Druhotné licence MS

Re:Druhotné licence MS
« Odpověď #75 kdy: 18. 04. 2018, 19:39:25 »
Ano, taková šance v promilích procenta je. Stejně jako když si koupím iPhone přes eshop a místo toho mi přijde žulová kostka :) Odpadá sice náhrada škody, ale celková škoda pro mě bude mnohem vyšší. Kdo se bojí nesmí do lesa.

Zajímavý přístup k právu.

Měl byste možná jet za polární kruh střílet Inuity. Tam je kriminalita prakticky nulová - ale hlavně díky tomu, že často není kdo a komu by hlásil zločiny. Takže je to vlastně správně, ne?

LarryLin

« Odpověď #76 kdy: 18. 04. 2018, 19:52:22 »
Ano, taková šance v promilích procenta je. Stejně jako když si koupím iPhone přes eshop a místo toho mi přijde žulová kostka :) Odpadá sice náhrada škody, ale celková škoda pro mě bude mnohem vyšší. Kdo se bojí nesmí do lesa.
Zajímavý přístup k právu.
Měl byste možná jet za polární kruh střílet Inuity. Tam je kriminalita prakticky nulová - ale hlavně díky tomu, že často není kdo a komu by hlásil zločiny. Takže je to vlastně správně, ne?
Offtopic. Good night.

Majkl

« Odpověď #77 kdy: 18. 04. 2018, 19:52:31 »
...nebo místo řešení p*čovin sw buď provozovat bez platné licence (mě to přijde podobné jako tyhle "zaručeně legální druhotné licence"), nebo si ji prostě z normálního zdroje koupit (na domácím desktopu holt Windows potřebuji, tak jsem si licenci zakoupil přímo z MS Store).

Ne, místo toho budeme vyrábět další stopadesáti stránkový thread, který stejně skončí pošahanými bibloidními žvásty, hraním si na "nákup v dobré víře" a poměřováním si virtuálního ega.

Kkt1

« Odpověď #78 kdy: 18. 04. 2018, 21:40:03 »
Zakon pozna nejaky druhotny SW? Kdepak bych to asi tak nasel? Aha... Kdyz mi firma XYZ proda s fakturou Windows Server X za cenu treba 5000, ja jako uzivatel nemam duvod overovat jestli dany SW muze prodavat nebo ne. Nebo si mam u kazdeho prodejce napsat doporucene na MS jestli opravdu prodejce prodava "prvotni SW"? Dokladem prokazujici nabyti SW je pro me faktura.

Software není zboží, ale právo, které Vám uděluje ten, kdo má oprávnění ho udělovat. To musíte vědět.
Když přinesu ve stánku koupené DVD do kina a budu chtít, aby ho promítali na veřejnosti, také ho nepromítnou. Budou požadovat výslovné oprávnění od autora nebo od toho, na koho autor tato práva převedl.

Autor => plná práva k dílu.
Autor převede práva UŽITÍ na uživatele (za uvedených podmínek).
Autor však nedává právo uživateli, aby toto právo postupoval dál.

Obdobně, když jste fotograf a prodáte snímek novinám, nesmí ty noviny prodat snímek dalším.
Miroslave, takze kdyz si pujdu kupovat Windows v Alze, mam poslat doporuceny dopis do MS jestli dana licence je “prvotni” nebo pouzita? Opravdu? Nebo proste budu predpokladat, ze dostanu sw licenci vcetne media? Nebo jak dle vas poznam ze se nejedna o prvotni sw? Dle nejake nalepky, nebo cerstve vune? Jako uzivatel nemam co overovat, proste si poridim sw vcetne faktury.

« Odpověď #79 kdy: 18. 04. 2018, 21:40:25 »
Offtopic. Good night.

Ne, to už byla jen zoufalost argumentovat s někým, kdo celou dobu bere věci tak, že pokud se na něco nepřijde, tak je to vlastně legální.

« Odpověď #80 kdy: 18. 04. 2018, 21:42:42 »
Miroslave, takze kdyz si pujdu kupovat Windows v Alze, mam poslat doporuceny dopis do MS jestli dana licence je “prvotni” nebo pouzita? Opravdu? Nebo proste budu predpokladat, ze dostanu sw licenci vcetne media? Nebo jak dle vas poznam ze se nejedna o prvotni sw? Dle nejake nalepky, nebo cerstve vune? Jako uzivatel nemam co overovat, proste si poridim sw vcetne faktury.

Bavíme se o situaci, kdy dodavatel výslovně uvádí, že se jedná o druhotnou licenci.

Ale máte pravdu. Kdyby Alza prodávala nelegální licence, tak jste za to stejně odpovědný. Zaplatíte vzniklou škodu a teprve následně budete škodu vymáhat po Alze. Ale právě proto kupujete v Alze, protože si zaprvé myslíte, že si takovou věc nedovolí, a zadruhé, protže víte, že tu budou i za pár let, kdyby náhodou došlo na toto vymáhání.

j

« Odpověď #81 kdy: 19. 04. 2018, 08:59:12 »
Ale máte pravdu. Kdyby Alza prodávala nelegální licence, tak jste za to stejně odpovědný. Zaplatíte vzniklou škodu a teprve následně budete škodu vymáhat po Alze. Ale právě proto kupujete v Alze, protože si zaprvé myslíte, že si takovou věc nedovolí, a zadruhé, protže víte, že tu budou i za pár let, kdyby náhodou došlo na toto vymáhání.
Silhavej, ty radsi uz neblabol, protoze takovyhle hovadiny muze napsat leda uberblb. Presne takhle to nefunguje a nikdy nefungovalo. A to ani u veci movitych, natoz u SW. Pro firmy dokonce odjakziva platilo, ze potencielne kradenou vec nemusi ani vracet, pokud na ni maji fakturu, presouva se odpovednost na prodejce, a ten ji muze samozrejme posunout dal.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #82 kdy: 19. 04. 2018, 09:08:10 »
nevim na kolik aplikovatelne na uplatny prevod licence

https://cs.wikipedia.org/wiki/Nabyt%C3%AD_od_neopr%C3%A1vn%C4%9Bn%C3%A9ho

Kkt1

« Odpověď #83 kdy: 19. 04. 2018, 09:19:38 »
pokud to kupuji jako firma, zajima me danovy doklad na kterem je uvedeno jakou licenci kupuji. Pro me jako firmu nakup timhle skoncil, bez ohledu na to jestli jsem to kupoval v alze, nebo v bazaru. Slinty o jakesi druhotne licenci nebo o trestni odpovednosti za nakup sw v bazaru si muze nekdo nekam strcit, jsou proste mimo i kdyby se na kousicky rozkrajel.  Pokud bude MS chtit, muze podat trestni oznameni, policie treba aktivne skontroluje doklady k nakupu a vec odlozi. MS se tak muze akorat pustit do soudniho sporu s bazarem a tam mozna vyhraje. Jina situace by nastala kdybych jako firma nabyl sw bez dokladu a jina situace je kdyz kupuji sw z bazaru jako fyzicka osoba. Tady se uz hraje prave na to jestli jsem mohl predpokladat, ze dany sw neni legalni (treba vypalene cd bez dokladu), jestli jsem nakupoval v dobre vire atd.

« Odpověď #84 kdy: 19. 04. 2018, 09:28:15 »
Presne takhle to nefunguje a nikdy nefungovalo. A to ani u veci movitych, natoz u SW. Pro firmy dokonce odjakziva platilo, ze potencielne kradenou vec nemusi ani vracet, pokud na ni maji fakturu, presouva se odpovednost na prodejce, a ten ji muze samozrejme posunout dal.

Máte tu dvě nepřesnosti:
1. Až do nového Občanského zákoníku (2012) platil ten z roku 1964 a podle něj se ukradená věc naopak vracela původnímu majiteli. Držení v dobré víře je v ČR poměrně nová věc.
2. Software není věc. U věci platí to, co píšete. Software je ale právo používat produkt duševního vlastnictví. Dám Vám dva příklady, které jsou možná čitelnější než nákup druhotného software:
a) Pokud od někoho koupíte falešný "výherní" los, tak samotný los (papírek) Vám nikdo nesebere, ten Vám patří. Ale právo na výplatu výhry nemáte, Sazka Vám nevyplatí ani halíř. I když jste jednal v dobré víře.
b) Pokud koupíte falešnou vstupenku do kina nebo na koncert, opět, vstupenku Vám neseberou. Ale dovnitř Vás nepustí, protože s tou vstupenkou jste si nekoupil to právo vstupu - to podvodný prodejce neměl, tudíž jste ho nemohl získat.

j

« Odpověď #85 kdy: 19. 04. 2018, 09:38:32 »

Máte tu dvě nepřesnosti:
1. Až do nového Občanského zákoníku (2012) platil ten z roku 1964 a podle něj se ukradená věc naopak vracela původnímu majiteli. Držení v dobré víře je v ČR poměrně nová věc.
Zase blabolis, pro firmy platil obchodni zakonik, a firmy nic vracet nemusely.

pokud to kupuji jako firma, zajima me danovy doklad na kterem je uvedeno jakou licenci kupuji....
Danovy doklad mit nemusis, staci ti libovolny doklad o nabyti - trebas jedna veta na jedny strance A4. Protoze i jako firma muzes nakupovat trebas od fyzickych osob - nepodnikatelu.

« Odpověď #86 kdy: 19. 04. 2018, 09:41:11 »
Zase blabolis, pro firmy platil obchodni zakonik, a firmy nic vracet nemusely.

Tak to se mýlíte, obchodní zákoník nic takového neupravoval a naopak byl ještě méně ochranářský, než je současná kombinace OZ / ZOK.

LarryLin

« Odpověď #87 kdy: 19. 04. 2018, 09:47:09 »
...kdo celou dobu bere věci tak, že pokud se na něco nepřijde, tak je to vlastně legální.
Už po několíkáte mi vkládáte do úst něco co jsem neřekl, ale už jsem vám odpustil. :)

No konečně. A přesně toto jsem psal o 3 stránky dřív, tj. důvěryhodnost obchodníka. To vy jste mi pořád podsunoval, že můj obchodník je z Indie a za měsíc již nebude existovat.

Pane Miroslave nechci s vámi bojovat a jak tady někdo napsal "honit virtuální ego" :) a tak vám chci na závěr poděkovat. Díky vám vím na co si dát pozor kdybych kupoval drahou(!) druhotnou licenci. Bylo by to právě nějaké písemné potvrzení převodu(ů) licence. Je to i z toho důvodu, kdybych se rozhodl tuto licenci dále prodat. Takže za to dík.

« Odpověď #88 kdy: 19. 04. 2018, 09:48:54 »
Pane Miroslave nechci s vámi bojovat a jak tady někdo napsal "honit virtuální ego" :) a tak vám chci na závěr poděkovat. Díky vám vím na co si dát pozor kdybych kupoval drahou(!) druhotnou licenci. Bylo by to právě nějaké písemné potvrzení převodu(ů) licence. Je to i z toho důvodu, kdybych se rozhodl tuto licenci dále prodat. Takže za to dík.

Digitální právo je složité a český AutZ je paskvil non plus ultra. Mějte se fajn a buďte opatrný.

kkt1

« Odpověď #89 kdy: 19. 04. 2018, 09:49:01 »
Presne takhle to nefunguje a nikdy nefungovalo. A to ani u veci movitych, natoz u SW. Pro firmy dokonce odjakziva platilo, ze potencielne kradenou vec nemusi ani vracet, pokud na ni maji fakturu, presouva se odpovednost na prodejce, a ten ji muze samozrejme posunout dal.

Máte tu dvě nepřesnosti:
2. Software není věc. U věci platí to, co píšete. Software je ale právo používat produkt duševního vlastnictví. Dám Vám dva příklady, které jsou možná čitelnější než nákup druhotného software:
a) Pokud od někoho koupíte falešný "výherní" los, tak samotný los (papírek) Vám nikdo nesebere, ten Vám patří. Ale právo na výplatu výhry nemáte, Sazka Vám nevyplatí ani halíř. I když jste jednal v dobré víře.
b) Pokud koupíte falešnou vstupenku do kina nebo na koncert, opět, vstupenku Vám neseberou. Ale dovnitř Vás nepustí, protože s tou vstupenkou jste si nekoupil to právo vstupu - to podvodný prodejce neměl, tudíž jste ho nemohl získat.
Az na to, ze loterijni losy se ridi loterijnim zakonem tj Zákon č. 186/2016 sb. a ne autorskym zakonem, vstup do kina se ridi navstevnim radem konkretne se jedna o tzv nepojmenovanou smlouvu dle obcanskeho zakoniku. Soudit se se Sazkou muzete, ale jak jiste vite, vyhry neni mozne vymahat soudne. Do kina si obvykle nekupujete pravo vstupu, ale vstupenku na predstaveni. Provozovatel kina vas muze klidne odmitnout i s pravou vstupenkou a vy se muzete soudit, je jenom na jeho rozhodnuti jestli to co mu predkladate je vstupenka na predstaveni nebo ne. Obvykle ale navstevny rad neupravuje detaily jak ma vstupenka vypadat, tudiz je na vas aby jste provozovatele kina presvedcil ze to co mate v ruce je vstupenka na predstaveni.