zase spekulujete o něčem, o čem nic nevíte? Za prvé, činnost CZ.NIC nevymezují žádné smlouvy, ale stanovy sdružení. Za druhé, není pravda, že „pravidla“ CZ.NIC nijak neomezují nakládání s fondy. Naopak, stanovy v bodě 47.2 vymezují, jaké fondy je možné zakládat – a kupodivu (vašemu) je tam uvedeno, že „pravidla jejich tvorby a způsobu použití korespondují s činností sdružení, schválenou koncepcí a účelem sdružení“.

To asi neumíte číst právní texty. Právě tato formulace je ve skutečnosti nic neříkající (v terminologii "nevykonatelná"), protože není metrika, kterou by se to dalo posoudit. Korespondovat s činností sdružení může kde co, včetně odměn lidí, koncepce se dá kdykoliv schválit nová, atd. atd. Zatímco opravdová neziskova nic takového udělat prostě nemůže, CZ.NIC může. Stačí, když těch pár členů zvedne packu při hlasování.

« Odpověď #413 kdy: 26. 05. 2018, 12:37:54 »

Mimo jiné nejde o pomluvu, ale o urážku a ublížení na cti. Ale ani to necítím, od anonymního přispěvatele je taková řeč bezcenná a vlastně i neurážlivá.

Milfaus

« Odpověď #414 kdy: 26. 05. 2018, 12:42:09 »

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #415 kdy: 26. 05. 2018, 12:47:02 »
na §49 zakona 200/1990 Sb.

ale ano, mate pravdu, v novem je to § 7.

« Odpověď #416 kdy: 26. 05. 2018, 13:07:09 »
Podle mne „neziskovka“ i „firma“ jsou vžité pojmy pro označování konkrétního subjektu, ne k označování právní formy. Používají se právě proto, že konkrétní právní formu lidé často ani neznají – nevědí třeba, zda je to a. s., s. r. o. nebo živnostník, ale vydělává, tak je to prostě „firma“. Ale když se na významu těch pojmů nemůžeme shodnout, klidně tomu můžeme říkat jinak, nejde přece o slova ale o jejich význam.

Právní texty naštěstí umím číst úplně jinak, než vy, takže například vím, že když jsou uvedeny tři podmínky (aniž by byly uvozeny nějakým upřesněním jako „např.“, „zejména“ apod.), musí být splněny všechny současně.

Asi neumíte rozlišovat mezi současným stavem a možným budoucím stavem. My se tu bavíme o současném stavu, kdy to CZ.NIC udělat prostě nemůže, protože mu v tom brání stanovy. Ano, je teoreticky možné, že někdy v budoucnu se to změní, pokud se změní stanovy, stejně jako se to může někdy v budoucnosti změnit třeba v případě spolků, pokud se změní zákon.

Lol Phirae

« Odpověď #417 kdy: 26. 05. 2018, 13:34:53 »

Mirek je celkem charakter. 8)

Precedent s Pitomiem je dostatečně poučný...  :P

SirPosralplot

« Odpověď #418 kdy: 26. 05. 2018, 14:10:26 »
Precedent s Pitomiem je dostatečně poučný...  :P

A já myslel, že jsi Lol Phirae ne Lol Pitomio  :o

« Odpověď #419 kdy: 26. 05. 2018, 18:40:45 »
Asi neumíte rozlišovat mezi současným stavem a možným budoucím stavem. My se tu bavíme o současném stavu, kdy to CZ.NIC udělat prostě nemůže, protože mu v tom brání stanovy. Ano, je teoreticky možné, že někdy v budoucnu se to změní, pokud se změní stanovy, stejně jako se to může někdy v budoucnosti změnit třeba v případě spolků, pokud se změní zákon.

Naopak toto rozlišovat umím a také vím, co to znamená v praxi. V praxi stačí hlasování členů a s financemi sdružení se může stát úplně cokoliv. Napadnout u soudu to může jedině člen, a to ještě ztěží, pokud bude změna stanov nebo účel změněn lege artis. Celý tento proces může trvat v řádu hodin a nezastaví ho nikdo.

Proti tomu např. spolek má jasné povinnosti ze zákona. Pokud někdo sáhne na finance spolku, může mimo jiné kdokoliv podat trestní oznámení, které má daleko větší šanci na úspěch.

Zákony se oblasti obchodního práva nemění nijak zásadně a dokonce existují právnické osoby, které dál fungují podle již zrušených zákonů. Legislativní proces má k tomu svá pravidla a jasně dané nepodkročitelné časy (dvě čtení, vyjádření výborů, vlády, pozměňovací návrhy, schvalování, senát, prezident), snad vyjma speciálního stavu legislativní nouze, který je ale zase snáz napadnutelný z hlediska ústavnosti.

Srovnávat právní jistoty při hlasování členů sdružení, změnu stanov, s "nejistotou" zákonů je úsměvné.

Současná forma sdružení CZ.NIC nezaručuje ani prd.
Úspešnost, pokud ji chceme hodnotit, tak podle mě nelze jinak, než standardní metodou manažerských a účetních výkazů. Srovnávat REPUTACI CZ.NIC s ostatními zeměmi je dost zavádějící a pochybuji, že máte na tolik úzké vazby např. do Německa, Polska, Rakouska, ..., ..., abyste mohl srovnávat vůči CZ.NIC, jehož pí-ár na Vás působí každou chvíli.

Pochopil jsem, že CZ.NIC je Vám sympatický a jeho dosavadní činnost se shoduje s Vašimi názory, že ostatní rizika hodnotíte jako zanedbatelná. Já sdílím pozitivní naladění vůči dosavadní činnosti CZ.NICU, ale neumenšuje to moje pochybnosti v oblastech, které by byly řešitelné, ale zjevně se CZ.NICU nehodí je řešit.

Za diskusi děkuji.