Druhotné licence MS

technomaniak

Re:Druhotné licence MS
« Odpověď #45 kdy: 17. 04. 2018, 22:24:45 »
V případě práva na užití není nic, čím byste vlastnictví prokázal, kromě nepřetržité řady licenčních smluv.
Mám fakturu a štítek. Pokud by chtěl soud zkoumat od které firmy ten štítek (licence) pochází, tak jsem si jist, že bychom to společně se svým dodavatelem byli schopni doložit. Krom toho mě Microsoft svým softwarem "na ověření pravosti" licenci označil jako legální. Pro mě je to dostatečné, pokud pro někoho ne, tak ať si najme právníka. ;)
Vidím to stejně,tedy pokud máš fakturu a štítek. Samozřejmě by bylo lepší kdyby existovala smlouva o převodu licence ale faktura(doklad) musí stačit. Pokud by docháźelo k neoprávněnému prodeji licencí pak kupující se stal obětí podvodu ze strany prodejce.

Já sám vlastním několik těchto druhotných licencí (faktura + štítek s key ) a vše v pohodě. Každý soft jsem naistaloval a zkontroloval a dané OS se aktivovaly. Samozřejmě kupované pouze od firem typu :

https://www.vyhodny-software.cz/
https://ruzovka.cz/cs/1227-operacni-systemy-uta

« Odpověď #46 kdy: 17. 04. 2018, 23:43:28 »
Účtenku původního majitele, ani jeho prohlášení o tom, že program nevyužívá nepotřebuji. To bych MOŽNÁ potřeboval, kdyby došlo k nějakému soudnímu sporu kdyby mě nějaká firma (Microsoft) zažalovala, že jejich software využívám nelegálně. A pokud by k tomu (vzdáleně teoreticky) došlo, tak jsem schopen to prostřednictvím mého dodavatele doložit, ale to už se opakuji.

U jednotlivce bych také považoval riziko vymáhání či žaloby za prakticky nulové. Dokonce prakticky ani neexistují, aspoň v ČR, spory s jednotlivci za to, že užívají software neoprávněně. Řeší se to u firem, kde je škoda vyšší a dokazování o něco jednodušší. Bavme se o firmách.

Odpovědnost za škodu vzniká po splnění tří podmínek: protiprávní jednání (= uživání sw bez udělené licence), příčinná souvislost mezi protiprávním jednáním a vzniklou škodou (= existuje, kdybyste měl licenci, měl by MS zisk), a zavinění přinejmenším v úrovni nedbalosti.

Ona nedbalost je ta zásadní věc v naší diskusi. Spotřebitel není nedbalý, když na krámě něco koupí. Je v dobré víře a netuší, jestli je to legální. U podnikatelů či firem se předpokládá vyšší právní povědomí. Pokud firma vidí, že se jedná o "druhotný software" a nezjistí si řetězec oprávnění k předávání licence, chová se taková firma nedbale. To, že k užívání díla potřebuje licenci od autora nebo řetězec jejich převodů vyplývá z autorského zákona. Firma je tedy odpovědná.

V praxi by to vypadalo tak, že MS by z toho titulu (asi, možná) vyhrál spor nad Vaší firmou. Pochopitelně, Vy byste považoval za podvod od dodavatele, že Vám to prodal a ze stejné logiky byste (asi, možná) spor vyhrál.

Jenže to znamená obrovské komplikace. Čas, tahanice, placení právníků (a přísudky soudu podle advokátního tarifu bývají nižší, než smluvní odměny advokátů). Je také možné, že dodavatel "software-z-indie s.r.o." už v tu dobu nebude ani existovat. Takže s tím, že máte nárok na náhradu škody zase Vy si (asi, možná) můžete vytřít zadek.

Nikdo by neřešil, jestli máte fakturu nebo COA štítek. U děl podle autorského zákona je potřeba licence. Licence může být ex lege (ze zákona) - ale autorský zákon nic takového v případě SW nemá. Nebo musí být výslovná - a tu nevím, kde byste hledal. Jediná licence, kterou máte, je EULA. Pokud chcete EULA vytáhnout u soudu, znamená to, že jste ji konkludentně přijal a musíte se řídit jejími ustanoveními (vyjma těch, které jsou v kolizi s kogentními ustanoveními zákona). Nebo byste EULA nevytáhl, ale pak byste u soudu nedoložil, z čeho odvozujete právo software užívat. Znovu opakuji, faktura nenahrazuje licenční ujednání.

Ověření pravosti na MS serverech nic netvrdí. MS tam pouze sdělí, že produkt je originální (tedy z dílny Microsoftu, že klíč není vyslovený padělek nebo známý fraud). Ale nepotvrdí Vám ani slovem, že produkt užíváte legálně.

Takže zpět k hlavníu tématu: u jednotlivce se to asi nikdy řešit nebude. Pokud někdo takto nakupuje desítky licencí do firmy, je to dobrodruh, pokud k nákupu nemá kompletní sadu dokumentů tak, jak bylo popsáno v onom známém judikátu.

j

« Odpověď #47 kdy: 18. 04. 2018, 07:51:12 »
... Ale nepotvrdí Vám ani slovem, že produkt užíváte legálně....
Zase zvanis? Tento pocitac > vlastnosti > system je aktivovan, legalni microsoft software.

Stejne tak zvanis o tech nakupech, firma kupuje v dobre vire uplne stejne jako kazdy jiny a uplne vsechno, protoze neni v silach nikoho zjistovat, jestli to ci ono nekdo prodava proto, ze to nekde ukrad. Stejne tak zvanis kokotiny ve vsem ostatnim, protoze v pripade prodeje licenci je to prave ten obchodnik, kdo je ze zakona opravnen ty licence prodavat. Zadne jine opravneni na to nema. Pricemz to opravneni ziska tim, ze to sam nekde koupi (coz je neco, co nikdo nijak overit nemuze), v pripade krabic naprosto nikdy nema zadnou smlouvu s drzitelem prav.

Tzn faktura je zcela dostatecnym dokladem pro cokoli, protoze zadny jiny doklad nikdy nedostanes, a to ani pri nakupu "noveho". A prave proto soukromy osobe nic nehrozi, protoze nema zadnou povinost doklady skladovat => nekdo by ji musel dokazat, ze dany SW nepouziva legalne, coz se prakticky neda, narozdil od firem, ktera pokud vede ucetnicvi nebo danovou evidenci, musi doklady archivovat 10 let, a tudiz pokud takovy doklad nema, da se z toho dovodit, ze dotycny SW nekoupila.

« Odpověď #48 kdy: 18. 04. 2018, 09:00:01 »
Zase zvanis? Tento pocitac > vlastnosti > system je aktivovan, legalni microsoft software.

Stejne tak zvanis o tech nakupech, firma kupuje v dobre vire uplne stejne jako kazdy jiny a uplne vsechno, protoze neni v silach nikoho zjistovat, jestli to ci ono nekdo prodava proto, ze to nekde ukrad. Stejne tak zvanis kokotiny ve vsem ostatnim, protoze v pripade prodeje licenci je to prave ten obchodnik, kdo je ze zakona opravnen ty licence prodavat. Zadne jine opravneni na to nema. Pricemz to opravneni ziska tim, ze to sam nekde koupi (coz je neco, co nikdo nijak overit nemuze), v pripade krabic naprosto nikdy nema zadnou smlouvu s drzitelem prav.

Tzn faktura je zcela dostatecnym dokladem pro cokoli, protoze zadny jiny doklad nikdy nedostanes, a to ani pri nakupu "noveho". A prave proto soukromy osobe nic nehrozi, protoze nema zadnou povinost doklady skladovat => nekdo by ji musel dokazat, ze dany SW nepouziva legalne, coz se prakticky neda, narozdil od firem, ktera pokud vede ucetnicvi nebo danovou evidenci, musi doklady archivovat 10 let, a tudiz pokud takovy doklad nema, da se z toho dovodit, ze dotycny SW nekoupila.

Tak to asi čteme jiný dialog. Já tam vidím: Systém Windows je aktivován. Přečíst si licenční podmínky (odkaz) - a pod ním je:

Použití tohoto softwaru podléhá podmínkám licenční smlouvy, na základě které jste získali tento software. Pokud jste zákazníkem multilicenčního programu, použití tohoto softwaru podléhá vaší multilicenční smlouvě. Tento software nesmíte používat, pokud jste nezískali platnou licenci k softwaru od společnosti Microsoft nebo licencovaných distributorů.

LarryLin

« Odpověď #49 kdy: 18. 04. 2018, 10:32:51 »
...V praxi by to vypadalo tak, že MS by z toho titulu (asi, možná) vyhrál spor nad Vaší firmou. Pochopitelně, Vy byste považoval za podvod od dodavatele, že Vám to prodal a ze stejné logiky byste (asi, možná) spor vyhrál.

Jenže to znamená obrovské komplikace. Čas, tahanice, placení právníků (a přísudky soudu podle advokátního tarifu bývají nižší, než smluvní odměny advokátů). Je také možné, že dodavatel "software-z-indie s.r.o." už v tu dobu nebude ani existovat. Takže s tím, že máte nárok na náhradu škody zase Vy si (asi, možná) můžete vytřít zadek....
Od software-z-indie s.r.o. nebrat, :) protože to rozhodnutí Evropského soudu se vztahuje na software, který byl původně, resp. poprvé, zakoupen na území státu, který je členem Evropského hospodářského prostoru.

Z toho co jsi napsal mně přijde, že se oba dva shodneme na této větě, kterou jsem již napsal: Jakékoliv formální prokázání práva by mělo být vždy úměrné ceně a důležitosti takového práva.
Každý to jen říkáme jinými slovy. Takže ještě jednou. Když daný subjekt nakupuje (bez ohledu jestli je to občan nebo firma) za pár korun, tak mu stačí důvěryhodný obchodník a faktura. Žádná velká firma se nebude pouštět do sporu s živnostníkem co má licence za pár korun. Pokud se jedná o větší nákup, buď jedné drahé licence nebo velkého množství malých licencí (třeba za 100tis Kč), tak tam již je vhodné na to mít smlouvu, ve které klidně mohou být i sankce pro obchodníka pokud by se ukázalo, že dodal software s neplatnou licencí atd. Obchodní právo dává dostatečnou volnost co ve smlouvě může být.

Ať se naše diskuse netočí pořád dokola, tak to zkusme trochu posunout. Můžeš prosím vložit odkaz na právnický rozbor (nejlépe českého právníka) + odkaz přímo na pasáže z daného Evropského rozhodnutí ve kterém se mluví o potřebě mít notářský zápis s řetězcem oprávnění k předávání licence?

technomaniak

« Odpověď #50 kdy: 18. 04. 2018, 10:44:18 »
....

Hledáš v tom zbytečné složitosti. Co se týče MS je štítek s Product key důkazem o držení licence. (viz. https://support.microsoft.com/cs-cz/help/12440/windows-10-activation ). Sice to tam takto přesně vyjádřené není ale z kontextu se to tak chápat dá. A pokud se v budoucnu ukáže, že to tak není tak jsme se my kupující druhotných licencí Windows staly obětí podvodu ze strany prodejců druhotného softwaru. My uživatelé daný OS smažeme ale trestní oznámení půjde na prodejce, protože kupující uváděly v omyl a to už je na nich jak si to obhájí u soudu.

LarryLin

« Odpověď #51 kdy: 18. 04. 2018, 11:13:20 »
...Já sám vlastním několik těchto druhotných licencí (faktura + štítek s key ) a vše v pohodě. Každý soft jsem naistaloval a zkontroloval a dané OS se aktivovaly. Samozřejmě kupované pouze od firem typu :
https://www.vyhodny-software.cz/
https://ruzovka.cz/cs/1227-operacni-systemy-uta
Nechtěl jsem dělat reklamu, ale ano jsou to celkem známé firmy, ale jak jsem se díval, tak na dnešní dobu mají ty ceny dost vysoké, ale to už je na vkusu každého sůdruha, jakého důvěryhodného obchodníka si najde.

xxxxx

« Odpověď #52 kdy: 18. 04. 2018, 12:33:37 »
Nemíchají se tu náhodou dohromady 3 věci?

- "Legální" z pohledu státu (tam platí i nákup  licence "v dobré víře" od jinak podvodníka /což nemusím vědět, ani jako firma/, pokud jako uživatel jinak nezaznamenám problém)

- "Legání" nákup licence z pohledu výrobce SW (a případně nutnost se až soudit, v extrémním případě, z mé strany(!),  pokud mi produkt fungovat nebude ale budu přesvědčen, že z pohledu ČR je licence platná)

- "Funkčnost" produktu (že projde /případnou, je-li/ kontrolou kódu při aktivaci a podobně)

Připadá mi, že tyto tři věci se tu míchají dohromady.

Z pohledu legálního užití z pohledu státu (ČR), dokonce i pro firmy, IMHO stačí mít fakturu (řádnou, od existující firmy), případně další náležitosti jako bonus (štítek) a to, že je produkt funkční (tedy že mi aktivace, tedy výrobce, nijak neřekl že legální není). Riskuji pak už "jen" to, že sw může přestat fungovat (nebyla-li licence platná či poskytnuta více subjektům a pokud výrobce např. kontroluje průběžně). Tedy, že budu muset platit vícekrát - dokonce i pokud se ex-post jakkoli jinak prokáže, že licence není legální, dokonce i pokud mi produkt funguje, musím znovu koupit novou, platnou (z pohledu ČR), licenci.

Tuším (už nevím kde jsem kdysi dohledal, sorry), že z pohledu legálního užití v ČR mohu mít i jako firma dokonce libovolný aktivační klíč. Důležité je, že mám na faktuře (např. od v ČR legální firmy, více nezajímá) že mi bylo prodáno právo sw užívat a že produkt který reálně užívám odpovídá (počtem, rozsahem, ...) tomu, co je na té faktuře. Že, třeba s tím jiným klíčem, mohu mít (hned/později) problémy se sw (nespustí se, ...), je jiná věc - rozhodně nezanedbatelná(!) - ale jiná...

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
« Odpověď #53 kdy: 18. 04. 2018, 13:23:12 »
LarryLin
tam nakupuju i já :_) zdáááár čolku
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

« Odpověď #54 kdy: 18. 04. 2018, 13:48:16 »
Ať se naše diskuse netočí pořád dokola, tak to zkusme trochu posunout. Můžeš prosím vložit odkaz na právnický rozbor (nejlépe českého právníka) + odkaz přímo na pasáže z daného Evropského rozhodnutí ve kterém se mluví o potřebě mít notářský zápis s řetězcem oprávnění k předávání licence?

To už tady demagogizujete. Je tu autorský zákoník, licence není "věc". Pokud je něco označeno jako druhotný software, je to pro Vás dostatečná informace k tomu, abyste věděl, že musíte být nanejvýš opatrný.

Čistý autorský zákoník takové prodeje nepovoluje, pokud je nepovolí licenční smlouva. Z tohoto základního postavení judikoval Evropský soudní dvůr jakousi výjimku za velmi specifické situace.

K tomu dál není potřeba žádný další rozbor. Pokud existuje pravidlo (široká norma) a z pravidla výjimka (úzká norma), pak je nutné výjimku vždy vykládat úzce, nikoliv extenzivně. To je základní výkladový postup výjimek - ať už jsou z textu zákona, nebo pramení z výkladu / judikatury. Pokud tedy existuje judikát, platí podle zásady předvidatelnosti práva pro všechny stejné situace. Čím je ale situace vzdálenější od té popsané v judikátu, tím méně se můžete o jeho závěry opřít.

Takže:
1. vycházet musíte z autorského zákon,
2. jelikož autorský zákon tyto situace neupravuje nijak implicitně (narozdíl od hmotných děl nebo od speciálních licencí - např. novinářské apod.), musíte vyjít z licenční smlouvy,
3. licenční smlouva, i kdyby něco takového nepřipouštěla, tak se můžete opřít o judikát - ale jen v mantinelech vymezených v něm.

Dále je ještě nutné pamatovat, že implementace do českého práva není automatická. Český soud by Evropské rozhodnutí přezkoumával minimálně z hlediska konformity s českým právem a jestli případný rozdíl není tak velký, že by zasahoval až do ústavou zaručených práv. Pak by musel soud hledat cestu, jak vše spojit dohromady.

Rozhodně s Vámi nesouhlasím, že úměrně s cenou klesá nutnost prokazovat. Platí, že z hlediska trestní odpovědnosti je samozřejmě méně nutné dbát obezřetnosti u menších operací. Ale to platí jen u trestního (či správního) práva. V případě vzniku škody a jejího uplatnění u civilního soudu je poškozenému úplně jedno, z jakého důvodu jste udělal chybu. Když Vám někdo ukradne nějakou levnou věc, musí Vám ji nahradit a nemůže být argumentem to, že ukradl něco levného.

LarryLin

« Odpověď #55 kdy: 18. 04. 2018, 15:19:58 »
To už tady demagogizujete. Je tu autorský zákoník, licence není "věc". Pokud je něco označeno jako druhotný software, je to pro Vás dostatečná informace k tomu, abyste věděl, že musíte být nanejvýš opatrný.
Čistý autorský zákoník takové prodeje nepovoluje, pokud je nepovolí licenční smlouva. Z tohoto základního postavení judikoval Evropský soudní dvůr jakousi výjimku za velmi specifické situace.
K tomu dál není potřeba žádný další rozbor. ...
Chcete, abych byl nanejvýš obezřetný, ale když si chci ověřit informace, které tady celou dobu hlásáte, tak mi napíšete že demagogizuji.

Četl jsem několik článků kde byly odpovědi i od českých právníků, že prodej druhotných licencí je legální. Na jeden článek jsem tu již odkaz dal a jestli chcete dodám další. Nevím tudíž co je demagogického na tom chtít naopak od vás, nějaký článek nebo analýzu kde se vyjadřují právnící, kteří zastávají názor, který tady celou dobu propagujete, což je právě ta potřeba notářského ověření.

Co já vím tak německý soud označil notářské ověření za nedostatečný důkaz o tom, že původní majitel kopii prodávaného softwaru zničil. Zničení kopie je totiž jednou z podmínek převodu licence. Tam šlo spíše o problém jak dokázat zničení dané kopie. Dokud nedodáte odkaz, tak vůbec nevím jestli se bavíme zrovna o tomto sporu nebo nějakém jiném. Nezlobte se, ale jestli nedokážete doložit, že váš názor zastávají i jiní právníci, tak to vypadá, že jste v této republice jediný kdo si to myslí. Takže ještě jednou prosím o odkaz.

V případě vzniku škody a jejího uplatnění u civilního soudu je poškozenému úplně jedno, z jakého důvodu jste udělal chybu. Když Vám někdo ukradne nějakou levnou věc, musí Vám ji nahradit a nemůže být argumentem to, že ukradl něco levného.
Ano, to souhlasím a teď si trochu zaspekulujme. Dejme tomu, že MS zažaluje českou firmu, že používá neoprávněně druhotnou licenci Win10 v hodnotě 4tis. Kč. Firma nebude schopna doložit nepřerušenou řadu převodů licencí a tudíž bude ochotna uhradit tuto vzniklou škodu. Jakou bude MS podle vás požadovat náhradu škody za takovou neoprávněnou licenci v mimosoudním vyrovnání?

« Odpověď #56 kdy: 18. 04. 2018, 15:44:13 »
Ano, to souhlasím a teď si trochu zaspekulujme. Dejme tomu, že MS zažaluje českou firmu, že používá neoprávněně druhotnou licenci Win10 v hodnotě 4tis. Kč. Firma nebude schopna doložit nepřerušenou řadu převodů licencí a tudíž bude ochotna uhradit tuto vzniklou škodu. Jakou bude MS podle vás požadovat náhradu škody za takovou neoprávněnou licenci v mimosoudním vyrovnání?

Pod 5 tis. Kč se jedná o přestupek a pod 10 tis. Kč se jedná o tzv. bagatelní spor, u kterého nejsou k dispozici ani opravné prostředky. Není moc pravděpodobné, že by se kvůli škodě pod 10 tis. Kč někdo snažil žalovat. Možná jen ze zásady a kvůli PR.

Standardně, co jsem se setkal, tak firmy žádají jako mimosoudní vyrovnání 1,5násobek ceny licence. Zatím jsem potkal jen případy, kdy "pirát" (záměrně v uvozovkách, protože může sám být obětí podvodu), raději mimosoudní vyrovnání zaplatil.

LarryLin

« Odpověď #57 kdy: 18. 04. 2018, 16:08:32 »

Pod 5 tis. Kč se jedná o přestupek a pod 10 tis. Kč se jedná o tzv. bagatelní spor, u kterého nejsou k dispozici ani opravné prostředky. Není moc pravděpodobné, že by se kvůli škodě pod 10 tis. Kč někdo snažil žalovat. Možná jen ze zásady a kvůli PR.

Standardně, co jsem se setkal, tak firmy žádají jako mimosoudní vyrovnání 1,5násobek ceny licence. Zatím jsem potkal jen případy, kdy "pirát" (záměrně v uvozovkách, protože může sám být obětí podvodu), raději mimosoudní vyrovnání zaplatil.
Tak o čem se tu vlastně bavíme? Kdyby došlo k tomu nejhoršímu, (tzn. pravděpodobnost v promilích procent), tak jim zaplatíš cenu licence.
A vzhledem k tomu, že jsi nepřiložil odkaz, tak to vypadá, že nikdo jiný tvůj názor nesdílí, takže ta pravděpodobnost je možná ještě menší než promile procenta. Nedalo mi to si nešťouchnout :) Sorry.

« Odpověď #58 kdy: 18. 04. 2018, 16:12:28 »
Tak o čem se tu vlastně bavíme? Kdyby došlo k tomu nejhoršímu, (tzn. pravděpodobnost v promilích procent), tak jim zaplatíš cenu licence.
A vzhledem k tomu, že jsi nepřiložil odkaz, tak to vypadá, že nikdo jiný tvůj názor nesdílí, takže ta pravděpodobnost je možná ještě menší než promile procenta. Nedalo mi to si nešťouchnout :) Sorry.

No jaksi v médiích se často propírají víc populární témata, než nudná pravda. Dotaz zde byl, jestli se tím něco riskuje. Ano, riskuje. Jestli pomůže judikát Evropského soudního dvora? Ano, pomůže, ale o to víc, o co víc bude situace stejná s danou situací, a ještě s riziky začlenění do českého práva.

Jestli čekáte, že zde někdo napíše: klidně to kup, riziko odhalení je minimální, tak se podle mě mýlíte. To může napsat jen velmi nerozvážný člověk.

LarryLin

« Odpověď #59 kdy: 18. 04. 2018, 16:27:03 »

No jaksi v médiích se často propírají víc populární témata, než nudná pravda. Dotaz zde byl, jestli se tím něco riskuje. Ano, riskuje. Jestli pomůže judikát Evropského soudního dvora? Ano, pomůže, ale o to víc, o co víc bude situace stejná s danou situací, a ještě s riziky začlenění do českého práva.

Jestli čekáte, že zde někdo napíše: klidně to kup, riziko odhalení je minimální, tak se podle mě mýlíte. To může napsat jen velmi nerozvážný člověk.
Vypadá to, že odkaz z vás nedostanu, tak to můžeme ukončit, tazatel má již dostatek informací a různých názorů, aby se rozhodl zda koupí nebo nekoupí druhotnou licenci.