Treba ja prave vnimam mac jako univerzalni nastroj, neco jako svycarsky multifukcni nuz. Proto me zajimaji nazory a hlavne duvody pro ktere se nekdo treba vrati zpatky k win nebo lin. Mam kolegu, ktery z macu utekl kvuli hram a nedostatecnemu vykonu. Ma win s nevimkolika gpu a je spokojenej.
Jasně, jenže každý si pod tou univerzálností a výkonem představí něco jiného. Třeba já mám na hraní her posledních 10 let konzoli (dřív PS3, teď Switch), takže tohle hledisko do toho univerzálna nezahrnuji. Pro jiného to může být zcela zásadní věc.
Výkon je jen otázka peněz - třeba iMacy (aspoň ty větší) ho na hraní mají víc než dost, na rozdíl třeba od maličkého MacBooku, nicméně herní vývojáři stejně neberou Mac jako herní platformu a podle toho se chovají. Porty her na jablíčko dělá často jiná firma než hru samotnou, logicky se zpožděním. Spousta her jsou předělávky iPhone/iPad her, které jsou spíš "casual". Pro někoho, kdo hraje občas je to asi jedno, ale pro skalního hráče to musí být problém. A pokud si ten skalní hráč koupí Maca, čekajíc od něho to co by měl na Windows, musí být zklamán. Zase ho neotravuje ten šílený ovládací panel (nebo co to je) grafik nVidia ve Windows
Jinak jsem normálně používal ještě před rokem FCPX a Capture One na MacBooku Pro 2011, řekl bych tedy, že běžné "univerzální" požadavky na výkon splňoval i ten. Nynější MacBook Pro 2016 schroustá s přehledem cokoliv co na něj hodím. Někdo jiný ale může chtít víc, nebo jinak a to by si právě měl srovnat ještě před nákupem.
Co by mi chybělo, kdybych teď měl přejít jinam?
* Thunderbolt porty, protože mám hromadu Thunderbolt disků. Ale pro jiného to může být nepodstatný detail zbytečně zvyšující cenu. A vlastně se dá najít i PC hardware, který je má.
* Automator, což je (v kombinaci s AppleScriptem) geniální součást macOS, bohužel v posledních letech dosti zanedbávaná.
* Uživatelské rozhraní, které mi přijde pořád lepší než ve Windows nebo cokoliv v Linuxu, logičtější, smysluplnější, jednodušší i hezčí. To je samozřejmě naprosto subjektivní pohled. Na Linuxu se mi sice celkem dobře pracuje s Gnome 3, třeba ve Fedoře, ale jablíčku se nevyrovná.
* Moc by mi chyběl obrovský pohodlný touchpad s intuitivními gesty podporovanými OS. Ten jsem nikde jinde na žádném jiném stroji neviděl. Někdo jiný si prostě připojí myš. Naopak TouchBar (ten druhý displej místo funkčních kláves) sice má něco do sebe, ale bez něj bych dokázal bez potíží fungovat.
* Software. Je spousta užitečných programů a prográmků, které jinde prostě nejsou, ani na Windows. Třeba Omnifocus, Pixelmator, Tapforms, FCPX, Motion, Unibox, Gemini... Jasně, dřív nebo později bych našel náhradu za každý z nich, ale chvíli by to trvalo.
* Integrace s iVěcmi.
* Time machine. Na cloudový backup používám GoodSync (to je takový rsync s gui a šifrováním, i pro Windows), ale na lokální zálohy je nepřekonatelná. I když obnova je docela pomalá.
Vlastně toho, jak tak koukám, moc není

Nicméně pořád mám pocit, že pokud někdo "uteče z macu jinam" (tedy jej koupí a vzápětí zklamaně prodá jako Tvůj citovaný kolega, nikoliv že po letech víceméně spokojeného používání racionálně přejde/vrátí se na jinou platformu, jako třeba Alver výše), je to spíš o tom, že si předem nesrovnal, co vlastně chce a víc to vypovídá o rozporu jeho preferencí s tím, co si vybral, než o Macu jako takovém. Třeba já bych s Windows s nevímkolika gpu spokojenej nebyl, jednak kvůli těm Windows a jednak kvůli hluku, který to musí produkovat, přičemž ten grafický výkon bych ani nevyužil.