...a mám určitou představu co a za kolik chci dělat. Zjistil jsem, že téměř nikdo neuvádí nástupní plat. Docela mě to překvapilo protože i myslim, že to je zásadní informace pro rozhodnutí zda vůbec napsat. proč tam neni alspoň nějaké rozpětí???
To je opravdu skandální. Ve veřejné sféře platí tabulky a mělo by být naprosto jasné, kolik ti zaplatí. Stěžuj si, pošli na ně kontrolu.
Ale také je možné, že jen nechápeš rozdíl mezi mzdou a platem. V tom případě ještě něco k soukromému sektoru:
A stejně jako ty má firma představu, kolik je ochotná zaplatit - ale záleží to hodně na tom, jak jim uchazeč vyhovuje, co všechno umí, jak svými (prezentovanými) dovednostmi a znalosti zapadne do týmu. Takže je logické, že s tebou chtějí nejdříve mluvit.
Je to vyjednávání - v tom dobrém. Ty musíš ukázat že máš něco, co zaměstnavatel chce. A on zase nechce moc brzy odkrýt trumfy, třeba už jen proto, abys nebyl demotivovaný, protože ti nabídli znatelně méně než byl jejich max. strop.
That's life. A když se ti to nelíbí, piš jen tam, kde je uvedená přesná mzda. A nebo plat.