ale nechci tady šermovat teorií kategorií
Ale vždyť přesně to jsi dělal:
že vaše prapůvodní tvrzení je konzistentní [...] s Moggim
Navíc pokud máš ambici definovat ten koncept liftu
obecně, tak to těžko můžeš dělat pomocí Haskellu. Možná se pletu, ale mám za to, že ten liftA, liftM, lift... je tam zvlášť právě proto, že tam obecný lift (pro cokoli, kde bysme si ho uměli představit) nadefinovat nejde.
(A to ještě pomíjím to, že to slovo jako takové má opravdu různý význam v různých kontextech, žádná "obecná definice" prostě není)
, nejsem matematik, ten pojem IMHO ani formální definici nepotřebuje, aby se dal normálně použít v diskuzi mezi programátory, takže to lift (f a) == lift f (lift a) se mi zdá v neformálním prostředí dostačující
Hele, já respektuju tvoji erudici v Haskellu. Když budu dumat nad tím, jak by se tam něco udělalo, nebo jak je v Haskellu zvykem něco dělat, budu moc rád, když mi to budeš ochotný vysvětlit - a budu poslouchat jak žáček ve škole.
Problém ale je, že chceš, jak říkáš, pomoct rozšířit FP, a přitom se chováš z poloviny jako haskellový fachidiot ("tak, jak je to v Haskellu, tak je to jedině správně") a z druhé poloviny využíváš znalost Haskellu k tomu, abys jím mlátil lidi po hlavě.
Mám za to, že jeden z
hlavních důvodů, proč se Haskell nerozšířil, jsou přesně takhle se chovající lidi: programují v tom pět let, cítí se jako kněží desátého zasvěcení ezoterního spolku supermanů a kdokoli má nižší zasvěcení, pro toho mají jenom "tak si to nastuduj, ať taky dosáhneš stejnýho zasvěcení".
Lidi, kteří něčemu opravdu dobře rozumí, se obvykle poznají podle toho, že s tím nedělají vědu a dokážou to vysvětlit tak, aby to druhý pochopil.
-------
No nic, můžem to snad uzavřít a chovat se dál jako lidi

Měl bych tady takový dva náměty k diskusi:
1. na téma "když je něco nějak v Haskellu, tak to neznamená, že to tak je jedině správně":
Tohle mě zaujalo:
https://stackoverflow.com/questions/24856963/how-does-lifting-in-a-functional-programming-context-relate-to-category-theory2. návrat k původnímu tématu:
Nebavili jsme se o Haskellu. Bavili jsme se o PHP. Jak by podle tebe vypadal lift v PHP - tj. v rámci toho příkladu, ke kterýmu jsem se vyjadřoval?