Macbook Pro 15 - opravdu je tak drahý?

phpkral

Re:Macbook Pro 15 - opravdu je tak drahý?
« Odpověď #15 kdy: 22. 03. 2018, 12:49:14 »
Když si vypíšu na CZC, že chci notebooky s:

1. Dokovacím portem
2. Procesor musí mít 4 jádra
3. RAM 16GB

....
Podle parametru vyberu tomu moc nerozumis a chtelo by to nejam dojit aby ti poradili.

Dokovaci port neni casto potreba protoze hodne docku lze pripojit prez usb3.0. 16GB ram bych taky nebral uplne jako nutny parametr protoze spousta stroju se da rozsirit nebo pamet vymenit. A nedaval bych tam 4 jadra protoze tim ti vypadne spousta i5 procesoru ktere jsou vykonove ok ale vypadnou protoze maji 2 jadra a 4 vlakna ... zalezi jak to pocitaji.

Tim se ti moznosti rozsirily.

1. Jaky Intel procesor ma na 4 jadra jen 4 vlakna? To by me opravdu zajimalo, nic takoveho jsem jeste nevidel.
2. Proč bych si sakra měl hned zfleku rozšiřovat u nového stroje RAM? Si koupím rovnou 16GB, nebudu to přece hned bastlit.
3. Co to je i5 které jsou výkonově ok? Chci už i7.
1. vlakna a jadra je neco jineho a nekdy to prodejci mixuji dohromady at schvalne nebo omylem. Proto je chyba dat si omezeni na 4 jadra kdyz muzou vypadnout dobre kousky. Paradoxne vypadne spousta i5 i i7 protoze ciste technicky jsou to dvoujadra.
2. s pameti je to tak, ze to chce premyslet. Ono tech 16GB maji drahe stroje jako neco navic. Ale nekdy se ukaze, ze kdyz vezmes  podobny stroj s 8GB a modul vymenis tak usetris ... ke to takova hra. A opet, tim ze zauvazujes si velmi rozsiris vyber.
3. rozdil i5 vs i7 beru jako tvuj vykrik do tmy. Mobilni procesory nemaji srovnatelny vykon a je v tom trochu zmatek a opet ta jadra vs ht. V notebooku muzes mit i5 4 jadro i i7 2 jadro s ht a tam uz se da diskutovat zda opravdu vzit to i7 ... .

« Odpověď #16 kdy: 22. 03. 2018, 12:56:34 »
Ma leskly display. Jabbkari se tu biji v prsa, ze ma uzasnou antireflexni vrstvu, ale na vasem miste bych si to sel prohlednout zblizka nekam, kde vas s tim nechaji projit po cimre a zkusit ruzne svetelne podminky, abyste vyzkousel, jestli to vazne neni jak zrcadlo, ve kterem uvidite nejen sebe, ale i vsechny odlesky a zdroje svetla z okoli.
a tys to zkousel? ze tady zase chytracis
Děkuji za možnost editace příspěvku.

macík

« Odpověď #17 kdy: 22. 03. 2018, 13:03:35 »
Já to zkoušel, řekl bych lesklost je stejná jako u jiných lesklých displejů notebooků, skoro pořád ve dnes tam vidím někde odlesky.
nutno dodat, že na přímém jsem zkoušel (polo)matný LCD, a musel ho různě naklánět, abych něco viděl, protože tam brutálně klesne kontrast na celé ploše, ale zato tam různě nestraší odlesky
Na matném LCD se také dle mě nevynikne vysoká hustota pixlů

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 22. 03. 2018, 13:23:12 »
ne ebay.com lze koupit matnou folii za 3 usd primo na mbp 15, mj. to ochrani i displej proti tem flekum co vznikaj nevhodnym cistenim

ja ho mam a je to sice fajn (clovek si na ty omezeni a zvlastnosti casem zvykne) ale pristi notebook uz bude jiny, nehodlam priplacet ty obrovske castky pri koupi kvuli zmene velikosti ram (nejde upgradovat) ci ssd, a absence portu ... win10 uz podporujou hidpi rozliseni i u starsich aplikaci, takze pristi laptop bude 17-18" se 4K displejem, bude min. 512 ssd a 32 gb ram a k tomu navic aktualne vykonna nvidia karta, nejspis acer nitro black edition v aktualni verzi

laptop mi stejne jen sedi na stole, vydrz na baterku nepotrebuju

Jester

« Odpověď #19 kdy: 22. 03. 2018, 13:31:46 »
..
 oceňuji především hardware a dílenské zpracování - po 2 letech každodenního používání vypadá jako nový. Lesklý displej není vůbec problém ...
hw macbooku mneni nic specialniho, v teto cenove kateforii bude kazdy notebook jak novy, a leskly lcd ... to ai lzes do kapsy.
Papírově není nic speciálního (to netvrdím), ale ve výsledku prostě funguje dobře.
Tak třeba “papírová” rychlost SSD (resp. příslušné sběrnice) je velmi vysoká a dost zvedá v určitých situacích výkon, např. při práci s velkými daty, videem nebo už jen to swapování dost zrychlí (i když při 16GB RAM není většinou proč). Obecně je to hodně kvalitní stroj, jen ten macOS nám poslední dobou nějak bugovatí.

phpkral

« Odpověď #20 kdy: 22. 03. 2018, 13:46:53 »
ne ebay.com lze koupit matnou folii za 3 usd primo na mbp 15, mj. to ochrani i displej proti tem flekum co vznikaj nevhodnym cistenim ...

takze pristi laptop bude 17-18" se 4K displejem, bude min. 512 ssd a 32 gb ram a k tomu navic aktualne vykonna nvidia karta

laptop mi stejne jen sedi na stole, vydrz na baterku nepotrebuju
Ty levne folie nejsou zadny zazrak a zalezi na  nahode co prijde.

A pak 18inch 4k, vykonna garaficka karta, neprenasi se a nezalezi na vydrzi baterie ... pak je asi otazka jestli neni lepsi desktop s mnohem lepsi ergonomii zivotnosti opravovatelnosti i cenou.

pepik

« Odpověď #21 kdy: 22. 03. 2018, 13:48:56 »
Zdar. Sám jsem šel do nového MacBooku v roce 2012. Model Mid2012, 750GB SSD, i7, 16GB paměti. Živí mě, používám ho denně jako hlavní stroj a nemám nejmenší potřebu měnit/upgradovat. Neustále mi běží minimálně jeden virtualbox.

Zatím jsem neměl jedinej HW problém, včera jsem zapomněl doma zdroj a po sedmi hodinách práce mi chybělo 20 procent baterky.

Výkonově zatím bohatě stačí na všechno. Kdybych se rozhodoval dnes, opět bych šel do MacBooku.

BruXy

« Odpověď #22 kdy: 22. 03. 2018, 14:27:20 »
4. Unix OS, oproti Linuxu si tam můžu nainstalovat i pořádný komerční soft, třeba na práci s videi atp., to se mi i jako programátorovi hodí, než něco bastlit s open source nedodělkama
5. Standardizované HW vybavení, vývojáři pro něj můžou lépe optimalizovat SW

Ahoj,

MacOSX jsem asi rok používal, protože mi byl vnucen jako pracovní notebook.

Nějaké zkušenosti jsem shrnul tady:
http://bruxy.regnet.cz/web/linux/EN/macosx/
http://bruxy.regnet.cz/web/linux/EN/macosx-mic-problems/

Unix OS je v MacOSX velice dobře ukryt a pro systémové věci postrádá typickou unixovou eleganci a jednoduchost, protože mi to spíš připomínalo úpravy Windows registrů z příkazové řádky, než na něco na co jsem zvyklý z Linuxu nebo HP-UX. Ve výsledku jsem si stejně musel doinstalovat "opensource dodělky", protože Darwin sám o sobě má mnohem blíž k BSD, kde spousta utilitek postrádá GNU rozšíření. Jako hardcore Linuxák, který tyhle rozšíření používá denně jsem byl značně rozladěn, navíc jsem vytvářel v shellu utilitky, které jsem chtěl provozovat na Linux serverech i na MacOSX, takže portabilita mi přidělávala práci. To že jsem měl problémy s neexistující klávesou Insert ani nebudu rozmazávat...

Standardizované HW vybavení taky nefungovalo na 100%. Nejsem zvyklý restartovat počítač, což byla zřejmě chyba, protože třeba vestavěný mikrofon dělal neustálé problémy (což člověk zjistí minutu po začátku meetingu). A co mě dostalo, že myš kterou jsem chtěl používat nefungovala jako generická USB myš (i když měla snahu), ale pro její plné využití bych si musel koupit jakýsi shareware, který stejně fungoval jen napůl.

Připouštím, že Mac dobře vypadá, vestavěné repráčky hrály suprově, retina display taky bezva, ale proč mi nesmí do baráku je tady na videu s upgradem paměti. Jako s trafopáječkou i hrotovou Wellerkou pájím bezvadně, ale do tohodle bych si v životě netrouf:

https://www.youtube.com/watch?v=CTsEJ49LLsQ&t=50s

pepik

« Odpověď #23 kdy: 22. 03. 2018, 14:45:55 »
Abych trochu zkorigoval BruXyho:

MacOS má mnohem blíž k BSD než k Linux - ano, to je pravda. Nejsou tam linuxový zpatlaniny a má to mnohem blíž Solarisu/BSD/HP-UX. Proto scripty napsaný tam fungujou i jinde, než jen na Linuxu a naopak mě to nutí nepsat to Linux specific, ale obecně -> čistší kód.

Problémy s hardwarem? Neznám, tohle by u mě byl důvod k reklamaci.

Upgrade paměti? Proč proboha? To je přeci v době, kdy je všechno integrovaný na desce, naprostá pitomost.

A klávesa INSERT? Píšu v Emacsu nebo ve VIMu, pro můj usecase naprosto zbytečná klávesa.

Mimochodem obecné EMACs klávesové kombinace pro pohyb kurzorem jsou integrované přímo v systému: CTRL+N/P/B/F/D/A/E, což je při psaní velice příjemné.

Takže asi tak - záleží na způsobu použití. Pokud si chceš pájet vlastní paměti nebo používat INSERT, NumLock a podobný opičárny, není to pro tebe.  :)

anonym

« Odpověď #24 kdy: 22. 03. 2018, 15:01:25 »
Já musím souhlasit s těmi pamětmi, nevím proč bych si kupoval notebook, na který následně budu chtít rozšiřovat paměť. Dneska vím, že s 16GB pamětí si jako programátor bohatě vystačím na dalších minimálně 5 let, tzn. dobu mého užívání NB než koupím jiný.

Stejně tak třeba SSD. Já si vystačil na počítači s 256GB Flash úplně bohatě, proč:

1. Fotoalba atp. by se stejně měly zálohovat na ext disk, nebudu je přece nosit sebou
2. Jiné zálohy na externí disk nebo na cloud.
3. Filmy atp., rovněž se vlezu bohatě, pak je stejně nakonec mažu.
4. Hry na Macbooku nehodlám hrát, u nich by to byl jediný problém s malým diskem, ale od toho mám desktop.

Stejně tak konektory:

1. Na CD/DVD jsem nic nevypaloval už spoustu let. Občas jsem použil CD, ale velice málo.
2. Čtečku jsem v notebooku měl a použil jsem ji tak 3x.
3. Do USB myš a klávesnici jsem vždycky zapojoval, ale ruku na srdce, je to opruz s kabelama, přinutit se koupit pořádnou bluetooth a je to.

Na těch pár usecasů, kdy budu do NB něco potřebovat zapojit zvláštního, se mi víc hodí vytáhnout redukci, ale na NB to nemusí otravovat.

phpkral

« Odpověď #25 kdy: 22. 03. 2018, 15:19:27 »
Na těch pár usecasů, ...
Co se týka angličtiny tak seš fakt dobrej.

Tomik

« Odpověď #26 kdy: 22. 03. 2018, 15:19:34 »
Ahoj,
pouzival jsem MacBook Pro 15 jako pracovni jeden rok a nemohu souhlasit, ze ho lze otevrit jednou rukou - panty byly tak tuhe, ze jsem si mused davat dobry pozor, abych ho neschodil ze stolu pri otevirani.

Jako zkusenost s Mac svetem to byla dobra, ale se soucansym Dellem jsem taky dost spokojen a je vic Linux frendly.

BTW na tom Macu jsem provozoval dualboot s Linuxem. Samotny OSX bych asi nedal. Proste mi chybel "apt install" styl. A ne, homebrew neni uplne to same ...

Cek

« Odpověď #27 kdy: 22. 03. 2018, 15:37:30 »
Tak třeba “papírová” rychlost SSD (resp. příslušné sběrnice) je velmi vysoká a dost zvedá v určitých situacích výkon, např. při práci s velkými daty, videem nebo už jen to swapování dost zrychlí (i když při 16GB RAM není většinou proč).

On ma nejaky rychlejsi NVMe nez jini vyrobci?

« Odpověď #28 kdy: 22. 03. 2018, 15:40:31 »
On ma nejaky rychlejsi NVMe nez jini vyrobci?

Ne. Pouze vše mají jako standard a poměrně brzy, takže nemusíte přemýšlet o tom, který výrobce co zprznil, aby dosáhl nižší ceny. Někdy se člověk nestačí divit, co najde v noteboocích.

anonym

« Odpověď #29 kdy: 22. 03. 2018, 15:41:54 »
Co je zajímavé, tak když dám tyhle kriteria:

https://www.czc.cz/notebooky/produkty?q-c-13-producer=s5fp7k911hgctq929de6mhsvj5e&q-c-4-f_135417054=s7700HQ(2.8%2F3.8GHz%204jádra%2F8vláken)&q-c-10-f_135417054=s7820HK(2.9%2F3.9GHz%204jádra%2F8vláken)&q-c-5-f_135417054=s7440HQ(2.8%2F3.8GHz%204jádra%2F4vlákna)&q-c-2-f_135483900=t1&q-c-11-f_135417054=s6700HQ(2.6%2F3.5GHz%204jádra%2F8vláken)&q-first=54&q-c-0-f_96259941=d15.6&q-c-7-f_135417054=s4700HQ(2.4%2F3.4GHz%204jádra%2F8vláken)&q-c-8-f_135417054=s6820HQ(2.7%2F3.6GHz%204jádra%2F8vláken)&q-c-12-f_2029016=d2400.0&q-c-9-f_135417054=s8705G(3.1%2F4.1GHz%204jádra%2F8vláken)&q-c-14-producer=s8oihs4r3uecl3918fjc1bigssd&q-c-6-f_100971445494=sIntel%20Core%20i7&q-c-1-f_137581190=sSSD&q-c-15-producer=s98ha3l220acnna0bu6re4ltti1&q-c-3-f_135417054=s7820HQ(2.9%2F3.9GHz%204jádra%2F8vláken)

Tzn:

1. Podsvicena klavesni
2. CPU musi mit vic jak 2GHz, 8 threadu
A pár dalších samozřejmostí

Tak mi zbyde na výběr jen HP ZBook a Dell XPS. Inspiron a Spectre rady nepocitam, to jsou herni Nb pro decka a beztak maji sizeny case. Uplne vymizel Lenovo ThinkPad rada T a Dell Latitude.

Kdybych se treba rozhodl pro ten XPS, tak kdybych ho chtěl ve verzi UHD tak mě bude stát 55000,- Kč, přičemž v recenzích stejně nad nim vede Macbook, kvůli šizeným speakrům, webkameře, touchpadu a nic moc povrchu a dalším věcem. To je přesně co říkám, že on ten MacBook není tak drahý.