Druhotné licence MS

Re:Druhotné licence MS
« Odpověď #60 kdy: 18. 04. 2018, 16:29:53 »
Vypadá to, že odkaz z vás nedostanu, tak to můžeme ukončit, tazatel má již dostatek informací a různých názorů, aby se rozhodl zda koupí nebo nekoupí druhotnou licenci.

Jaký odkaz byste chtěl? Autorský zákoník který hovoří jasně? Rozhodnutí Evropského soudního dvora, který v určité specifické situaci mění náhled? Nebo chcete nějaký populární článek advokáta, který se potřebuje zviditelnit a napíše o tom pojednání? První dva odkazy jsou k dispozici na lehké hledání, fabulacemi v médiích se opravdu zabývat nehodlám.

LarryLin

« Odpověď #61 kdy: 18. 04. 2018, 16:41:55 »
Vypadá to, že odkaz z vás nedostanu, tak to můžeme ukončit, tazatel má již dostatek informací a různých názorů, aby se rozhodl zda koupí nebo nekoupí druhotnou licenci.

Jaký odkaz byste chtěl? Autorský zákoník který hovoří jasně? Rozhodnutí Evropského soudního dvora, který v určité specifické situaci mění náhled? Nebo chcete nějaký populární článek advokáta, který se potřebuje zviditelnit a napíše o tom pojednání? První dva odkazy jsou k dispozici na lehké hledání, fabulacemi v médiích se opravdu zabývat nehodlám.
Chtěl jsem odkaz na právní výklad ( https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDklad_pr%C3%A1va ) ve kterém je českým právníkem popsáno to co tvrdíte.

« Odpověď #62 kdy: 18. 04. 2018, 16:42:52 »
Chtěl jsem odkaz na právní výklad ( https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDklad_pr%C3%A1va ) ve kterém je českým právníkem popsáno to co tvrdíte.

No problém je v tom, že základní právní výklady nikdo nepublikuje. Např. že se nemá krást taky nikdo nepopisuje.

LarryLin

« Odpověď #63 kdy: 18. 04. 2018, 17:54:18 »
No problém je v tom, že základní právní výklady nikdo nepublikuje. Např. že se nemá krást taky nikdo nepopisuje.
Na internetu je spousta článků nebo vyjádření od právníků, že druhodné licence jsou legální a pokud jste neposkytl žádný odkaz, který potvrzuje ten váš názor, tak bude mít tazatel o to snadnější rozhodování.
I ke krádeži lze vydat právní výklad. Není totiž krádež jako krádež.

« Odpověď #64 kdy: 18. 04. 2018, 18:00:00 »
Na internetu je spousta článků nebo vyjádření od právníků, že druhodné licence jsou legální a pokud jste neposkytl žádný odkaz, který potvrzuje ten váš názor, tak bude mít tazatel o to snadnější rozhodování.

Najděte mi seriozní rozbor, kde je popsáno, že druhotné licence jsou legální a zároveň řekne, že není potřeba obezřetnosti. Že článek nějakou (nepopulární) část tématu nezmiňuje neznamená, že to neexistuje. Seriozní právník Vám nikdy neřekne, že v případě nákupu druhotného SW můžete jednat v dobré víře jen díky prohlášení prodejce.

kkt1

« Odpověď #65 kdy: 18. 04. 2018, 18:07:10 »

Najděte mi seriozní rozbor, kde je popsáno, že druhotné licence jsou legální a zároveň řekne, že není potřeba obezřetnosti. Že článek nějakou (nepopulární) část tématu nezmiňuje neznamená, že to neexistuje. Seriozní právník Vám nikdy neřekne, že v případě nákupu druhotného SW můžete jednat v dobré víře jen díky prohlášení prodejce.
Zakon pozna nejaky druhotny SW? Kdepak bych to asi tak nasel? Aha... Kdyz mi firma XYZ proda s fakturou Windows Server X za cenu treba 5000, ja jako uzivatel nemam duvod overovat jestli dany SW muze prodavat nebo ne. Nebo si mam u kazdeho prodejce napsat doporucene na MS jestli opravdu prodejce prodava "prvotni SW"? Dokladem prokazujici nabyti SW je pro me faktura.

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #66 kdy: 18. 04. 2018, 18:11:56 »
V USA jsou druhotné licence legální na základě first sale doktríny a v EU na základě vyčerpání práva k distribuci. Jestli legálně postupují firmičky typu Výhodný software je druhá věc. V praxi důkazní břemeno legálnosti převodu licenci nese uživatel a myslím, že mezi důkazy patří doklady o prodeji, kompletní původní balení, tj. datový nosič, certifikáty a především licenční smlouva. Hlavní problém našich firmiček je doklad o prvním prodeji. Faktura vytištěná Výhodným softwarem nebo Růžovkou je sice hezká, ale neprokazuje původ a platnost licence. Nebál bych se přímého nákupu od předchozího uživatele, který mi předá doklad o prvním nákupu, např. jeho fakturu z eshopu.

« Odpověď #67 kdy: 18. 04. 2018, 18:12:51 »
Zakon pozna nejaky druhotny SW? Kdepak bych to asi tak nasel? Aha... Kdyz mi firma XYZ proda s fakturou Windows Server X za cenu treba 5000, ja jako uzivatel nemam duvod overovat jestli dany SW muze prodavat nebo ne. Nebo si mam u kazdeho prodejce napsat doporucene na MS jestli opravdu prodejce prodava "prvotni SW"? Dokladem prokazujici nabyti SW je pro me faktura.

Software není zboží, ale právo, které Vám uděluje ten, kdo má oprávnění ho udělovat. To musíte vědět.
Když přinesu ve stánku koupené DVD do kina a budu chtít, aby ho promítali na veřejnosti, také ho nepromítnou. Budou požadovat výslovné oprávnění od autora nebo od toho, na koho autor tato práva převedl.

Autor => plná práva k dílu.
Autor převede práva UŽITÍ na uživatele (za uvedených podmínek).
Autor však nedává právo uživateli, aby toto právo postupoval dál.

Obdobně, když jste fotograf a prodáte snímek novinám, nesmí ty noviny prodat snímek dalším.

LarryLin

« Odpověď #68 kdy: 18. 04. 2018, 18:21:59 »

V rychlosti jsem našel tyto:
https://www.patria.cz/pravo/2216612/prodej-pouziteho-software-je-legalni.html
http://www.e-advokacie.cz/cs/clanky/software-z-druhe-ruky

Pokud by nestačilo přihodím další.
PS: To vaše sousloví "...není potřeba obezřetnosti."  :) . To je stejné jako, kdybych po vás chtěl ať mi ukážete kde je napsáno, že mohu prodat auto a není při tom potřeba obezřetnosti.  :D

« Odpověď #69 kdy: 18. 04. 2018, 18:30:43 »

Vy v těch odkazech čtete patrně něco jiného, než je myšleno. V odkazech, co jste poslal jsou informace o malé části autorského práva, které bylo nalezeno Evropským soudním dvorem. Ale nikde není řečeno nic o tom, co tvrdíte. Tedy, že můžete bez dalšího nekriticky přijmout tvrzení kohokoliv, že Vám prodává legální software.

Já se s Vámi nedohaduji o tom, že druhotný prodej SW není možný. Ten možný je. Jen je kriticky nebezpečné kupovat ho bez definitivní sady informací o vzniku a převodu licence. V ten okamžik nemáte jak prokázat platnost licence. V případě německé firmy to bylo řešeno kompletní sadou dokumentů (pořizovací doklady, licenční smlouva) a notářsky ověřeným prohlášením převodce, za jakých okolností převádí software.

Když koupíte z "Hypersoftwarevýprodej.cz" něco, co označují za "licenci" a nemáte v ruce nic jiného než instalační klíč a fakturu od někoho, o kom ani nevíte jestli a jak tu licenci nabyl, pak nemáte v ruce vůbec nic než cár papíru bez hodnoty. Je nepodstatné, že to nainstalovat jde.

LarryLin

« Odpověď #70 kdy: 18. 04. 2018, 18:45:47 »
V USA jsou druhotné licence legální na základě first sale doktríny a v EU na základě vyčerpání práva k distribuci. Jestli legálně postupují firmičky typu Výhodný software je druhá věc. V praxi důkazní břemeno legálnosti převodu licenci nese uživatel a myslím, že mezi důkazy patří doklady o prodeji, kompletní původní balení, tj. datový nosič, certifikáty a především licenční smlouva. Hlavní problém našich firmiček je doklad o prvním prodeji. Faktura vytištěná Výhodným softwarem nebo Růžovkou je sice hezká, ale neprokazuje původ a platnost licence. Nebál bych se přímého nákupu od předchozího uživatele, který mi předá doklad o prvním nákupu, např. jeho fakturu z eshopu.
Ano, v EU se tomu říká tzv. vyčerpání autorských práv na šíření. Prodej datového nosiče je již dlouho legální. To je i součástí českého autorského práva. To Evropské rozhodnutí (Oracle vs. Used Soft) o kterém je tady řeč toto právo rozšířilo i na případy, kdy oprávněný nabyvatel žádným hmotným nosičem s rozmnoženinou počítačového programu nedisponuje.
Jinak o té faktuře, štítku a důvěře v obchodníka už jsme tu diskutovali to už se mi nechce znovu otvírat.

« Odpověď #71 kdy: 18. 04. 2018, 18:48:23 »
Jinak o té faktuře, štítku a důvěře v obchodníka už jsme tu diskutovali to už se mi nechce znovu otvírat.

Ale o tom celém to je. Podobně, jako prokazovat smlouvu uzavřenou ústně.
O tom, že druhotné licence jde prodávat, zde není sporu.

LarryLin

« Odpověď #72 kdy: 18. 04. 2018, 19:07:32 »
Ale nikde není řečeno nic o tom, co tvrdíte. Tedy, že můžete bez dalšího nekriticky přijmout tvrzení kohokoliv, že Vám prodává legální software.
Můžete mi prosím připomenout kdy jsem psal, že mohu bez dalšího nekriticky přijmout tvrzení kohokoliv, že mi prodává legální software. Nevzpomínám si, že bych něco takového tvrdil.
Už jsem to psal 2x a napíšu to teda i po třetí. Takže:
- kriticky jsem zhodnotil svého odchodníka (o tom jak poznat a kriticky prověřit obchodníka jsem již psal)
- když by na to přišlo obchodník by mně doložil od koho tu moji licenci má (jaký je rozdíl jestli ji mám já v šuplíku nebo obchodník v šuplíku?)
- a kdybych to neprokázal a nastala by ta situace (s pravděpodobností promile procenta), že mi softwarová firma řekne, že jejich program užívám nelegálně, tak jim zaplatím cenu licence - finančně mě to nezrujnuje.

Já se s Vámi nedohaduji o tom, že druhotný prodej SW není možný. Ten možný je.
Výborně na tom se shodneme.

« Odpověď #73 kdy: 18. 04. 2018, 19:10:54 »
Můžete mi prosím připomenout kdy jsem psal, že mohu bez dalšího nekriticky přijmout tvrzení kohokoliv, že mi prodává legální software. Nevzpomínám si, že bych něco takového tvrdil.
- kriticky jsem zhodnotil svého odchodníka (o tom jak poznat a kriticky prověřit obchodníka jsem již psal)
- když by na to přišlo obchodník by mně doložil od koho tu moji licenci má (jaký je rozdíl jestli ji mám já v šuplíku nebo obchodník v šuplíku?)
- a kdybych to neprokázal a nastala by ta situace (s pravděpodobností promile procenta), že mi softwarová firma řekne, že jejich program užívám nelegálně, tak jim zaplatím cenu licence - finančně mě to nezrujnuje.

Ano, to Vás možná zprostí trestní odpovědnosti.
V rámci civilního práva zaplatíte nejdřív škodu a pak se budete soudit o náhradu s tím, kdo Vás podvedl, pokud ta firma ještě bude existovat.

LarryLin

« Odpověď #74 kdy: 18. 04. 2018, 19:36:57 »
Ano, to Vás možná zprostí trestní odpovědnosti.
V rámci civilního práva zaplatíte nejdřív škodu a pak se budete soudit o náhradu s tím, kdo Vás podvedl, pokud ta firma ještě bude existovat.
Ano, taková šance v promilích procenta je. Stejně jako když si koupím iPhone přes eshop a místo toho mi přijde žulová kostka :) Odpadá sice náhrada škody, ale celková škoda pro mě bude mnohem vyšší. Kdo se bojí nesmí do lesa.