Na mac jsem přešel cca 4 roky na zpět (macbook pro), teď mám druhý (více paměti jinak bych neměl důvod ke změně už vůbec). Argument že se špatně spravuje v síťi je pro mně plus, nikdo mi nijak na notebook šahat nebude a už vůbec ne dementníma win politikama.
Dlouho jsem používal ubuntu/mint, ale vcelku jsem se pral v te době s hw podporou u lenova T420 (dedikovaná grafika), jinak jsem taky byl spokojený, až na pár programů vše tak nějak šlo, ale bylo s tím více práce (pro mne mínus pro ostatní možná plus). K macku mě vedla hlavně lepší otimalizace na hw, oproti té t420 jsem měl snad 3x větší výdř na baterce a systém byl pocitově taky výrazně rychlejší (bt taky nefungoval dobře, wifi také vypadávala). Trošku mi trvalo zvyknout si, ale osobně kromě jednoho firemního sw který prostě na macu nejede (ani na linuxu btw) mi vůbec nic neshází a na win se rozhodně vracet nehodlám (mám je doma na stolním pc na hraní).
Na Linux bych si asi dokázal představit se vráťit, ale mám dvě obavy, když půjdu po podobným hw a zpracování není to až zas tak brutální rozdíl (jasně je pořád znát to nepopírám, zase máte výrazně vyšší zůstatkové ceny), a hlavně optimalizace na hw je u macu uplně někde jinde, updaty jsou bez problémů sw/hw problém jsem nikdy žádný neměl. Nevím možná nejsem náročný, ale vše (krom toho dementního zvuku při bootu, ale zase vypínám jednou za několim měsíců) šlo upravit nebo jsem si zvyknul.
Když už náhodou máš iphone/ipad tak integrace taky nemá konkurenci.