Je to tak trochu otázka ve stylu "už někdo z vás přešel ze šroubováku na kladivo?".
Počítač (operační systém) je přece nástroj, který volím podle toho, co chci dělat, co mi vyhovuje a kolik jsem za to ochoten dát peněz.
Pokud chci kvalitní hardware (tím nemyslím výkon, ale zpracování, ergonomii, promyšlenost, kvalitu komponent, i ten vzhled, atd.), připlatím si bez ohledu na operační systém.
Pokud chci stříhat video, bude jablíčko ideální volba. Pokud jsem účetní, je to volba už méně ideální.
Pokud chci vyladěný systém, který přímo na úrovni OS podporuje RAW většiny foťáků a JPEG2000, Windows i Linux mi jsou k ničemu.
Pokud chci recentní verzi bashe nebo spouštět programy psané pro Windows 3.11, mám s jablíčkem smůlu.
Dnes navíc žijeme v době, kdy je normální mít více počítačů, které nutně nemusí mít stejný operační systém.
Já prošel zatím DOS - Windows 3.11 - OS/2 v3 (ten měl dle mého dosud nepřekonané GUI) - Windows NT 4 - Linux (všechny možné variace) - Mac.
Každý ve své době splňoval v rámci možnosti požadavky na něj kladené a když splňovat přestal a zároveň se objevilo něco jiného, nadějného, šel jsem dál.
Takže přechod z Macu bych řekl bude jednou podobný jako přechod z čehokoliv jiného - vyjasnit si proč už nevyhovuje, v čem je konkrétně náhrada lepší, jestli splňuje a dokáže to co chci, jak tam přenesu ty hory dat. Pak se chvíli rozkoukávat v novém prostředí, najít optimální software pro tu či kterou činnost, nějaké to zvykání si a hotovo